+2
-0
+2

Žiemos pradžia – puikus metas rinkti šio sezono sveikatos karaliaus šaltalankio uogas. Nepatingėkite ir patys įsitikinsite, kad šie vaisiai taps nepakeičiami tiek susirgus, tiek besirūpinant grožiu.

Kaip rinkti. Rekomenduojama rinkti nuo apatinės šakų dalies viršaus link, po pirmųjų šalnų uogos būna saldžiai rūgščios, lengviau atsiskiria nuo šakelių. Užšaldytos uogos gerai išsilaiko, nepraranda gero skonio ir gydomųjų savybių. Išlieka minkštos dėl to, kad jų minkštime gausu aliejaus.

Surinktos uogos laikomos tamsioje ir vėsioje vietoje ne ilgiau kaip 3 paras arba gali būti užšaldomos 6 mėn. laikotarpiui ar džiovinamos.

Veikliosios medžiagos. Šaltalankio vaisiuose yra daug vitamino C, taip pat vitaminų P, B1, B2, K, E, folio rūgšties, karotino, cholino, fosfolipidų, triterpeninių junginių, angliavandenių, organinių rūgščių, mineralinių druskų, mikroelementų: kobalto, nikelio, mangano, geležies, fosforo; rauginių ir kitų veikliųjų medžiagų.

Kuo naudinga. Kadangi šaltalankių vaisiuose yra gausu vitaminų, jie vartojami hipovitaminozių ir avitaminozių profilaktikai ir gydymo tikslais, organizmui stiprinti po cheminės, radiacinės terapijos ar po antibiotikų kurso. Jie didina skrandžio sulčių rūgštingumą, skatina virškinamojo trakto liaukų veiklą ir gerina virškinimą.
Šaltalankių vaisių aliejus greitina žaizdų gijimą, pasižymi uždegimą slopinančiu, skausmą mažinančiu, antioksidaciniu poveikiu. Jis vartojamas gimdos kaklelio erozijoms, kolpitui, endocervicitui gydyti. Į vidų skiriamas skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligėms gydyti.
Šaltalankių aliejus mažina cholesterolio kiekį plazmoje, stabdo trombų formavimąsi ir aterosklerozės vystymąsi, todėl tinka širdies ir kraujagyslių ligų profilaktikai.
Šaltalankis plačiai naudojamas ir kosmetikoje – stiprina plaukus, maitina ir atjaunina odą.
Dėmesio: negalima vartoti esant padidėjusiam rūgštingumui, lėtiniam cholecistitui.

Šaltalankių aliejaus išgavimas. Perrinkite, nuplaukite ir nusausinkite 1 kg prinokusių uogų, jas mediniu šaukštu sutraiškykite emaliuotame puode ir išspauskite per marlę. Sultis atsidėkite, o likučius kiek padžiovinkite orkaitėje ir sumalkite kavamale. Miltelius keraminiame ar stikliniame inde užplikite alyvuogių, kukurūzų ar nerafinuotu saulėgrąžų aliejumi (1:2 santykiu) ir mišinį tamsioje kambario temperatūros vietoje vis pamaišydami laikykite 3 savaites. Prieš vartojimą aliejų nukoškite, supilkite į tamsaus stiklo butelius ir vėsioje vietoje laikykite ne ilgiau kaip vienerius metus.

Šaltalankių aliejaus naudojimas. Nusilpusiems ligoniams rekomenduojama gerti po 1 arbatinį šaukštelį 2–3 kartus per dieną 15–20 min. iki valgio. Sergant skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige arbatinį šaukštelį šaltalankio aliejaus rekomenduojama gerti 2–3 kartus per dieną 30 min. prieš valgį.
Šaltalankio sulčių gėrimas. Sumaišykite 3 stiklines sulčių, 50 g medaus, 1 stiklinę virinto vandens, 1–2 stiklines mėtų nuoviro. Laikykite šaltai.

Veido kaukė. Per sietelį sutrintas uogas sumaišykite su šaltalankių aliejumi ar grietine ir dėkite ant veido kaip kaukę nuo raukšlių, pleiskanojimo, išsausėjimo, galite tepti ir suskeldėjusias lūpas.

Slenkančių plaukų kaukė. Trintus šaltalankius sumaišykite su gabalėliu trinto banano ir kiaušinio tryniu, užtepkite ant plaukų, palaikykite 10–15 min. ir gerai nuskalaukite.

Šaltalankis – žiemos sveikatos ir grožio šaltinis