ONKOLOGIJA

KMU ONKOLOGIJOS BŪRELIS

Soliariumų ultravioletinės spinduliuotės įtaka vėžio vystymuisi

 

Rasa Žemaitaitytė

Asta Vinskaitė

Kauno medicinos universitetas

 

Šiuolaikinėje visuomenėje ruda oda yra grožio simbolis. Įdegti galima dviem būdais: natūraliai saulėje arba soliariume. Soliariumai šiuo metu yra labia populiarus būdas įdegti visais metų laikais. Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos duomenimis 2006m. Lietuvoje buvo 411 registruotų soliariumų [1].

 

Oda paruduoja dėl ultravioletinių (UV) spindulių poveikio. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad UV spinduliuotė sukelia odos vėžį (bazaliomą, plokščialąstelinį odos vėžį ir melanomą) [2].

 

Odos vėžio epidemiologija

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis pasaulyje kasmet nustatoma apie 132000 piktybinės melanomos atvejų ir daugiau nei 2mln. atvejų kitų vėžinių odos susirgimų. Kas trečias diagnozuojamas vėžio atvejis yra odos vėžys. Apie 66000 žmonių kasmet miršta nuo melanomos [3]. Lietuvos vėžio registro duomenimis mūsų šalyje kasmet nustatoma apie 1800 naujų odos vėžio atvejų ir 200 naujų susirgimų melanoma. Kasmetinis sergamumo melanoma prieaugis tiek tarp vyrų, tiek tarp moterų siekia 6%. Lietuvoje moterys melanoma serga du kartus dažniau nei vyrai, o sergamumas per pastaruosius du dešimtmečius išaugo bemaž tris kartus [4].

 

Naudojimosi soliariumais tendencijos

Lietuvoje nėra atlikta patikimų apklausų apie naudojimąsi soliariumais. Galime remtis tik užsienio patirtimi. Pagal 2003 metais atliktą apklausą JAV soliariumais naudojasi 28% moterų ir 7% vyrų [5]. Amir ir kiti 2000m. apklausė 470 Anglijos sveikatos priežiūros darbuotojų apie jų naudojimosi soliariumais įpročius ir nuomonę [6]. Beveik pusė (46%) naudojosi soliariumais. Iš jų 12% teigė, kad naudojasi dažnai, o 78% – kartais. Pagrindinė priežastis, kodėl naudojasi soliariumais buvo teigimas, kad dėl to jie jaučiasi geriau (93%) ir sveikesni (78%). 84% tų, kurie nesinaudoja soliariumais pritarė, kad „soliariumai gali sukelti odos vėžį“ ir tik 57% soliariumais besinaudojančiųjų tvirtino tą patį. Pastebėta, kad auga naudojimasis soliariumais namie.

 

UV spinduliuotės poveikis

Soliariumų lempos spinduliuoja UVA ir UVB spindulius. Jų stiprumą ir pasiskirstymą galima reguliuoti. Be to soliariumuose UV spinduliotė yra keletą kartų stipresnė nei natūrali. [7]. UV spinduliai organizmui kartu naudingi ir žalingi (1 pav.). Trūkstant UV spindulių vystosi kaulų ligos (vaikams – rachitas, suaugusiems – osteomaliacija), nes veikiant odą UV spinduliais susidaro vitaminas D, kuris dalyvauja kalcio metabolizme. Neigiamas UV spindulių poveikis pasireiškia odos nudegimais, spartesniu odos senėjimu, akių pažeidimais, imuninės sistemos susilpnėjimu, odos vėžio išsivystymu bei melanoma.

 

 Soliariumų ultravioletinės spinduliuotės įtaka vėžio vystymuisi

1 pav. UV spindulių poveikis žmogaus organizmui

 

Remiantis Europos vėžio instituto 2002 m. atlikta 57 studijų metaanalize nustatė, kad UV spindulių poveikis didina riziką susirgti odos vėžiu. Riziką padidina kintantis UV spindulių apšvita odai ir nudegimai saulėje. Daugelis didesnių studijų patvirtino hipotezę, kad kintanti UV spindulių apšvita yra susijusi su odos vėžio išsivystymo rizika, o nuolatinė UV spindulių apšvita – priešingai [8].

 

Moksliniais tyrimais įrodyta, kad naudojimasis soliariumais didina vėžio išsivystymo riziką. 2007 m. JAV atlikta studija, kur buvo ištirta ir apklausta 1518 dermatologijos klinikos pacientų. Iš jų 487 moterys (32,1%) teigė, kad naudojasi soliariumais. Iš viso užregistruoti 79 melanomos atvejai. Teiginys, kad naudojimasis soliariumais didina susirgimo melanoma riziką, buvo statistiškai reikšmingai patvirtintas (p<0,05). Pacientai, kuriems buvo diagnozuota melanoma, daug dažniau teigė, kad soliariumuose deginasi daugiau nei 20 min. (p<0,01) [9].

