5 geriausi maisto priedai

5 geriausi maisto priedai

Maisto
sudėtyje esantys priedai, žymimi E raide, gąsdina ne vieną. Tačiau
reikėtų žinoti, kad E raidelė nebūtinai yra tik blogis.

E322 (lecitinas).

Tai emulsifikuojamoji
medžiaga, dažnai naudojama vandeniui ir riebalams sujungti. Lecitiną
galima gaminti iš kiaušinių ar sojų. Jo yra margarine, majoneze,
leduose, šokolade, kepiniuose, sausainiuose. Lecitinas yra maistingas ir
netoksiškas, jis naudojamas smegenų veiklai pagerinti.

E300 (askorbo rūgštis)

Tai natūralus antioksidantas, neleidžiantis maistui rūgti ir apkarsti.
Jo yra keptuose ir konservuotuose produktuose, džiovintose bulvėse,
pieno milteliuose, koncentruotose vaisių sultyse, kūdikių maiste.
Askorbo rūgštimi chemijoje vadinamas vitaminas C, jį vartoti saugu ir
sveika.

E967 (ksilitolis)

Tai iš beržų
gaminamas dirbtinis saldiklis. Pasižymi švelniu mėtų skoniu. Jo yra
kramtomojoje gumoje, burnos gaivikliuose. Įrodyta, kad ksilitolis
naikina dantų ėduonį sukeliančias bakterijas.

E306 (vitaminas E)

Tai natūralus antioksidantas, gaunamas iš sojų pupelių, daigintų grūdų
ar medvilnės sėklų. Jo yra majoneze, margarine, dešroje, desertuose.
Vitaminas E yra svarbiausias riebaluose tirpus antioksidantas, jis
padeda sumažinti vėžio ir širdies ligų pavojų. Valgydami jo gauname
nedaug, todėl reikėtų vitaminą vartoti kaip maisto papildą.

E101 (riboflavinas)

Tai natūrali dažomoji medžiaga (maistinis dažiklis). Jo yra padažuose,
fermentiniame sūryje, gaiviuosiuose gėrimuose. Riboflavinas (kitaip
vitaminas B2) yra svarbi maisto medžiaga, jį vartoti saugu ir sveika.¬