Naktinė enurezė (naktinis šlapimo nelaikymas) yra dažna vaikų problema, tarp šešiamečių pasitaikanti beveik 15 proc. vaikų. Kada vadinti šlapimo nelaikymą problema ir kaip ją spręsti, pataria Vaikų ligoninės gydytoja vaikų nefrologė dr. Augustina Jankauskienė. „Tik vaikams nuo 4 metų amžiaus galima įtarti, kad šlapimo nelaikymas yra ir tėvų, ir gydytojų dėmesio reikalaujantis sutrikimas.

Dažniausiai paaiškėja, kad tai nėra liga, o vėluojantis įgūdžių formavimasis“, – sako dr. A. Jankauskienė. – Bet net ir nesant tikros ligos požymių, šis sutrikimas gali sukelti daug psichologinių problemų ir vaikui, ir jo tėvams, todėl nereikėtų numoti į jį ranka“.

Praktika rodo, kad daugiau nei 75 proc. vaikų, turinčių naktinę enurezę, dar diagnozuojama ir apatinių šlapimo takų sutrikimai, kurio požymiai gali būti dažnas ir skausmingas šlapinimasis, retas šlapinimasis, dažnas šlapinimasis po nedaug ar kita. Visais šiais atvejais tėveliams būtų naudinga kreiptis į specialistą, o šeimos gydytojai taip pat turėtų būti budrūs, nemanyti, kad tai menka problema, ir paskatinti tėvelius pasikonsultuoti su specialistais. Dažnai tėveliai sugaišta daug laiko ieškodami, kas galėtų padėti, arba ieško stebuklingo būdo pagelbėti vaikui, nesistengdami tiksliai laikytis gydytojo rekomendacijų.

Vaikų nefrologės dr. A. Jankauskienės nuomone, gydymo sėkmė labai priklauso nuo tėvelių požiūrio į vaiko problemą, vaiko pastangas ir gydymo individualumo. Ne mažesnę reikšmę turi ir paveldimumas ar anksčiau taikyti gydymo metodai.

 

Ką daryti ir kur kreiptis?

 

Vaikų ligoninės gydytojai, matydami poreikį šią problemą spręsti kompleksiškai, šiuo metu

pasirengę padėti dėl naktinės enurezės problemų turintiems vaikams taip, kaip tai seniai daroma Vakarų šalyse. Prireikus tokios paslaugos, tėveliai su šeimos gydytojo siuntimu gali kreiptis į Vaikų ligoninės Vaikų konsultacijų polikliniką vaikų nefrologo konsultacijos.

Gydant naktinę enurezę, taikoma labai efektyvi diagnostikos priemonė – šlapinimosi dienyno pildymas. Kaip pildyti šį dienyną, paaiškina gydantis gydytojas. Įrašai dienyne padeda gydytojui greičiau nustatyti problemą ir rasti tinkamiausią būdą padėti vaikui.

Neseniai Vaikų ligoninei buvo padovanota moderni šlapinimosi sutrikimų kompiuterizuota gydymo sistema, jau naudojama daugelyje vaikų urologijos centrų užsienyje. Ši sistema padeda gydytojams dar geriau diagnozuoti pasikartojančių šlapimo takų infekcijų, vaikų šlapimo nelaikymo priežastis, o vaikams, naudojantis šioje sistemoje esančiais kompiuteriniais žaidimais, galima lengviau išaiškinti būdus, kaip susidoroti su šlapinimosi sutrikimais, nugalėti su jais susijusią baimę ir mitus.

 

Vaikų naktinis šlapimo nelaikymas – išsprendžiama problema

Vaikų ligos

Vaikų sveikatos testai