+12
-3
+9
Galvos svaigimo priepuoliai. Ką daryti?

Kas čia dabar man darosi?“ Lengvai susverdėję ar pradėjus suktis galvai mes labai išsigąstame ir sutrinkame. Dažniausiai šiuos negalavimus galima lengvai išgydyti. Galvos svaigimas mums įvaro baimės. Pasaulis sukasi arba po kojomis ima siūbuoti žemė. Net jei visa tai trunka trumpai, vis tiek būna labai nemalonu. Dėl galvos svaigimo mes netenkame saugumo jausmo. Galvos svaigimas — antroji priežastis po galvos skausmo, dėl kurio pacientai dažniausiai kreipiasi į gydytoją. Ypač — moterys. Jeigu tai pasitaiko retai arba jūs žinote, kad gali apsvaigti galva keliantis rytą iš lovos, nėra jokio pagrindo nerimauti, — tvirtina neurologai. Bet jeigu svaigimo priepuoliai užeina dažnai arba užtrunka valandas, būtina kreiptis į gydytoją. Galime iš karto nuraminti: galvos auglys tokiais atvejais nustatomas labai retai.

Kaip atsiranda galvos svaigimas?
* Sutrikusi pusiausvyra
Kol mūsų kūnas funkcionuoja gerai, nė nepastebime, kaip pusiausvyros organas vidinėje ausyje (vestibiuliarinis aparatas), akys, smegenys ir judėjimo aparatas sutartinai palaiko mūsų pusiausvyrą. Kai svaigsta galva, vadinasi, laikinai sutriko vienas šių organų arba kelių sąveika.

Kaip palengvinti ligos diagnozavimą?
* Surasti tinkamą gydytoją
Galvos svaigimo problema: jos negalima priskirti jokiai konkrečiai medicinos sričiai. Kai galva sukasi kaip karuselėje nuo blogai pritaikytų akinių, reikia kreiptis į akių gydytoją. Kai įtariate vidinės ausies ligą, apsilankykite pas ausų, nosies ir gerklės specialistą. Dažniausiai rekomenduojama pirmiausia pasikonsultuoti su šeimos gydytoju, kuris gali nusiųsti pas neurologą.
* Pasiruošti vizitui
Kad medikas galėtų pradėti jus tinkamai gydyti arba tikslingai nusiųsti pas kitą specialistą, turite viską labai smulkiai papasakoti. Kada, kokiai esant situacijai ima svaigti galva? Gulint, sėdint ar vaikštant? Ar svaigimą lydi kiti simptomai, pavyzdžiui, pykinimas ar ūžimas ausyse? Ypač svarbu: galvos svaigimo trukmė. Ir pojūčiai. Pavyzdžiui, sverdėjimas gali byloti problemas dėl kojų nervų, galvos sukimasis — pusiausvyros organo sutrikimą.

Dažniausios priežastys ir kaip gelbėtis
* Atitrūkę ausies kristalai
Nepavojingą galvos svaigimą dažnai sukelia atitrūkę kalcio karbonato kristalai (otolitai), kuriuos gydytojas paciento ausyje gali pamatyti ir juos lengvai išvalyti.
* Migrena
Nereta priežastis, bet dažnai pamirštama: migrena sergantiems pacientams būdingas galvos svaigimas. Ir nesvarbu, ar prasideda galvos skausmo priepuolis, ar ne. Šis fenomenas gali pasitaikyti ir tuomet, kai žmogus migrenos jau seniai atsikratė, pavyzdžiui, po klimakterinio laikotarpio. Galvos svaigimo priepuolius gali lydėti mirgėjimas akyse, regėjimo sutrikimai, jautrumas šviesai ir garsui bei pykinimas. Dažnai jie būna labai smarkūs ir gali užsitęsti net iki kelių dienų. Šiuo atveju reikia gydyti migreną. 2 psl.>>

