Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Širdies ir kraujagyslių ligų klinikos docentė Dalia Triponienė kasdien į darbą eina pėsčiomis, o savaitgaliais lankosi baseine, kuriame derina malonumą paplaukioti su nauda sveikatai. Moteris žino: judėti taip pat būtina kaip ir valgyti.

 

Gydytojos pacientai kasmet vis jaunesni, nes vis daugiau žmonių pasiduoda tinguliui. „Anksčiau retai kada tekdavo konsultuoti moksleivius ar studentus dėl venų ligų, o dabar nebesistebiu sulaukusi tokio amžiaus paciento”, – pripažino D.Triponienė.

Lėtines venų ligas, pasak jos, lemia ne tik paveldimas polinkis, bet ir fizinis aktyvumas. Ilgas stovimasis ar sėdimasis darbas, ne judrus gyvenimo būdas gali jas paskatinti – tuo met venų vožtuvai darosi nesandarūs, kraujas nenuteka iš venų ir jos ima plėstis. Į pavakarę kojos tinsta, jas skauda. Vieno stebuklingo recepto, ką daryti, nėra. Kad kraujas nutekėtų iš venų, vieniems žmonėms pakanka kelių blauzdos raumenų judesių, kitiems reikia pakelti kojas ir ilgiau palaikyti, o tretiems padeda kontrastinis dušas.

Dirbantiems sėdimąjį darbą venų ligų gydytoja pataria darbo metu atlikti specialius pratimus ir judinti pėdas. Ilgainiui, jeigu nesandarūs venų vožtuvai ir kraujospūdis venose smarkiai padidėjęs, poodžio venos pradeda plėstis. Jos išryškėja, atsiranda mazgų. Tai – venų varikozės požymiai. Tuomet kyla dar viena rimta grėsmė – gali atsirasti venų uždegimas trombofebitas. Dėl šios ligos venose susidaro krešulių, į jas lengvai patenka infekcija.

Žmogui skauda kojas, jį gali imti krėsti šaltis. Kadangi tromboflebitas atsiranda dėl lėtos kraujo apytakos, geriausias vaistas – judėjimas. Gulėti lovoje pavojinga, nes trombozė gali plisti į giliąsias venas. Ką daryti? Gydytojai pataria profilaktiškai naudoti heparino gelį „Lioton 1000”. Atsigulus gelį reikia švelniai įtrinti į odą ir lengvais judesiais, braukiant nuo čiurnos kirkšnies link, masažuoti kojas.

Procedūrą galima atlikti 2–3 kartus per dieną.

Heparino gelis ir kojų masažas ypač padeda kelionėje, kai tenka daug valandų sėdėti nuleidus kojas. Be to, heparino gelis labai pagelbėja vakare, kai kojos pavargusios, jas maudžia.

„Lioton 1000” turi šaldomąjį poveikį. Heparinas patenka į odos kraujagysles ir sumažina kraujo krešėjimą, kapiliarų sienelių laidumą, audinių paburkimą.

Dar viena svarbi priemonė – kompresinės kojinės, kurios suspaudžia paviršines venas, taip pat stiprina blauzdos raumenų funkcijas, ir venų vožtuvai darosi sandaresni.

Neturint kompresinių kojinių, kojas galima tvarstyti elastiniu tvarsčiu.

 

  • Norint užkirsti kelią venų ligoms, judėti reikia kasdien, o ne tik savaitgaliais.
  • Geriausia – vaikščioti, važiuoti dviračiu, plaukioti. Tokia veikla stiprina venų vožtuvus.
  • Naudinga eiti basomis, ypač per smėlį, žvyrą, bristi akmenuotu paplūdimiu. Taip dirginami paduose esantys nervų receptoriai, masažuojamas padovenų rezginys, stimuliuojama kojų krau jotaka.

 

Žurnalas „Grožis ir sveikata“

testas-apie-koju-venas/27667″>Testas apie kojų venas

Video reportažas