
Įvadas
Širdies ir kraujagyslių ligos daugelį metų yra pagrindinė mirties priežastis ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje. Širdies ir kraujagyslių ligų prevencijai plėtoti dedama daug pastangų, tačiau sergamumas šia liga nemažėja, o ir suserga vis jaunesnio amžiaus asmenys. Pagrindiniai rizikos veiksniai aterosklerozei ir jos sukeliamoms širdies ir kraujagyslių ligoms išsivystyti nustatyti seniai – tai rūkymas, dislipidemija ir padidėjęs kraujospūdis, kurie pažeidžia kraujagyslių endotelį ir aterosklerotinės plokštelės formavimąsi.
Visko pradžia – oksidacinis stresas
Viena svarbiausių aterosklerozės pasireiškimo patogenezės grandžių – laisvųjų radikalų sukeltas kraujagyslių endotelio pažeidimas. Žmogaus organizme laisvieji radikalai gaminasi nuolat. Tai molekulės, turinčios neporinį elektroną. Molekulė yra stabili tik turint porinį elektronų skaičių. Laisvieji radikalai pažeidžia ląstelių membranų lipidus, baltymus, fermentus, DNR (1). Pradinių endotelio disfunkcijos stadijų metu azoto oksido (NO) sintezė nemažėja, bet padidėja superoksido (O2-) gamyba, kuris oksiduoja NO, suformuodamas labai aktyvų ir kenksmingą organizmui junginį – peroksinitrito anijoną (ONOO- ). Dėl šių pakitimų didėja laisvųjų radikalų kiekis, sumažėja NO, ryškėja endotelio disfunkcija ir susidaro palankios sąlygos aterogenezei. Nevaldomas laisvųjų radikalų kiekio ląstelėje didėjimas sukelia oksidacinį ląstelės stresą. Laisvieji radikalai yra svarbūs daugelio ligų patogenezei – virškinimo trakto (celiakija, kt.), širdies ir kraujagyslių ligoms (aterosklerozei, miokardo infarktui, insultui), nervų sistemos ligoms (Parkinsono, Alzheimerio liga), taip pat uždegiminėms ir degeneracinėms ligoms, kataraktai, vėžio ligoms, metaboliniui sindromui, be to, turi įtakos ankstyvam senėjimui (1–7). Laisvuosius radikalus neutralizuoja organizmo antioksidacinės fermentinės sistemos, taip apsaugodamos ląsteles bei audinius nuo pažeidimo. Taip pat antioksidantų gaunama su maistu – tai vitaminas C, vitaminas A, beta karotenas, vitaminas E, selenas ir kt. Mažinant oksidacinį stresą (mažinant rizikos veiksnius, skiriant gydymą antioksidacinį poveikį turinčiais vaistais), tikimasi pagerinti endotelio funkciją, užkirsti kelią aterosklerozei progresuoti ir ūminiam išemijos sindromui išsivystyti.
Pavojingieji oksiduoti mažo tankio lipoproteinai
Hiperlipidemija stipriai koreliuoja su aterosklerozės progresavimu. Aterogeniški yra tik oksiduoti mažo tankio lipoproteinai (MTL). Subendoteliniame tarpe vykstant oksidacijos reakcijai, susiformuoja aktyvūs oksiduoti MTL, kurie ir stimuliuoja nestabilios aterosklerotinės plokštelės vystymąsi (8). Oksidacinis stresas ne tik sukelia nestabilios aterosklerozinės plokštelės formavimąsi, tačiau ir vėlesnį aterosklerozės progresavimą (9). Norint užkirsti kelią aterosklerozei, svarbu ne tik mažinti cholesterolio rodiklius, bet ir stengtis išvengti MTL oksidacijos ir mažinti uždegiminius procesus.
Probiotikai – cholesterolio kiekiui mažinti
Cholesterolis į mūsų organizmą patenka su maistu, taip pat yra sintetinamas. Kraujo serume esantis cholesterolis yra išskiriamas iš organizmo su tulžies rūgštimis (10). Kai kurios mūsų virškinimo trakte esančios pieno rūgšties bakterijos gali įsisavinti su maistu patekusį cholesterolį (11). 13-kos mokslinių tyrimų metaanalizė nustatė, kad probiotikais papildyta mityba daro teigiamą įtaką plazmos lipidų pusiausvyrai (12). Probiotikais papildyta mityba sumažina bendrojo cholesterolio kiekį kraujyje bei MTL asmenims, kuriems labai padidėję, nedaug padidėję ar net normalūs cholesterolio rodikliai kraujyje (12).
Lactobacillus fermento ME-3 nauda
Lactobacillus fermentas ME-3 – tai Estijoje išskirta patentuota probiotinė kultūra. Ji pasižymi antioksidaciniu poveikiu žmogaus organizmui (pagerina glutationoredokso santykį, sumažina peroksiduotų lipoproteinų ir oksiduoto MTL lygius). Lactobacillus fermentas ME-3 gali kaupti gliutationą, kuris yra svarbus antioksidantas, apsaugantis ląsteles nuo oksidacinio streso. Lactobacillus fermentas ME-3 sintetina gliutationą, gali jį pernešti iš aplinkos, gamina gliutationo enzimo reduktazę, kuri išskiria aktyvų gliutationą.