* Vestibiuliarinio aparato sutrikimas Jo priežastis gali būti virusinė infekcija arba uždegimas. Kai jaunam žmogui pradeda suktis galva ir nemalonūs pojūčiai užsitęsia ilgesnį laiką, paprastai būna sutrikęs pusiausvyros organas. Gydytojo konsultacija šiuo atveju būtina, nes ligonis jaučiasi labai blogai. Paprastai svaigimas praeina išgydžius uždegimą. Jei po ligos lieka nemalonių pasekmių, jas galima pašalinti specialiais gydytojo pasiūlytais judėjimo pratimais. * Kraujo apytakos sutrikimai Galvos svaigimas iš ryto būdingas nusilpusiai kraujo apytakai, kurią galima nesunkiai sureguliuoti. Gerkite daug skysčių, nebijokite užberti ant maisto druskos ir pagreitinti kraujo cirkuliaciją žemą kraujospūdį pakeliančiomis naminėmis priemonėmis bei pakaitiniu karšto ir šalto vandens dušu. Širdies ritmo ir kraujo pratekėjimo sutrikimas taip pat gali sukelti netikėtą galvos sukimąsi. Todėl reikėtų kreiptis į gydytoją dėl insulto pavojaus. Reikalui esant jis paskirs kraują skystinančių vaistų. * Psichika Baimę kenčiantys pacientai taip pat patiria galvos svaigimą. Jiems padeda psichoterapeuto ir psichologo konsultacijos, atsipalaidavimo pratimai.
  Ar padeda vaistai nuo galvos svaigimo? * Trumpam laikui — taip Vaistinėse galima įsigyti vaistų nuo galvos svaigimo. Jie padeda tik nuo ūmaus galvos svaigimo arba sergant supimo liga ir susiruošus į ilgą kelionę. Bet kokiu atveju pirmiausia reikėtų pasikonsultuoti su gydytoju ir išsiaiškinti priežastį.

Kas padeda, kai viskas aplinkui sukasi? Kai svaigsta galva, pirmiausia trokštame tvirtai įsikibti ir stabiliai laikytis. Įsikabinkite į ką nors.Tai ir taip yra natūralus refleksas. Kai pasaulis aplinkui ima suktis, ieškome, už ko pasilaikyti. Todėl atsiremkite į sieną, kėdę, turėklą ir palaukite, kol viskas nurims.
Įsižiūrėkite į nejudantį tašką Susitelkus į vieną tašką rega įgauna stabilų vaizdą ir sukimosi priepuolis nusilpsta. Beje, šis būdas padeda ir nuo jūros ligos. Kvėpuokite ramiai ir tolygiai Kai mes sutrinkame, kad prarandame kontrolę, mus lengvai apima panika. Tuo metu labai svarbu kvėpuoti ramiai — tada smegenys gaus pakankamai deguonies. Jei yra galimybė, pakelkite kojas Prasidėjus galvos svaigimui, norime atsisėsti. Tai padaryti būna nelengva, kai kojos neklauso. Jei svaigimo priepuolį sukėlė žemas kraujospūdis, geriausia atsigulti ir pakelti kojas. Taip kraujas nesusitvenks kojose ir netrukus pasijusite geriau.   Profilaktikos pratimai  Kas dažnai patiria galvos svaigimą, tas būna linkęs kuo mažiau judėti. Klaidinga nuostata! Kaip tik treniruotės gali padėti. Ypač tinka pusiausvyros pratimai. Šie trys pratimai padeda nuo įvairių galvos svaigimo rūšių, ypač sukeltų pusiausvyros sutrikimo. Prasidėjus galvos svaigimo priepuoliui jų nederėtų daryti — tik profilaktiškai. Geriausia — kelis kartus per dieną. Kad efektas būtų didesnis, galite užmerkti akis. 1. Perkelkite svorį nuo vienos kojos ant kitos. Šį pratimą galima puikiausiai atlikti, specialiai neskiriant jam laiko, pavyzdžiui, valantis dantis: perkelkite visą kūno svorį ant kairės kojos. Dešinę koją kilstelėkite, kad ji nesiektų grindų, ir kelias sekundes išsilaikykite ant kairės kojos. Po to pakeiskite koją. 2. Rankas į šalis, kojas pakaitomis pakelkite Šis variantas truputį sunkesnis už pirmąjį. Atsistokite tiesiai, rankas ištieskite į šalis. Perkelkite visą svorį ant dešinės kojos, kairę koją sulenkite kampu ir pakelkite į klubų aukštį (kaip nuotraukoje). Kelias sekundes išsilaikykite. Pakeiskite koją. Pakartokite 10 kartų. Jei norite, galite dar pavaikščioti gandro žingsniu. 3. Ženkite viena linija Suraskite grindyse vientisą liniją, pavyzdžiui, tarp vonios plytelių. Arba įsivaizduojamą liniją. Ženkite šia linija ir žengdama kiekvieną žingsnį sukryžiuokite kojas. Pavaikščiokite pirmyn atgal po kelis kartus.   iMed