 

2003 metais publikuota perspektyvinė kohortinė studija, atlikta su 106 379 moterimis Švedijoje ir Norvegijoje [10]. Jos buvo sekamos vidutiškai 8 metus. Buvo diagnozuota 187 melanomos atvejai. Šios studijos rezultatai patvirtino stiprų ryšį tarp naudojimosi soliariumais ir melanomos išsivystymo. Rizika padidėja jaunoms 20-29 metų amžiaus moterims, kurios naudojasi soliariumais (p<0,05). Ši studija įrodo, kad iš tiesų naudojimais soliariumais padidina riziką susirgti melanoma.

 

Patogenezė

Mokslininkai ištyrė, kad UV spinduliai odos ląstelėse pažeidžia DNR struktūrą. Dėl to įvyksta įvairios mutacijos. Patogenezei reikšmingos yra tumorą slopinančio geno p53 mutacijos. Šio geno produktas – baltymas – dalyvauja apoptozės (savaiminės mirties) mechanizmuose. Nesant šio baltymo ląstelių proliferacija yra nevaldoma. Taip pat vėžio išsivystymo patogenezėje svarbus ir pusiausvyros tarp baltymo p53 ir Fas ligando sistemos suardymas. Dėl to vystosi odos navikai (2 pav.) [11].

Soliariumų ultravioletinės spinduliuotės įtaka vėžio vystymuisi

 

2 pav. Odos vėžio išsivystymo patogenezės schema

 

Odos vėžys

Riziką susirgti odos navikais lemia šie faktoriai:

·         Apšvitos dozė;

·         Odos tipas (I ir II tipo odai pagal Fitzpatrick klasifikaciją yra didžiausia rizika);

·         Asmens amžius (didžiausia rizika vaikams ir paaugliams, vyresnio amžiaus žmonėms);

·         Fizinės savybės (šviesūs plaukai, daug apgamų, strazdanos) ;

·         Paveldimas polinkis.

Yra 3 odos navikų rūšys:

  1. Melanoma  pasireiškia kaip apgamas ar pigmentinė dėmė, kuri pradeda kraujuoti, augti ar keičia spalvą, formą, struktūrą. Paprastai plinta į kitus organus. Jei aptinkama anksti, pritaikius gydymą galima visiškai pasveikti. Jei pavėluojama, dažnai yra mirtina.

  2. Bazalioma –  labai dažna odos vėžio rūšis Šiaurės Amerikoje ir Europoje. Pasireiškia kaip iškilusi, kieta, raudona ar raudonai pilka ar perlų spalvos žaizdelė ant kaktos, vokų, skruostų, nosies ir lūpų. Paprastai neplinta. Dažniausiai lengvai gydoma ir išgydoma.

  3. Plokščialąstelinis odos vėžys  dažniausiai atsiranda tose odos vietose, kur saulė veikia ilgą laiką: kakta, skruostai, nosis, apatinė lūpa, ausys, rankos. Taip pat išsivysto pažeistose saulės odos vietose (esant strazdanų, pigmentinių dėmių). Pigmentinė dėmė tampa nelygiu paviršiumi, šerpetojanti su nedidelėm negyjančiom atviromis žaizdelėmis. Šio tipo vėžys gali būti lengvai pašalinamas ir išgydomas, jei aptinkamas laiku. Pavojingiausia, kai atsiranda ant gleivinių, pvz., apatinės lūpos [12].

 

Patarimai

Siekiant sumažinti odos vėžio riziką patariama laikytis PSO nurodymų deginantis soliariumuose:

·         Reikėtų pasitarti su dermatologu arba aptarnaujančiu personalu dėl savo odos tipo ir jos reakcijos į UV spindulių poveikį;

·         Deginimosi laikas turi būti saikingas, negalima piktnaudžiaut nei saulės, nei soliariumo teikiamais malonumais;

·         Oda turi būti švari, nesutepta savaiminio įdegio kremais ar vaistais;

·         Veido oda be makiažo;

·         Patartina būti su apsauginiais akiniais ir užmerkti akis;

·         Po deginimosi procedūros rekomenduojamas odos drėkinimas;

·         Deginimosi trukmė priklauso nuo odos tipo; [3]

 

PSO rekomendacijose nurodyta, kad šios asmenų grupės turi didesnę riziką odos vėžio išsivystymui ir  naudotis soliariumais jiems nepatartina:

  1. I ir II odos tipą turintiems žmonėms;

  2. Vaikams ir paaugliams iki 18 metų;

  3. Žmonėms, kurie turi daug apgamų, strazdanų;

  4. Žmonėms, kurie dažnai vaikystėje nudegdavo saulėje;

  5. Žmonėms, kurie turi ikivėžinių ar vėžinių odos darinių;

  6. Esant saulės pažeistai odai;

  7. Jei giminaičiai sirgo odos vėžiu;

  8. Sergantiems kai kuriomis odos ligomis;

  9. Sergantiems šiomis ligomis: tuberkulioze, cukriniu diabetu, širdies kraujagyslių ligomis, katarakta, tireotoksikoze, užkrečiamomis ligomis;

  10. Vartojantiems šiuos vaistus: antibiotikus, sulfanilamidus, diuretikus, vaistus nuo žvynelinės, priešgrybelinius vaistus ir kt.[3]

Lietuvos gydytojo žurnalas