Būtų keista, jei bent kuris nors žmogus nežinotų, kad cukrus, kitaip sacharozė, kenkia sveikatai. Ypatingai žalingas yra cukraus perteklius. Didelis sacharozės kiekis į organizmą gali patekti kartu su maistu, kuriame gausu pridėtinio cukraus. Reikėtų žinoti, kad kai kurie maisto produktai savo sudėtyje turi labai daug cukraus, apie kurį kartais net nenutuokiama. Tokie produktai paprastai yra itin kaloringi ir savo sudėtyje praktiškai neturi organizmui naudingų maistinių medžiagų.
Ne paslaptis, kad didelis cukraus kiekis gali skatinti kai kurių sveikatos sutrikimų pasireiškimą, pavyzdžiui, gali greičiau gesti dantys (pasireikšti dantų ėduonis), padidėti kūno svoris, sutrikti širdies ir kraujagyslių, medžiagų apykaitos bei virškinimo funkcijos. Didelis cukraus perteklius tikrai gali turėti įtakos cukrinio diabeto ir tam tikrų vėžio rūšių diagnozėms.
Pridėtinio cukraus kiekius, gaunamus per dieną, tikrai galima sumažinti laikantis tam tikrų paprastų taisyklių – ne tik sumažės cukraus sukeliamų ligų rizika, bet ir pagerės savijauta, atsiras daugiau energijos ir nekamuos labai sunkūs alkio priepuoliai, mat bus palaikomi stabilūs gliukozės lygiai kraujyje. Jei išsivystęs ilgalaikis pripratimas prie didelių cukraus kiekių ir tai jau tapę įprastu gyvenimo būdu, neabejotinai pirmomis dienomis bus sunkiau laikytis tam tikrų taisyklių. Svarbu nenuleisti rankų, nes jau gana greitai organizmas pripras prie mažesnių sacharozės kiekių ir didelių kiekių tuščių kalorijų nebereikalaus. Tikrai verta pasistengti ne tik dėl geresnės savijautos, bet ir dėl sveikatos bei figūros.
- Šilti gėrimai – be cukraus. Paskaičiavus, kiek per dieną į karštą kavą ar arbatą įmaišoma cukraus ir padauginus šiuos kiekius iš dienų skaičiaus metuose, gali susidaryti tikrai nemažas cukraus kiekis (skaičiuojamas netgi kilogramais). Patariama cukraus kiekį mažinti palaipsniui. Su dirbtiniais saldikliais taip pat geriau nepersistengti – yra įvairių mokslinių duomenų, kad jie ne visada naudingi sveikatai, nes imituoja cukrų, gali turėti įtakos normaliam virškinimui ir kita.
- Ypatingai daug pridėtinio cukraus turi įvairūs limonadai, gazuoti vaisvandeniai, gaivieji ir sulčių gėrimai. Vietoj jų geriausia rinktis natūralų vandenį, kurį galima paskaninti citrinos, agurko ar apelsino griežinėliais, šviežiomis uogomis. Didelių ištirpusio cukraus kiekių gėrimuose plika akimi nesimato, tačiau sužinojus, kiek daug sacharozės stiklinėje limonado, galbūt jau niekada nesinorėtų daugiau vartoti šių gėrimų.
- Būtina skaityti maisto produktų etiketes, nes tik jose atsiskleidžia tikrieji pridėtinio cukraus kiekiai. Visai nekaltai atrodantys sausi pusryčiai yra vienas iš daugiausiai savo sudėtyje cukraus turinčių maisto produktų. Geriausia rinktis natūralius dribsnius ir pagardinti juos šviežiais ar džiovintais vaisiais (taip pat būtina nepersistengti). Košes geriausia pasigaminti namuose iš pilnagrūdžių dribsnių, nederėtų pirkti košių mišinių, kurie pagardinti dideliais cukraus kiekiais.
- Tikros „cukraus bombos“ (nekalbant apie saldumynus) yra saldinti pieno produktai. Vaisiniai jogurtai, varškės sūreliai, geriamos pagardintos pasukos, saldi varškė ir ledai savo sudėtyje turi daug paslėpto cukraus. Geriausia rinktis natūralų jogurtą ar kefyrą ir gardinti juos šviežiomis uogomis, vaisiais arba medumi. Kita išeitis – skaityti etiketes ir išsirinkti pieno produktus be pridėtinio cukraus (tokių pasiūloje atsiranda vis daugiau).
- Reikia stengtis neturėti namie saldumynų atsargų ir apskritai kuo rečiau juos vartoti. Blogiausia, kai saldumynais malšinamas alkis. Saldumynai neturėtų tapti padėka sau ar kitam, geriau pasilepinti riešutais, mažomis saldžiomis morkytėmis ar šviežiomis šilauogėmis. Jei vis dėlto būtina suvalgyti kažką saldaus, daug naudingesnės už šokoladinį batonėlį yra datulės.
Autorius: farmacininkė Rūtelė Foktienė.