1 mitas: Užsikrėsti gripu galima tik kosint ar čiaudant
Iš tikrųjų yra 2 pagrindiniai užsikrėtimo būdai: tiesioginis kontaktas (pvz., paduodant ranką žmogui, kuris neseniai nusičiaudėjo, pridengęs burną ranka) ir oro-lašelinis (kai mikrobai plinta nusičiaudėjus ar kosėjant, sveiki žmonės juos įkvepia). Taip pat reikia paminėti, kad peršalimo ligomis labiau sergate, jei esate pavargę, patiriate daug įtampos ir streso.

2 mitas: Vakcina 100 proc. apsaugo nuo gripo
Gripo vakcina apsaugo tik nuo Influenza viruso sukeliamų susirgimų, tad organizmo imunitetas kitiems virusams nesusifor- muoja, ir sergamumas lengvesnio pobūdžio virusiniais susirgimais nesumažėja. Kita vertus, gripo virusas yra gana “gudrus”, jis nuolat kinta ir mutuoja. Dėl šios priežasties kasmet pristatoma vis kitokia gripo vakcina.

3 mitas: Pasiskiepijus imunitetas atsiranda akimirksniu
Antikūnai prieš gripo virusą susiformuoja per 2 savaites nuo vakcinos dienos, bet imunitetas ir toliau stiprėja, pasiekia aukščiausią tašką po 6-8 savaičių, o po to truputį pradeda mažėti. Dėl šios priežasties patartina pasiskiepyti nuo gripo kuo anksčiau, rekomenduotina spalio-lapkričio mėnesiais. Vaikų iki 9 metų imuninė sistema yra tokia greita ir efektyvi, tad rekomenduojama vaikus iki 9 metų skiepyti 2 kartus, su 30 dienų pertrauka tarp vakcinacijų.

Lietuvos sveikata