Organizmui,
kaip ir automobiliui, reikalingas tinkamas „kuras“. Būtent maistas yra tas kuras,
kuris organizmo ląsteles aprūpina
energija. Jei maitinantis Jums įprasta sukimšti picą ar karbonadą, nenuostabu,
kad net ir pavalgę jaučiatės apsunkę ir pavargę, o ilgainiui pradedate justi
kraujotakos sutrikimus, kamuoja viršsvoris ir kitos problemos.
Štai
LSMU
Medicinos akademijos kancleris prof. Vilius Grabauskas sako, kad sveika gyvensena prasideda
nuo fizinės veiklos ir sveikos mitybos. Į ligų prevenciją plačiau žvelgia išsivysčiusių,
turtingesnių ir išsilavinusių šalių visuomenė. Kelias sveikos mitybos link turi
daug etapų, kuriuos kur kas lengviau įveikti turint naudingos informacijos bei
išklausius įvairiausių patirčių. Norite pradėti sveikai
maitintis jau dabar? Anot spalio 25 d. Vilniaus kongresų rūmuose vyksiančios Ann Wigmore Gyvo maisto konferencijos pranešėjų, svarbiausia suprasti 4 pagrindinius sveikos
mitybos principus:
1.
Pereiti
prie sveikos mitybos svarbu palaipsniui
Kelionė sveikos
mitybos link yra tarsi turistinis žygis. Kiek laiko prireiks naujam žygio
maršrutui įveikti, priklausys nuo Jūsų noro mokytis tinkamai maitintis. Kelyje
visada būna kryžkelės, pakilimai ar paklydimai, dėl kurių reikia grįžti atgal. Kardinalūs ir staigūs pokyčiai mityboje
daugumoje atvejų nebus sėkmingi – priešingai, sukels organizmui šoką, o kelias
sveikesnio gyvenimo link bus sunkus ir neteiks džiaugsmo, todėl mitybos
įpročius svarbu keisti palaipsniui.
Pirmiausia rekomenduojama
paanalizuoti ir užsirašyti, ko ir kiek suvalgote. Tokiu būdu patys pastebėsite,
kad sveikiau maitintis galima tiesiog vienų produktų kiekį mažinant, kitų –
didinant. Viso proceso metu svarbu nepamiršti stebėti organizmo pokyčius ir
poreikius.
Pradėti galite
jau nuo šiandien!
Štai vietoje įprasto
sumuštinio su kava, žaliavalgis
Paulius Jaruševičius rekomenduoja pasigaminti žaliąjį kokteilį, kuris
suteiks energijos ir žvalumo visam
rytmečiui.
Receptas dviem asmenims.
Didelė sauja
špinatų lapų
Didelė sauja
saulėgrąžų daigų
2
bananai
1
kriaušė
2
obuoliai
200
ml vandens
Visus
šiuos produktus suplakite. Galite pagardinti cinamonu ar
mėtos lapeliu.
2.
Sveika mityba nėra dieta
Bet kokio tikslo
siekimas prasideda nuo tvirto noro ir apsisprendimo. Ruoškite savo mintis
pokyčiams, apgalvokite, kokią naudą Jums atneš galimi pasikeitimai. Tiesa, sveika mityba neturi nieko bendro su
dieta, nors ir padeda atsikratyti viršsvorio.
Žmonės, besilaikantys dietos, labai dažnai susierzina,
jei nepavyksta laikytis mitybos reikalavimų. Dieta dažnai turi labai aiškius
rėmus ir tikslus – kilogramų numetimą, kuriuos pasiekę jaučiamės nugalėję save sunkioje
mūsų pačių dvikovoje, kol vėl nesugrįžtame prie senų įpročių. Tuo tarpu sveika
mityba yra tarsi gyvenimo būdas, kurio
mokomės nuolat. Čia nėra griežtų taisyklių, kada ir ką valgyti. Svarbu tik
vadovautis patarimais, kokį ir kaip paruošti maistą, kad jis būtų naudingas
organizmui, jame išliktų didžioji dalis teikiamos energijos, vitaminai bei
mineralai.
3.
GYVAS
MAISTAS – pagrindinis energijos šaltinis
Vaisiai,
daržovės, grūdinės kultūros ir ankštiniai augalai savyje turi visą rinkinį
reikalingiausių medžiagų: angliavandenių, skaidulų, vitaminų ir mineralų, taip
pat yra liesi, be cholesterolio, todėl tokie produktai turi sudaryti didžiąją
dalį Jūsų dienos raciono.
Pradėti reikia
nuo mažų, bet sveikatai naudingų pokyčių, žalingus produktus keičiant sveikais.
Be pusryčių su vaisiais ar žaliu kokteiliu, derėtų pagalvoti ir apie dienos
metą. Atsisakyti mėsos, virto ar kepto maisto sunku, todėl pradžioje galima
tiesiog padidinti daržovių kiekį. Prieš valgant pagrindinį patiekalą, pasiruoškite
didelį indą įvairiausių daržovių ir lapinių augalų salotų ir tik po to, jei vis
dar jausite alkį, pereikite prie kito patiekalo.
Tortai,
pyragaičiai, išvalytų grūdų (miltiniai) duonos produktai ir kiti saldėsiai taip
pat nėra sveikos mitybos pakeleiviai. Saldūs produktai yra ypač kaloringi ir
visiškai nemaistingi, todėl jų reikėtų vengti, taip pat kaip ir gyvulinių
riebalų, nes šiuose gausu sočiųjų riebalų, kurie kelia cholesterolio kiekį
kraujyje ir kenkia jūsų sveikatai.
4.
Mokytis
sveikai maitintis niekada nebūna per vėlu
Sveiką mitybą propaguojantys
specialistai tvirtina, kad augalinis
maistas be riebalų gali ne tik sustabdyti širdies ir kraujagyslių ligų
vystymąsi, bet ir visiškai sugrąžinti sveikatą net ir sunkiems ligoniams. Pradėti sveikai maitintis ne vėlu net ir
vyresniame amžiuje ar susirgus sunkiomis lėtinėmis ligomis.
Yra daugybė dalykų kurių
galima mokytis bendraujant su sveiką mitybą propaguojančiais specialistais
ar kaskart atrasti šį tą naujo. Kaip
teisingai pereiti prie sveikos mitybos įpročių? Su kokiais sunkumais susiduria
pradėję maitintis termiškai neapdorotu maistu? Kokia nauda iš to organizmui?
Atsakymus į visus šiuos klausimus galite išgirsti spalio 25 d.
Vilniaus kongresų rūmuose vyksiančioje jau 3-oje Ann Wigmore fondo organizuojamoje
GYVO MAISTO konferencijoje, kurios metu siekiama supažindinti visuomenę su sveikos
mitybos įtaka sveikatai. Konferencijos metu dalyviai turės galimybę
gyvai išgirsti apie gyvo maisto programos dalyvių pokyčius, susipažinti su
pranešėjais ir gauti atsakymus į rūpimus klausimus.