+2
-0
+2

 

Dažniausias kraujagyslinis apsigimimas yra įgimta hemangioma. Dažniausiai ji sukelia tik kosmetinį efektą, tačiau kartais, sparčiai augdama, gali suardyti organą, kuriame lokalizuojasi. Taigi, nors pradžioje hemangiomos ženklai būna vos matomi, bet pasekmės gali būti itin nemalonios ir, ligos negydant, likti visam gyvenimui.

Nepiktybinis auglys – hemangioma

Hemangiomų būna apie 2 proc. mažylių. Tai nepitybinis navikas, sudarytas iš patologinių kraujagyslių. Vieni vaikučiai jau gimsta su hemangiomomis, o kitiems jos gali išryškėti per pirmąsias 6–8 gyvenimo savaites. Iš pradžių oda toje vietoje būna šiek tiek šviesesnė. Vėliau atsiranda raudoni taškai, palaipsniui jie susilieja į vientisą dėmę. Po kurio laiko gali iškilti gumbas.

Gera žinia ta, kad šis navikas nepiktybinis ir niekada nesupiktybėja. Kraujagyslinių navikų gali būti bet kurioje vietoje, tačiau dažniausiai veido–galvos srityje.

„Jeigu tai yra kvadratinio centimetro darinys ne veido srityje, jis nesudaro didelės problemos – nei klinikinės, nei estetinės. Nuo 1 metų pradeda nykti pats savaime. Tiesa, nykimo periodas gan ilgas – kvadratinis centimetras nyksta apie trejus, ketverius metus. Dažniausiai hemangioma išnyksta be pėdsakų“, – ramina tėvelius GK klinikos vaikų chirurgas Gintas Pošiūnas.

Pasekmės rimtos

Tačiau gydytojas ragina nepalikti visko savieigai. Labai svarbu tai, kur šis darinys susiformavęs. Navikas gali pažeisti lytinius organus. Jeigu kvadratinio centimetro dydžio darinys yra ant akies voko, navikas blokuoja vaiko regėjimą, gali vystytis žvairumas ar veido deformacija.

Hemangioma pirštų srityje gali pažeisti sąnarius ar deformuoti nagus. Nosies srityje darinys pažeidžia kremzles – nosis tampa deformuota.

Labai pavojinga vieta yra ausys. Jei hemangioma už ausies, ji pastumia ausį į priekį, ir ši taip auga. Navikas per keletą metų išnyksta, bet ausis tokia ir lieka.

„Taigi uždelsus, net jei darinys išnyksta, žala gali likti visam laikui. Be to, net ir kosmetiniai defektai gali sukelti psichologinių problemų, – ragina tėvelius laiku susirūpinti GK klinikos vaikų chirurgas Arūnas Strumila. – Per keleris metus tie keli centimetrai išnyks ir nieko nedarant, bet kilusios psichologinės problemos atsilieps visam gyvenimui“, – vardija pasekmes gydytojas.

Į pagalbą – visagalis lazeris

Pažangioji medicina, palyginti su galimybėmis prieš kelis dešimtmečius, gali stulbinamus dalykus. Visagalis lazeris hemangiomas šalina be skausmo, be žalos ir, svarbiausia – be jokio pėdsako, kad kažko gamta buvo davusi per daug.

„GK klinika gali pasiūlyti modernų gydymą. Šiuo metu joje yra turbūt geriausia aparatūra šalyje. Tai minimaliai invazinis greitas gydymas, duodantis gerų rezultatų“, – sako GK klinikos vaikų chirurgas Gintas Pošiūnas.

Gydymas lazeriu tarsi pralenkia laiką. Hemangioma ir savaime nustos augti, bet neaišku, kada. Atlikus procedūrą, 90 proc. atvejų augimas sustoja iš karto. Procedūros esmė yra sukelti kraujagyslių uždegimą, dėl ko jos sulimpa, užanka, ir auglys netenka mitybos.

„Kaip nelaistoma gėlė – ji nesunyksta iš karto, bet nuvysta. Taip nuvysta ir navikas,“ – įtaigiai aiškina gydytojas.

„Moderni klinikos aparatūra leidžia gydyti be narkozės. Ši procedūra tikrai nėra skausminga. Po 10–15 min. vaikas gali važiuoti namo,“ – ramina chirurgas Arūnas Strumila.

Kuo anksčiau – tuo geresni rezultatai

Reikia susirūpinti kuo anksčiau, nesvarbu, kad dėmelė galbūt tik kelių milimetrų – per kelias savaites ji gali pasidaryti labai didelė. Kritinis hemangiomos laikotarpis yra antras -trečias mėnuo. Paprastai iki antro mėnesio ji auga labai lėtai. Bet jau antrą mėnesį augimas labai paspartėja, ir navikas išaugti gali net iki kumščio dydžio.

„Svarbiausia – sustabdyti augimą. Neleisti išaugti hemangiomai daugiau nei ji yra, kai pacientas praveria klinikos duris,“ – hemangiomos gydymo lazeriu tikslus apibūdina gyd. Arūnas Strumila.

Beje, procedūros vaikams GK klinikoje kainuoja tik iš dalies. Svarbiausiąją dalį sumoka ligonių kasos. Užsirašyti konsultuotis su patyrusiais klinikos chirurgais galima internetu arba paskambinus – svarbiausia nelaukti, nes ta diena, kai būna per vėlu, mėgsta ateiti neįspėjusi.

Parengė Sigita Norkutė

Nepiktybinė, bet pavojinga

Vaikų ligos