Prostata – tai, dėl ko vyrai rausta

Baleto primarijus

Nerijus Juška 

„VYRAI PRIVALO RŪPINTIS SAVO SVEIKATA“

Pasiteiravus Nerijaus, ar vyrai turėtų rūpintis savo sveikata, vyrukas nedvejodamas patvirtino šį teiginį. „Be jokios abejonės. Mano manymu, bent kartą per metus tai daryti yra būtina“, – sako vyras. „Nors mano šeimoje ir aplinkoje nėra sergančių prostatos vėžiu, puikiai žinau tą riziką ir galimybę susirgti, todėl manau, kad delsti negalima.

Profilaktinis apsilankymas pas gydytoją išeis tik į naudą. Sveikata yra brangiausias mūsų turtas, todėl ją reikia saugoti ir branginti“, – pataria šokėjas. Paklaustas, ar pats dažnai profi laktiškai užsuka pas medikus, Nerijus atviras. „Dėl savo profesinės veiklos tai man tenka daryti gerokai dažniau nei kartą per metus.“

 

Šokejas

Saulius Skambinas

RETAS SVEČIAS GYDYMO ĮSTAIGOSE

Saulius, išgirdęs klausimą apie prostatą ir prostatos vėžį, nejučia sutriko. „Man ši tema kiek svetimoka. Neturiu šeimoje vyrų, kurie turėtų panašių bėdų.“ Pokalbio metu šokėjas prisipažino savo sveikata pasirūpinantis tik tada, kai prireikia ir yra labai retas svečias gydymo įstaigose, tačiau visus kitus ragina tikrintis sveikatą kuo dažniau. „Rūpintis ir stebėti savo sveikatą reikia visada, o ne tada, kai tikrai būna blogai“, – samprotauja Saulius.

Pasiteiravus, ar temos apie prostatą ir jos sukeliamas ligas daugeliui vyrui yra nemalonios, S.Skambinas su tuo sutinka. „Tai tas pats, kas su moterimis kalbėtis apie krūties ar gimdos kaklelio vėžį – ne pačios maloniausios temos“, šypteli šokėjas.

Valdas Burnys 

„PASITIKRINAU IR RAMIAI GYVENU“

Valdas, vos išgirdęs klausimą apie profi laktinį prostatos pasitikrinimą, nedvejodamas prakalbo. „Nėra čia jokios gėdos kalbėti šia tema, o tikrintis – būtina! Ir tai turėtų daryti visi vyrai. Dabar man 41 metai, pasitikrinau prieš pusmetį ir dabai labai ramiai gyvenu.“ Pasiteiravus, ar pats nusprendė pasitikrinti, ar kas nors jį įkalbėjo, V.Burnys buvo atviras. „Kadangi mano žmona susijusi su medicina, ji patarė man nieko nelaukti ir nueiti pasitikrinti.“ „Beje, nereikia bijoti tyrimų – jie vyksta labai šiuolaikiškai. Tiesiog tikrinamas kraujas. Iš pradžių galvojau, gal reikės apsinuoginti, apžiūrinės mano „didybę“, tačiau viskas vyko visai kitaip“, – vyrus ramina Valdas ir pokalbio pabaigoje priduria, kad vyrai turėtų nieko nelaukti ir jau sulaukę 35 metų pasitikrinti prostatą.

Aktorius Saulius Siparis 

„NETURIU ŠIOS PROBLEMOS“

Žurnalui MIESTE pasiteiravus, ką S.Siparis mano apie prostatos patikrą, aktorius buvo atviras. „Neturiu šios problemos, todėl negaliu pasakyti, kaip dažnai reikėtų tikrintis ir ką daryti, tačiau viena aišku – prostatos problemų simptomai yra labai aiškūs, todėl jiems atsiradus, į medikus kreiptis yra tiesiog būtina“, – vyrams primena Saulius.

Pasiteiravus, ar vyras dažnai užsuka pas medikus profi laktiškai pasitikrinti sveikatą, S.Siparis teigia tai darantis itin retai. „Einu tik tada, kai susergu arba patiriu traumų.“

FAKTAI APIE PROSTATĄ

• Vienam iš 10 000 jaunesniui kaip 40 metų vyrui, išsivysto prostatos vežys;

• Prostatos vėžį gali sukelti riebus maistas;

• Jei šeimoje yra serganciuju prostatos vežiu, tikimybe susirgti padideja 7-10 kartų;

• Lėtiniu prostatitu Jungtinėse Amerikos valstijose serga 8-10 % vyru;

Nutukimas – vienas iš susirgimų prostata veiksnių;

 

Prostatos ligos – ir darbininkams, ir popiežiui

„Paprastai prostatos simptomai pasireiškia vyrams virš 50 metų. Jei jus ima kankinti šlapinimasis dažniau nei kas kelias valandas, o šlapimo srovė trūkčioja, reikėtų kreiptis į gydytoją“, – teigia N.Balčiūnas.

„Taip pat reikėtų sunerimti, jeigu šlapinatės naktimis, sunku sulaikyti šlapinimąsi arba atvirkščiai, kartais reikia pasistengti šlapintis.“ Pasiteiravus, kokie profi laktiniai tyrimai atliekami tiriant prostatą, medikas išvardijo tris jų rūšis.

„Atliekamas PSA – prostatos specifinio antigeno tyrimas, ultragarsinis tyrimas ir tyrimas per tiesiąją žarną“, – sako N.Balčiūnas. Pokalbio metu gydytojas urologas vyrams pataria pajutus pirmuosius jau aptartus simptomus pasitelkti medikamentus. „Puikiai tinka naudoti „Prostamol UNO“ – tai žolinis preparataras, padėsiantis užkirsti kelią ligai.”

Gydytojas urologas sako, kad apsisaugoti nuo prostatos gali padėti visai elementarūs sprendimai.

„Vyrams reikėtų atsisakyti žalingų įpročių, alkoholio, vartoti kuo mažiau riebaus maisto, aktyviai sportuoti.“ Medikas sako, kad visiškai nesvarbu, kokios profesijos yra vyras, kokias pareigas užima ar kokiam socialiniam sluoksniui priklauso – prostatos ligos gali kamuoti ir paprastus darbinininkus, ir patį popiežių. Todėl rūpintis savo sveikata turime visi.

 

TIK SKAIČIAI

Visi vyrai nuo 50 metų turėtų bent kartą profilaktiškai pasitikrinti prostatą. Vienas pasitikrinimas per dvejus metus yra nemokamas,valstybės finansuojamas;

Jei šeimoje tėvai, seneliai ar proseneliai sirgo prostatos vėžiu, pasitikrinti prostatą reikia sulaukus 45 metų.

Žurnalas „Mieste“