Visame pasaulyje nuolatos vyksta diskusijos dėl abortų. Veikia įvairios organizacijos, saugančios kūdikio teisę į gyvybę, tačiau esti ir kitos, ginančios moters teisę į abortus. Lietuvoje daugiausia kalbama apie abortus tik iš neigiamos pusės, tačiau kas ketvirtas nėštumas mūsų šalyje nutraukiamas būtent abortu.
 

Lietuvos sveikatos informacijos centro duomenimis, 2004 m. legalių abortų skaičius Lietuvoje – 16 797 (iš jų: pagal moters norą – 62,9 proc., savaiminiai persileidimai – 28,1 proc., pagal medicinines indikacijas – 0,5 proc.). Šimtui gyvų 2004 m. gimusių kūdikių vidutiniškai teko 57 abortai.

Ir nors abortų skaičius ženkliai nemažėja, atlikto tyrimo rezultatai rodo, kad Lietuvoje 60,9 proc. vaisingo amžiaus moterų nenaudoja kontracepcijos.

Nors mokslininkai ir gydytojai atsakingai teigia, kad jei naudojama efektyvi kontracepcija, abortų skaičius ženkliai mažėja. Tereikia tik pasirinkti…

Vienas iš Lietuvos privačių akušerių – ginekologų draugijos siekių išmokyti jaunus žmones planuoti šeimą. Tinkamai konsultuoti apie šeimos planavimą – tiesioginė gydytojo pareiga.

Norinčioms išvengti neplanuoto nėštumo ir ieškančioms patikimos kontracepcijos moterims, specialistai rekomenduoja hormoninę kontracepciją, kurios patikimumas siekia 99 procentus. Lietuvoje šios kontracepcijos priemonės parduodamos su receptu. Lietuvos privačių akušerių ginekologų asociacijos užsakymu atlikto tyrimo metu paaiškėjo, kad visi gydytojai ginekologai padeda moterims išsirinkti tinkamiausią kontracepcijos priemonę ir išrašo receptą.

Dažnai įvairiuose gyvenimo laikotarpiuose žmonėms reikia skirtingų kontraceptinių priemonių, atitinkančių šiuos jų gyvenimo laikotarpius. Kaip pavyzdžiui, metodas tinkantis moteriai norinčiai atidėti nėštumą, nebūtinai tiks tai, kuri visiškai nebenori turėti vaikų. Taip kaip ir retus lytinius santykius turinčių asmenų naudojami apsisaugojimo būdai gali būti nepakankamai efektyvūs tiems, kas santykiauja dažnai. Todėl kontaceptikus reikėtų pradėti vartoti tik pasitarus su gydytoju – ginekologu.

Šiuo metu rinkoje yra įvairios kontracepcijos priemonės. Tai vyriški ir moteriški prezervatyvai; spermicidiniai kremai, geliai, makšties juostelės; diafragmos ir gimdos kaklelio gaubtuvėliai; hormoninės piliulės; gimdos spiralės.

Prieš

Specialistai atkreipia dėmesį į tokį šalies fenomeną: nors kontraceptikų poreikis didėja, tačiau jų prieinamumas dėl medicininės pagalbos organizacijos, mažėja. Nes mažėja moterų konsultacijų, trūksta specializuotų tarnybų jaunimui, socialinės atskirties grupėms. Taip pat kontarceptikų prieinamumas sumažėjo ir po SAM ministro įsakymo vaistinėms kontraceptikus išduoti/parduoti tik pagal gydytojo išrašytą receptą.

Taip pat gydytojams – ginekologams nerimą kelia tai, kad du kartus daugiau moterų išmano, kaip veikia mobilusis telefonas nei hormonai kontroliuoja mėnesinių ciklą. Nors požiūris į hormoninę kontracepciją yra iš esmės teigiamas, žinių apie save kiekis yra labai nepakankamas.

Nors yra teigiama, kad kontracepcija apsaugo jaunimą nuo nėštumo ir ligų, deja, virš 80% neplanuotų nėštumų įvyksta dėl nepasiteisinusios kontracepcijos.

Kontracepcija sumažina aborto reikalingumą. JAV moksliniais tyrimais nustatyta, kad pusė visų vėliau abortuotų vaikų buvo pradėti per nepasiteisinusią kontracepciją.
 

Tinkamai parinkta kontarcepcija sumažintų abortų skaičių?