5 patarimai  vaiko apsaugai nuo virusų

Lopšelinukų, darželinukų, ikimokyklinukų ir mokyklinukų peršalimo išvengti praktiškai neįmanoma, tačiau bent jau galima pasistengti suretinti negalavimų dažnį ar tų negalavimų intensyvumą. Kai kurie vaikai, atrodo, neserga niekada, o kiti, priešingai, serga kone nuolat. Dažnai klausiama, kaip pastiprinti vaikelio imunitetą prieš beprasidedančius mokslo metus, tačiau reikėtų žinoti, kad organizmo atsparumą peršalimo ligoms derėtų didinti ištisus metus. Tad tai turėtų tapti gyvenimo būdu, o ne rugpjūčio mėnesio užduotimi. Pateiksime 5 patarimus, padedančius geriau apsaugoti vaikus nuo peršalimo ir kitų infekcinių ligų, kurių dažniausi kaltininkai – virusai.

1) Vaikas turėtų mokėti nusiplauti rankytes su muiluotu vandeniu ir įprasti tai daryti visuomet, kai reikia

Tėvams derėtų rodyti gerą pavyzdį ir plautis rankas kartu – grįžus iš lauko, pasinaudojus tualetu, prieš valgį. Vaikas į lopšelį – darželį turėtų ateiti jau susipažinęs su rankų plovimo ir asmeninės higienos svarba. Kadangi daugybė ligos sukėlėjų plinta būtent per nešvarias rankas, būtina įdėti daug pastangų į vaiko įprotį dažnai plauti rankas. Mažyliui derėtų kuo kantriau priminti, kad  jis tai darytų ne tik namie, bet ir mokymo įstaigoje bei visur kitur, kur tik reikia.

2) Vaikas turi pakankamai pailsėti

Eiti miegoti 23 valandą vakaro? Net ir suaugusiesiems reikėtų pasistengti lovą pasiekti anksčiau. Stipriai vaiko imuninei sistemai itin svarbus kokybiškas miegas ir griežtai nustatytas dienos režimas. Tai ne tik stiprinamas vaikelio organizmo atsparumas, bet ir didinamas saugumo pojūtis, mat mažiems vaikams itin svarbu žinoti, ko laukti toliau (ryte pusryčiai, tuomet žaidimai, vėliau pietūs, po to pietų miegas ir taip toliau). O kai vaikas jaučiasi saugus, jis nepatiria papildomo streso, kuris jo imuninei sistemai daro itin žalingą poveikį.

3) Sveika ir subalansuota mityba – stipraus imuniteto pagrindas

Vaikelis turėtų valgyti kuo daugiau vitaminų ir mineralų gausaus maisto – daržovių, vaisių, kruopų košių. Vaikui svarbu gauti pakankamai nesočiųjų riebalų rūgščių, kurių yra riebioje žuvyje, augaliniuose aliejuose, riešutuose, sėklose. Liesa mėsa ir švieži kiaušiniai – puikūs baltymų ir kitų naudingų medžiagų šaltinis. Tikriausiai dauguma tėvelių pasakys, kad lengva pasakyti, bet sunku padaryti. Tačiau jei vaikas nevalgo daržovių ir vaisių įprasta forma, visuomet galima sugalvoti, kokiu būdu jam įsiūlyti šiuos sveikus produktus kita, originalesne forma. Pavyzdžiui, į bananų ir braškių kokteilį tikrai galima įmaišyti ir špinatų, kurių skonis yra pakankamai saldus. Gudrios mamos ir tėčiai kepa sveikuoliškus keksus su daržovėm. O kas galėtų pasakyti, kad tame pyrage įtarkuota cukinijos? Būkime originalūs ir dėl vaikų, ir dėl savęs!

4) Į pagalbą galima pasitelkti maisto papildus

Moksliniais tyrimais įrodyta, kad bičių produktai gali padėti stiprinti imuninės sistemos apsaugą ir didinti organizmo adaptacines galimybes. Taip pat gana palankiai vertinami ežiuolių ekstraktas, šeivamedžio ekstraktas, saldymedžio ekstraktas, greipfrutų sėklų ekstraktas, žuvų taukai, vaikams pritaikyti vitaminų ir mineralų kompleksai, kuriuose vyrauja vitaminas C. Savo pozicijų nepraranda česnakas. Dėl maisto papildų vartojimo būtina pasitarti su vaikelio gydytoju ir laikytis visų dozavimo pagal amžių ir kūno svorį nurodymų. Svarbu vartoti tik kokybiškus produktus, tikrinti jų sudėtį, įsigyti tik iš patikimų pardavėjų. Taip pat vertėtų atsiminti, kad maisto papildai nėra maisto pakaitalas. Labai svarbi sveika ir subalansuota mityba – jokie preparatai jos nepakeis.  

5) Kalbant apie aprangą, daugiau nereiškia geriau

Perkaitimas kartais net pavojingesnis nei peršalimas ir imuninei sistemai suteikia kur kas daugiau išbandymų. Vaikelį reikėtų rengti pagal oro sąlygas. Svarbu pasistengti, kad neperšlaptų mažylio avalynė. Verta sluoksniuoti kelis drabužių sluoksnius, kad prireikus būtų galima nurengti (ar aprengti) viršutinį sluoksnį. Čia taip pat gali praversti originalumas ar išradingumas, įsigyjant striukes su nusegamomis rankovėmis ar išsegamu kailiuku ir panašiai. Beje, labai svarbūs ir audiniai – jie turėtų būti kuo natūralesni, leidžiantys mažylio odai kvėpuoti.