Europos urologų asociacija rugsėjo 15 dieną yra paskelbusi Pasauline kovos su prostatos vėžiu diena. Šią dieną skatinama atkreipti dėmesį į padažnėjusius vyrų prostatos ligų atvejus. Kita vertus, yra ir gerų žinių, kurių svarbiausia – jog šiandien sergantysis vėžiu nėra pasmerktasis, nes šiuolaikinė medicina atranda vis veiksmingesnių gydymo būdų ir priemonių, sugebančių pratęsti ne tik žmogaus gyvybę, bet ir visavertį gyvenimą.

Patikros programos svarba

Prieš penkiolika metų atlikti tyrimai rodė, kad iš šimto tūkstančių vyrų prostatos vėžiu sirgo tik 36 asmenys. Šiuo metu šia liga serga kone kas trečias vyresnis nei 50 metų vyras. Ar tai leidžia teigti, kad sergamumas prostatos vėžiu padidėjo? Specialistai ne visiškai sutinka su šiuo teiginiu. Visų pirma dėl to, kad jau penkerius metus mūsų šalyje vykdoma priešinės liaukos vėžio ankstyvos diagnostikos programa ir daugybė vyrų pasinaudoja galimybe nemokamai atlikti PSA (prostatos specifinis antigenas) testą. Todėl, medikų įsitikinimu, didesnis sergančiųjų prostatos vėžiu skaičius susijęs su geresne diagnostika. Be to, patikra leidžia aptikti daugiau ankstyvesnių vėžio stadijų. Todėl tiek daug dėmesio skiriama ankstyvoms šio vėžio gydymo galimybėms, kurių Lietuvoje išties nemažai. Šiuolaikiniai prostatos vėžio gydymo metodai grindžiami siekiu kuo labiau tausoti žmogų, kelti kuo mažiau nepageidaujamų reakcijų, siekti, kad ir reabilitacinis periodas būtų kuo trumpesnis.

Ligą patvirtina biopsija

Jei PSA tyrimas rodo, kad yra pakitimų, atliekami kiti diagnostiniai tyrimai. Prostatos dydis, konsistencija įvertinami pro tiesiąją žarną. Jei ji padidėjusi, kieta, nelygi, apčiuopiami vienas ar keli mazgeliai, toliau tiriama echoskopu. Prostatos echoskopija gali būti atliekama per pilvo sienelę ar naudojant rektalinį daviklį pro tiesiąją žarną. Įtarus prostatos naviką, atliekama prostatos biopsija, jos metu paimami 6–8 prostatos audinio gabalėliai, kurie tiriami mikroskopu. Šiuo tyrimu ne tik atmetama arba patvirtinama diagnozė, jis taip pat padeda parinkti gydymo taktiką bei prognozuoti gydymo rezultatus.

Gydymas parenkamas individualiai

Nustačius prostatos vėžį, kiekvieno paciento gydymas planuojamas individualiai, kiekvienam parenkamas optimaliausias gydymo būdas, nustatomas įvairių metodų taikymo eiliškumas.

VU Onkologijos institute gydymą planuoja gydytojų specialistų konsiliumas. Paprastai konsiliume dalyvauja gydytojas chirurgas, onkologas-chemoterapeutas bei onkologas-radioterapeutas. Reikalui esant, gali būti kviečiami ir kitų specialybių gydytojai.

Parinkdami gydymą, specialistai atsižvelgia į daugelį veiksnių – paciento amžių, bendrąją sveikatos būklę, naviko dydį, jo tipą bei išplitimą, kitas svarbias ligas, kuriomis serga pacientas. Aptarę visus veiksnius, gydytojai parenka gydymo taktiką. Pacientas, atvykęs pas urologą, turi teisę pats pasirinkti gydytoją.

Gydymo naujienos

Šiuo metu Vilniaus universiteto Onkologijos institute taikomi moderniausi šalyje prostatos vėžio gydymo būdai. Nustačius ankstyvų stadijų prostatos vėžį, jei leidžia ligonio terapinė būklė (gretutinės ligos) ir nėra kontraindikacijų, dažniausiai pasirenkamas radikalus gydymo būdas – operacija. Kartais pasirenkamas aktyvus stebėjimas, ankstyvosiose vėžio stadijose skiriama brachiterapija arba radioterapija. Brachiterapija – tai toks intervencinis metodas, kai jonizuojamosios spinduliuotės šaltinis lokaliai apšvitina tik prostatos naviką.

Onkologijos mokslas didelį dėmesį kreipia į navikų genetinių numatomų veiksnių analizę ir jų pritaikymą individualizuojant gydymą. Pasaulyje prostatos vėžį pradedama gydyti ultragarsu, krioterapija, mikrobangų terapija, radiodažnine abliacija, tačiau šie metodai dar reikalauja tolimesnių tyrimų. Taip pat laukiama naujų preparatų, kurie padėtų gydyti hormonams nejautrų (atsparų) prostatos vėžį, kuris sunkiai pasiduoda įprastiniam gydymui ir turi blogesnę prognozę.

Vilniaus universiteto Onkologijos instituto gydytojas urologas Saulius Žilys
 
Prostatos vėžys: liga, kurią galima išgydyti