+0
-1
-1
Nootropai – ateities preparatai?

Nootropai arba išmanieji vaistai – ar kada teko girdėti tokius terminus? Kol Lietuvoje tokie preparatai nėra gerai žinomi, kitose šalyse, pavyzdžiui JAV, jie tampa tokie populiarūs, kad kai kurie asmenys juos vartoja vietoje kavos.

Kas tie nootropai?

Nootropai – tai medžiagos, kurios gerina smegenų veiklą, didina jų produktyvumą ir aktyvumą, padeda geriau susikoncentruoti ir sutelkti dėmesį. Šie preparatai padeda siekti geresnių rezultatų moksluose ir darbe. Žinoma, kad nootropai gerina net tik pažintines (kognityvines) funkcijas, bet jie prisideda prie darbingumo padidinimo, nuovargio mažinimo, geros nuotaikos palaikymo. Kita svarbi nootropų savybė – neuroprotekcinis poveikis. Skamba visai neblogai, ar ne? Tad pakalbėkime apie nootropus plačiau – kuo jie tokie ypatingi?

Ką reiškia žodis „nootropas“?

Terminas „nootropas“ kilęs iš dviejų graikiškų žodžių. Pirmoji dalis „noos“ reiškia protą, mąstymą ir mintis, o antrasis žodis „tropos“ reiškia polinkį, posūkį, būdą. Angliški atitikmenys būtų „mind“ ir „turn“, o tai reikštų tam tikrą pageidaujamą minčių „išjudinimą“, „pasukimą“ ar „pakreipimą“ tam tikra linkme. Angliškai nootropai neretai vadinami „smart drugs“ – „protingaisiais“ vaistais, sužadinančiais mąstymą ir galinčiais padidinti asmens protines galias, tačiau kai kurios šiai grupei priklausančios medžiagos yra itin griežtai reglamentuojamos dėl tam tikrų nepageidaujamų poveikių.

Nootropai – „protingieji“ maisto papildai ir vaistai

Teigiama, kad šie maisto papildai, o kartais – ir receptiniai vaistai, kuriems atlikti klinikiniai tyrimai, padeda gerinti mokymosi gebėjimus, susikaupimą, koncentraciją, motyvaciją ir proto aštrumą. Paprastai tariant, nootropai gali būti itin naudingi tiems, kurie dirba sunkų protinį darbą ir daug mokosi – studentams, karjeros siekiantims jauniems darbuotojams, didelį protinį darbo krūvį patiriantiems vyresnio amžiaus darbuotojams ir t.t. Nootropų grupės vaistinės medžiagos labai naudingos ir senyviems, 65 metų ir vyresniems asmenims, kuriems būdinga didesnė demencijos (senatvinės silpnaprotystės) rizika. Taigi nootropai gali būti ir augalinės kilmės maisto papildai, ir cheminės prigimties vaistiniai preparatai. Jie labai plačiai vartojami ne tik atminties gerinimui, budrumo didinimui, koncentracijos stiprinimui, motyvacijos kėlimui, smegenų ląstelių apsaugai, bet ir įvairioms neurologinėms, psichoemocinėms ir psichinėms ligoms gydyti.

Nootropai – ir atminties pagerinimui, ir kovai su depresija, ir nemigos gydymui

Nootropai gali būti vartojami ne tik protinės veiklos pagerinimo tikslais. Kai kurios medžiagos pasižymi lengvu antidepresiniu poveikiu, o kitos padeda lengviau užmigti ir kovoti su nemiga. Poveikis įvairus, o pasirinkimas – labai platus, tad kiekvienu atveju reikėtų pasitarti su gydytoju ir (arba) vaistininku, nes nootropai retais atvejais taip pat gali sukelti nepageidaujamą poveikį, ypač jei jie vartojami neatsakingai.

Farmakologiniu požiūriu nootropai skirstomi į gama aminosviesto rūgšties darinius, cholinesterazės inhibitorius, glutamatinių receptorių antagonistus, neuropeptidus ir neuroprotektorius. Vienas seniausiai žinomų augalinės kilmės nootropų yra standartizuotas dviskiaučio ginkmedžio (lot. Ginkgo biloba) ekstraktas. Teigiama, kad jis padeda palaikyti normalią smegenų veiklą ir apsaugoti smegenų ląsteles nuo aplinkos veiksnių sukeliamos pažaidos, todėl Ginko biloba ekstraktai priskiriami neuroprotektoriams. Šis ekstraktas gali būti tiekiamas ir maisto papildų, ir vaistinių preparatų formomis. Vis dėlto visuomet geriau preparatus įsigyti tik iš patikimų tiekėjų.

Kita svarbi nootropų grupė yra gama aminosviesto rūgšties dariniams priklausantys vaistiniai preparatai, pavyzdžiui, piracetamas, pramiracetamas ir kt. Jie pasižymi ne tik neuroprotekciniu poveikiu, bet ir kognityvinių funkcijų gerinimu. Jie padeda stiprinti atmintį, gerinti nuotaiką, motyvaciją, gali pakelti energijos ir darbingumo lygį. Įdomu tai, kad veikimo mechanizmas nėra labai gerai žinomas. Nootropai veikia cholinerginius receptorius bei cholino apykaitą ir didina neuronų aktyvumą. Be to, plačiausiai vartojami gama aminosviesto rūgšties dariniams priklausantys nootropai neslopina centrinės nervų sistemos, neveikia ir vegetacinės nervų sistemos. Tačiau tyrimais su eksperimentiniais gyvūnais nustatytas vidutinio stiprumo antidepresinis tokių medžiagų  poveikis. Klinikiniais tyrimais nustatyta, kad pacientams, sergantiems lengvo ir vidutinio sunkumo senatvine silpnaprotyste, nootropai pagerino dėmesį, mokymąsi, atmintį, orientaciją ir kitus protinius sugebėjimus.

Yra ir kitų rūšių nootropinių medžiagų, pavyzdžiui, į B grupės vitaminus panašių medžiagų ar antioksidantų, tokių kaip kofermentas Q10, kurie turi teigiamą poveikį smegenų ląstelių metabolizmui ir atminčiai.

Farmacininkė Rūtelė Foktienė