Pirmiausiai būtina žinoti, kad nėščios moters mityba turi būti kuo įvairesnė ir kuo labiau subalansuota, kad besivystantis kūdikis gautų kuo daugiau jam reikalingų medžiagų. Reikėtų pabrėžti, jog tai nereiškia, kad galima valgyti viską ir dideliais kiekiais – antsvoris nėštumo metu nesveika nei pačiai moteriai, nei jos kūdikiui, nes itin didina įvairių nėštumo komplikacijų tikimybę, mažina judrumo galimybes, priverčia moterį jaustis nerangia ir negražia. Labai svarbu maitintis kuo sveikesniu ir kuo šviežesniu maistu. Vis dėlto moterims, kurios laukiasi, kai kurie maisto produktai nerekomenduojami, nes didina apsinuodijimo maistu tikimybę, be to, per maistą gali būti užsikrečiama kai kuriomis infekcijomis, kurios nėštumo metu yra pavojingesnės, nei nesilaukiančioms moterims.
Nėra tokių maisto produktų, kurie būtų griežtai draudžiami. Žinoma, beveik kiekviena žino, kad alkoholis, energetiniai gėrimai ar rūkalai nėštumo metu tikrai nerekomenduojami. Taip pat labai svarbu pirkti maistą tik iš žinomų pardavėjų, visada patikrinti galiojimo datas ant pakuočių, nevartoti pasenusio ar spalvą, skonį bei kvapą pakeitusio maisto. Reikėtų vengti itin greitai gendančių maisto produktų. Vertėtų kuo atsargiau valgyti nežinomą maistą, vengti naujovių svečiose šalyse, aplenkti gatvės prekiautojus ir panašiai. Nėščiai moteriai naudinga valgyti kuo daugiau naminio maisto ne vien dėl natūralesnės jo sudėties, bet ir dėl to, jog žinomos gaminimo bei laikymo sąlygos. Pavyzdžiui, derėtų atsisakyti įvairių parduotuvėse pagamintų troškinių, mišrainių ar salotų su gausybe majonezo, paruoštų pusgaminių, nes neaišku, kada salotos ar įvairūs kepsniai buvo paruošti. Reikėtų aplenkti ir šaldiklius su šaldytais pusgaminiais, pavyzdžiui, koldūnais ar lietiniais blynais. Nėštumo metu moters uoslė pasidaro itin jautri, ir tikriausiai ne be reikalo. Jei kilo bet kokių abejonių dėl maisto šviežumo, tai geriau tokio maisto nevartoti ir nerizikuoti nei savo, nei, svarbiausia, taip laukiamo kūdikio sveikata.
Nėštumo metu labai pavojingas apsinuodijimas maistu. Būtina švariai nuplauti vaisius ir daržoves, netgi ir iš savo sodo, nes pavojingos bakterijos gali tykoti dirvožemyje. Kuo dažniau plaukite rankas, ypač gamindama maistą. Maistą laikykite šaldytuve arba šaldiklyje, patikrinkite, kad jų temperatūra būtų tinkama (šaldytuvo turėtų būti iki 5°C šilumos, šaldiklio – apie -20°C šalčio). Kuo trumpiau laikykite greitai gendantį maistą kambario temperatūroje, pjaustymo lenteles ir virtuvės indus gerai nuplaukite po kontakto su žalia mėsa, žuvimi ar nevirtais kiaušiniais.
Nėštumo metu patariama nevartoti arba vengti tam tikrų maisto produktų dėl galimų infekcijų, pavyzdžiui, listeriozės, salmoneliozės, taksoplazmozės. Patariama nevalgyti žalios ar nepakankamai termiškai apdorotos mėsos ir žuvies. Taip pat geriau vengti nepasterizuoto pieno ir jo produktų, pelėsinių sūrių. Geriau saugotis patiekalų, kurių sudėtyje yra žalių kiaušinių ar labai daug majonezo, nes jis gali slėpti nešviežumo požymius, šiuo atveju,nepirkite prekybos centruose ruoštų mišrainių ir salotų. Nėščiosioms nepatariama valgyti paštetų, kitų įvairių mėsos gaminių, pavyzdžiui, vyniotinių, taip pat jūros gėrybių. Verta atsisakyti tam tikrų žuvų rūšių, kurios savyje kaupia nuodingas medžiagas (gyvsidabrį, šviną), pavyzdžiui, tuno ar jūrinių ešerių. Rūkyti mėsos gaminiai taip pat neteikia jokios naudos – juose gausu druskos, riebalų, įvairių priedų, kurie nėščiai moteriai tikrai nėra naudingi. Nėščiajai svarbu nepadauginti kavos – teigiama, kad saugus kiekis yra du ar trys puodeliai kavos per dieną. Patariama atsargiai elgtis su vaistažolių arbatomis, pavyzdžiui, nerekomenduojami čiobreliai, aviečių lapai, šalavijai ir ir daugelis kitų. Dėl įvairių arbatų vartojimo ir mitybos nėštumo metu tikrai verta pasitarti su nėštumą prižiūrinčiu gydytoju, kad nėštumas būtų kuo sklandesnis.
Autorius: farmacininkė Rūtelė Foktienė.