Kas trečias pacientas

 

Ausų, nosies ir gerklės (vadinamosios LOR organų) uždegiminės ligos yra vienos labiausiai paplitusių pirminėje ambulatorinėje praktikoje. Vilniaus Šeškinės poliklinikos I Šeimos medicinos centro gydytoja Nameda Tautavičienė (nuotr.) sako, kad šioms ligoms tenka ne mažiau kaip trečdalis visų pacientų kreipimųsi į pirminės grandies specialistus.

Sergamumui LOR ligomis būdingi sezoniniai pakilimai (šaltuoju, drėgnuoju metų periodu), nors žmonės jomis serga visus metus, dažniau vaikai.

 

LOR patologijai priskiriami:

·           rinosinusitas;

·           vidurinis otitas;

·           tonzilitas;

·           laringitas;

·           faringitas;

·           tracheitas.

Klinikinėje praktikoje dažnai pasitaiko šių ligų „derinių“, kaip antai nazofaringitas, laringotracheitas, o ypač rinosinusitas (izoliuotų rinito arba sinusito praktiškai nebūna). Tai paaiškinama LOR sistemai priklausančių organų anatominiu ir funkciniu bendrumu.

 

Priežastys

 

Ūmines LOR organų ligas dažniausiai sukelia virusai (adeno, rinosincitinis, paragripo, gripo ir kt.), rečiau bakterijos (streptokokai, chlamidijos, stafilokokai ir kt.).Uždegimą dažnai predisponuoja, paskatina peršalimas. Svarbūs ir kiti nepalankūs veiksniai: bendrojo ir lokalaus, gleivinių, imuniteto nepakankamumas (IgA deficitas),atsparumą infekcijoms silpninančios lėtinės ligos (pavyzdžiui, diabetas) ir kt. Asmenys, turintys imuniteto defektų, linkę dažniau sirgti peršalimo ligomis.

 

Klinika

 

Ūminių LOR ligų simptomai priklauso nuo uždegimo lokalizacijos, patogeno virulentiškumo, ligonio organizmo reaktyvumo, imuniteto. Šioms ligoms būdingas bendras negalavimas, karščiavimas (dažniausiai subfebrilus), pažeisto organo skausmas, funkcijos sutrikimas, gyvenimo kokybės pablogėjimas.

 

Tonzilito simptomai:

·           stiprus gerklės skausmas;

·           skausmas ryjant;

·           silpnumas;

·           apetito pablogėjimas;

·           pakilusi kūno temperatūra;

·           tonzilių paraudimas, paburkimas (gali būti pūlinukų);

·           padidėję ir skausmingi kaklo ar požandikauliniai limfmazgiai.

Ūminiu tonzilitu sergantys maži vaikai atsisako valgyti, kartais vemia.

Bakteriniam tonzilitui būdinga ryškesnė intoksikacija, aukštesnė kūno temperatūra.

 

Ūminio sinusito (rinosinusito) simptomai:

·           kosulys;

·           čiaudulys;

·           išskyros iš nosies; nosies užgulimas;

·           silpnumas;

·           galvos skausmas (ypač rytais), jis gali būti labai stiprus, jei sutrinka uždegiminio sekreto nutekėjimas iš sinusų;

·           intoksikacija;

·           karščiavimas;

·           gali skaudėti gerklę, ryklę;

·           miego sutrikimai.

Simptomai priklauso ir nuo pažeisto sinuso (maksiliarinis, frontalinis, etmoidalinis ar sfenoi-dalinis).

Faringito simptomai:

·           paraudusi, skaudanti ryklė;

·           skausmas ryjant;

·           karščiavimas;

·           galvos skausmas;

·           padidėję regioniniai limfmazgiai.

Vidurinės ausies uždegimu dažniau serga kūdikiai ir maži vaikai. Viduriniu otitu gali komplikuotis sloga, gripas, nazofaringitas ar tonzilitas, plaučių ar adenoidų infekcija, šienligė, tymai, sinusitas.

Simptomai:

·           ausų skausmas;

·           karščiavimas;

·           klausos susilpnėjimas;

·           kartais – pusiausvyros sutrikimai;

·           ūžimas ausyje.