Lactobacillus fermento ME-3 antioksidacinis ir lipidus mažinantis poveikis buvo stebėtas in vitro tyrimuose, tyrimuose su gyvūnais, žmonėmis, naudojant skirtingus maisto produktus (ožkos pieną, sūrį, jogurtą) (13–16). Estijoje atliktame tyrime buvo tiriamas probiotiko Lactobacillus fermento ME-3 poveikis plazmos lipidams (17). Tyrime dalyvavo 35–65 metų asmenys, kuriems buvo padidėjusi MTL koncentracija bei trigliceridai (bendrasis cholesterolis – >5,2 mmol/l, MTL – >3,4 mmol/l, trigliceridai – >1,7 mmol/l). Vertinti tiriamųjų kūno masės pokyčiai, kraujo spaudimo ir kraujo tyrimai. Tyrimas truko 8 savaites. Nebuvo stebėta kraujo spaudimo ar kūno masės indekso pokyčių, tačiau jau po 4 savaičių probiotikų vartojimo stebėtas trigliceridų (sumažėjo 17 proc.) ir MTL (5 proc.) sumažėjimas. Taip pat vertintas MTL ir didelio tankio lipoproteinų (DTL) santykis, kuris sumažėjo tik gavusiųjų Lactobacillus fermento ME-3 grupėje. Glikuoto hemoglobino rodiklis sumažėjo abiejose tiriamųjų grupėse, ir gavusių kefyrą su Lactobacillus fermentu ME-3 ir be. Taip pat vertinta ir Lactobacillus fermento ME-3 kolonizacija tiriant išmatas. Tyrimo pradžioje tik 8 proc. tiriamųjų išmatose rasta Lactobacillus fermento ME-3, po 4 savaičių – 62 proc., o po 8 savaičių – 56 proc. Nustatyta, kad 8 savaites vartojant antioksidacinėmis savybėmis pasižymintį probiotiką Lactobacillus fermentum ME-3, sumažėja plazmos MTL, oksiduoto MTL ir trigliceridų koncentracija. Taigi Lactobacillus fermento ME-3 vartojimas sumažina kardiovaskulinių ligų riziką, kuri yra neatsiejama nuo lipidų pokyčių mūsų organizme.
Regactiv Cholesterol – padeda palaikyti normalią cholesterolio koncentraciją kraujyje
Regactiv Cholesterol sudėtyje yra Lactobacillus fermento ME-3, ubikvinolio (Kaneka QH™), L-cisteino ir vitaminų. Raudonosiomis mielėmis fermentuoti ryžiai, kurių esama Regactiv Cholesterol, turi monakalino K. Teigiamas jo poveikis pasireiškia per parą suvartojus 10 mg monoklino K.Vitaminas E apsaugo ląsteles nuo oksidacinio streso. B grupės vitaminai, įeinantys į Regactiv Cholesterol sudėtį, padeda palaikyti normalią energijos apykaitą, homocisteino apykaitą, nervų sistemos veiklą, psichologinę funkciją, širdies veiklą.
Tiiu Kullisaaras su bendraautoriais atliko tyrimą, kuriame ištyrė antiaterogeninį naujojo kapsulinio maisto papildo poveikį (18). Tyrime dalyvavo 25 kliniškai besimptomiai asmenys, sergantys lengva hipercholesterolemija. Jiems paskirta vartoti Regactiv Cholesterol 2 kapsules per dieną 4 savaites. Su hiperlipidemija, uždegimu ir oksidaciniu stresu susiję parametrai buvo tiriami tyrimo pradžioje ir 28 dieną. Jau po 4 savaičių naujasis maisto papildas Regactiv Cholesterol prisidėjo prie kraujo parametrų, susijusių su širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksniais, pagerėjimu. Teigiamas maisto papildo poveikis stebėtas ne tik su hiperlipidemija susijusiuose žymenyse (1 lentelė), bet ir su uždegimu (2 lentelė) bei oksidaciniu stresu (3 lentelė). Jie, kaip žinoma, yra pagrindiniai aterogenezės sukėlėjai. Tyrimas taip pat atskleidė, kad Lactobacillus fermentas ME-3 su veikliosiomis papildo medžiagomis gali būti naudingas atsparumo insulinui ir metabolinio sindromo atvejais.
Regactiv Cholesterol – tai natūralus maisto papildas, pasižymintis trejopo poveikio veikliųjų medžiagų deriniu:
- padeda palaikyti normalų cholesterolio kiekį;
- padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinio streso;
- padeda palaikyti stabilų homocisteino skaidymo procesą.
Šaltinis: „Internistas” Nr.7, 2016m.