Tyrimais nustatyta, kad priešlaikinė ejakuliacija pasireiškia 20 – 30 % vyrų besikreipiančių dėl seksualinių disfunkcijų . Priešlaikinė ejakuliacija – tai nuolat ar periodiškai pasireiškianti ejakuliacija iki varpos penetracijos (patekimo) į makštį esant minimaliai seksualinei stimuliacijai, arba įvykstanti greitai po penetracijos. Ji pripažistama priešlaikine, kai būna per ankstyva, t.y. ankstesnė negu pageidauja parnerė.

Pripažįstama, kad konstatuojant priešlaikinę ejakuliaciją negalima remtis tik intravaginalinės trukmės iki ejakuliacijos nustatymu. Svarbu nustatyti individo ejakuliacijos kontrolės sugebėjimą,  rūpestį ir stresą, kuriuos sukelia priešlaikinė ejakuliacija partnerystėje.

Seksoterapijos kontekste svarbu pacientams pateikti informaciją apie galimą optimizuojantį ejakuliaciją elgesį lytinės sueities metu. Tuomet pora pati tarsi diagnozuoja lemiančius greitesnę ejakuliaciją momentus ir išmoksta juos eliminuoti. Dažniausiai pateikiamios rekomendacijos lytinio ciklo metu jaudinimo fazėje minimalizuoti varpos galvutės jaudinimą, atsirandant ejakuliacijos grėsmei suspausti varpą prie galvutės (Masters ir Johnson adaptuota metodika). Taip seksualinis atsakas mažėja, tačiau išvengus ejakuliacijos, išlieka pakankmai gera erekciją ir pakankamas erogeninių zonų jautrumas. Seksoterapijos eigoje detalizuojami ir partnerės seksualinio atsako aspektai, ypač tais atvejais, kai poroje geidžiama prailginti intravaginalinės trukmę iki ejakuliacijos, kuri pakankami ilga, pvz. 3-5 min. Tuomet pateikiamos rekomendacijos dėl patnerės seksualinio sujaudinimo ir susijaudinimo optimizacijos.

Mediciniškai priešlaikinė ejakuliacija  apibūdinama pagal šiuos diagnostinius kriterijus:

          trumpas ejakuliacijos laikas (laikotarpis nuo prasiskverbimo į makštį  iki ejakuliacijos mažiau nei 2 minutės),

          bloga ejakuliacijos kontrolė,

          pastebimas susikrimtimas ir  psichologiniai sunkumai santykiuose su partnere dėl šios būklės.

Lietuvoje  užregistruotas pirmasis vaistas, skirtas priešlaikinės ejakuliacijos gydymui – Priligy, kurio veiklioji medžiaga – dapoksetinas. Priligy prailgina ejakuliacijos laiką ir pagerina kontroliavimą.

Priligy yra pirmasis vaistas priešlaikinei ejakuliacijai gydyti. Vieną  Priligy tabletę reikia išgerti  prieš 1‑3 valandas iki numatytų lytinių santykių. Įprastinė dozė yra viena 30 mg tabletė. Esant reikalui galima padidinti dozę iki 60 mg.