Gydymo principai

Gyd. Nameda Tautavičienė sako, kad ūminės uždegiminės LOR ligos turėtų būti gydomos labai aktyviai ir atsakingai, nes jos:

·           sukelia pacientui varginančių simptomų;

·           mažina darbingumą, blogina gyvenimo kokybę;

·           gali komplikuotis (ypač bakterinis vidinis otitas, rinosinusitas, streptokokinis tonzilitas).

Net jei nėra aukštos temperatūros ir ryškios intoksikacijos, pacientui patariama bent keletą dienų pagulėti (neiti į mokyklą, darbą).

Virusinės etiologijos uždegimas trunka apie 5–6 dienas. Bakterinę superinfekciją reikėtų įtarti, jei:

·           uždegimas nepraeina per savaitę ir netgi sunkėja;

·           kyla temperatūra, ryškėja intoksikacija, kiti simptomai;

·           tipiškai pakinta kraujo rodikliai (išryškėja neutrofilinėleukocitozė,padidėjaeritrocitųnusėdimo greitis, CRB ir kt.). Prasidėjus bakteriniam rinosinusitui, pakinta nosies išskyrų pobūdis: iš skaidrių ar balzganų (vandeningų) jos tampa tirštos, gelsvos ar gelsvai žalsvos.

Pasak gyd. N. Tautavičienės, ūminių LOR ligų gydymas pirminėje ambulatorinėje grandyje paremtas bendrais principais.

Virusinis uždegimas neturi etiotropinio gydymo (išskyrus gripo ar Herpes). Esant bakterinei infekcijai, skiriama veiklių antibiotikų. Ligoniui duodama gerti pakankamai skysčių (jei nėra kontraindikacijų).

 

Sergant ūmine LOR infekcija beveik visada tenka skirti uždegimą ir kūno temperatūrą mažinamųjų vaistų. Jie slopina ir skausmą – dažną ir varginantį šių ligų simptomą, pagerina paciento gyvenimo kokybę.

Gyd. N. Tautavičienės teigimu, aspirino sergant ūmine kvėpavimo takų ar LOR infekcija beveik nebeskiriama. Esant virusinei infekcijai aspirinas (ypač vaikams ir paaugliams) netgi kontraindikuotinas (dėl galvos smegenų pažeidimo pavojaus), be to, neretai sukelia gastrointestinių simptomų. Geriau toleruojamas paracetamolis (acetamofenas), tačiau jo priešuždegiminis poveikis silpnas.

Esant ryškesnių simptomų, indikuotini nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo. Anot gyd. N.Tautavičienės, pasirinktini preparatai, kurie:

·           veiksmingai mažina skausmą, uždegimą ir pakilusią kūno temperatūrą;

·           gerai toleruojami (nedirgina virškinimo trakto);

·           patogūs vartoti (geriami 1–2 kartus per parą);

·           malonaus skonio.

Tokio vaisto kriterijus atitinka nimesulidas („Nimesil). Tai vienas moderniausių nesteroidinių vaistų nuo uždegimo klasės atstovų, selektyvus uždegimo izofermento ciklooksigenazės-2 inhibitorius. Dėl selektyvaus poveikio COX-2 fermentinei sistemai nimesulidas (Nimesil) praktiškai nesukelia gastrointestinių simptomų, nedaro neigiamo poveikio inkstams, ligonių gerai toleruojamas. Dėl farmakokinetikos ypatumų nimesulidas, vartojamas du kartus per parą, užtikrina stiprų priešuždegiminį ir analgezinį efektą.

Nimesilišleidžiamas malonaus citrinų skonio miltelių pavidalo. Milteliai ištirpinami stiklinėje vandens ir išgeriami, todėl šį vaistą pacientai noriai vartoja. Nimesulidas Lietuvoje ir kai kuriose kitose šalyse pagal pardavimus jau keletą metų yra nesteroidinių vaistų nuo uždegimo rinkos lyderis. Nimesulido neskiriama jaunesniems kaip 12 metų asmenims.