5 taisyklės, kad negraužtų rėmuo

Jeigu laikysitės mūsų siūlomų taisyklių, jos padės sumažinti rėmens simptomus, jie kartosis rečiau.
1. Nepersivalgykite
Didelės patiekalų porcijos gali išprovokuoti rėmenį. Todėl vietoj to, kad sočiai užkirstumėte du kartus per dieną, valgykite mažomis porcijos penkis. Vėlyva vakarienė, valgoma prieš pat miegą taip pat gali būti atsiradusios “graužaties” priežastis.

2. Mažiau kepto
Yra produktų, kurie sukelia rėmenį. Šiame sąraše: patiekalai, kuriuose daug prieskonių, rauginti bei marinuoti produktai, riebi raudona mėsa, bulvės fri bei kiti kepti produktai, citrusiniai vaisiai, svogūnas, česnakas, pomidorai, kava, saldumynai. Jeigu rėmuo jus kamuoja dažnai, šių produktų vartojimą būtina apriboti, o jei pajėgiate, ir iš viso atsisakyti.

3. Mažiau alkoholio
Reguliarus alkoholio vartojimas – netinkama idėja rėmens kamuojamiems žmonėms. Moksliniai tyrimai parodė, kad žmonių, kenčiančių rėmenį, procentas didėja, augant išgertam alkoholio kiekiui.

4. Miegokite ant pagalvės
Aišku, pirmiausia nereikėtų persivalgyti prieš miegą. Tačiau jei taip nutiko, miegokite tik ant pagalvės, kad jūsų galva būtų kiek aukščiau kūno. Tokia poza rėmens nepanaikins, tačiau pagreitins rūgščių patekimą iš virškinamojo trakto į skrandį.

5. Atsisakykite cigaretės
Nikotinas kaip ir alkoholis silpnina sfinkterį (raumeninis raukas, esantis ten, kur stemplė pereina į skrandį), todėl rūgštys patenka į stemplę.

Svarbu:
Jei net ir laikantis minėtų nurodymų rėmuo graužia stipriai ir dažnai, apsilankykite pas šeimos gydytoją, kuris skirs gydymą, o esant reikalui siųs pas specialistą.

Lietuvos sveikata