Parinkti efektyvų vaistą migrena/4394″>migrenai gydyti – nelengvas uždavinys. Gydytojai turi dvi taktikas parenkant gydymą. Pirmas – laipsniškas požiūris. Pradžioje pacientui siūloma malšinti priepuolius paprasčiausiomis ir nebrangiomis priemonėmis. Jeigu šie medikamentai nepadeda, tuomet skiriamos vaistų kombinacijos ir tik vėliau skiriami specifiniai vaistai. Kitas požiūris – stratifikacija, migrenos sunkumo laipsnio išsiaiškinimas. Medikamentai skiriami pagal migrenos eigos sunkumą. Specifiniai vaistai (triplanai) skiriami, kuomet migrenos eiga yra dažna ir sunki. Stratifikuotas požiūris skaitosi labiau racionalus parenkant vaistus migrenai gydyti.

 

1.      Neapsiimkite savigyda! Labai retai atvejais migrena gali maskuoti dar rimtesnius susirgimus. Gydytojas pradeda migrenos gydymą tik tuomet, kai visiškai įsitikiną jos diagnozėje.

2.      Turėkite realų požiūrį. Nėra „idealios tabletės nuo migrenos“, vieną kartą ir visam laikui išgelbėti Jūs nuo migrenos. Gydytojai skaito medikamentą nuo migrenos efektyviu, jeigu jis:

a.       malšina galvos skausmą 2 valandų bėgyje,

b.       jeigu Jūsų savijautą pagerėja nuo blogos ar nepatenkinamos iki patenkinamos ar geros per 2 valandas po vaisto vartojimo,

c.       jeigu vaistas nuo migrenos veiksmingas 2 iš 3 migrenos priepuolių atvejais,

d.       jeigu galvos skausmas nepasikartoja per sekančią parą,

e.       jeigu Jums nereikia papildomai vartoti šio ar kito vaisto priepuoliui malšinti.

3.      Privalumas turi būti suteiktas vaistams nuo migrenos su viena aktyvią medžiaga. Galimas vaistų nuo pykinimo vartojimas, nes priepuolio metu, dažnai, stebimas pykinimas ar vėmimas ir specifiniai vaistai gali tiesiog nepasisavinti. Vaistai nuo pykinimo padeda pasisavinti specifiniams vaistams. Alternatyviu sprendimu gali būti vaistai netabletotose formose(pav., tabletės po liežuviu), kurios pasisavina po liežuviu ir veikia ženkliai greičiau.

4.      Visuomet reiktų atsiminti apie priklausomybės išsivystymą nuo priešmigreninių priemonių, tai yra paprastų analgetikų nerektų vartoti dažniau nei 15 dienų per mėnesį, o kombinuotų analgetikų ir triplanų – ne dažniau 10 dienų per mėnesį.

5.      Svarbu žinoti, kuomet vartoti tabletę nuo migrenos. Jeigu tai paprastas analgetikas, tai geriau ji vartoti priepuolio pradžioje. Kuomet priepuolis jau „išsiskleidė“, analgetikų efektyvumas ženkliai krenta. Triptanai efektyvūs per visą priepuolio laikotarpį, tačiau geriau jos taip pat vartoti priepuolio pradžioje. Naudokite priešmigreninį vaistą tik tuomet, kai esate įsitikinę, jog prasideda migrenos priepuolis. Jokiu būdu nereiktų vartoti medikamentų, neesant galvos skausmui, tam, kad „galva neįsiskaudėtų“. Nevartokite priešmigreninių medikamentų miegui pagerinti ar siekiant psichologinio komforto! Ilgainiui tai sukelia priklausomybę.

6.       Svarbu prisiminti, kad triplanus negalima vartoti esant migrenos aurai.

7.       Jei Jūs suvartojote vaistą nuo migrenos ir jis nepadėjo numalšinti priepuolį per 2-4 valandas (bei Jūs neatžymėjote vėmimo), tai priepuoliui malšinti Jūs galite pakartotinai suvartoti tą patį vaistą (atsižvelgiant į vaisto anotaciją) arba suvartoti kitą medikamentą.

8.       Kaip elgtis, jei suvartotas vaistas suveikė, tačiau galvos skausmas sugrįžo per kelias valandas? Tokiu atveju, reiktų suvartoti pakartotinai tą patį vaistą.

9.       Jeigu ankščiau vartojami triplanai buvo nepilnai veiksmingi, yra tikslinga vartoti juos kombinuojant su paprastai analgetikais.

 

Migrenos klubas