6 krūtinės anginos požymiai

Krūtinės angina – viena dažniausių išeminės širdies ligos išraiškų. Daugybė žmonių serga šia liga apie ją net nežinodami – kai vieni išsigąsta neaiškių pojūčių širdies plote, iš karto kreipiasi į gydytojus, tuo tarpu kiti sugeba ignoruoti net ir patį nemaloniausią diskomforto pojūtį. Kaip atpažinti krūtinės anginą? Kokie specifiniai požymiai jai būdingi?

Kas yra krūtinės angina?

Krūtinės angina – tai klinikinis sindromas, susijęs su trumpalaike miokardo (širdies raumens) išemija. Tai reiškia, kad sutrinka audinio kraujotaka ir jo aprūpinimas deguonimi. Paprastai tariant, dėl tam tikrų priežasčių (dažniausiai tai – aterosklerozinių plokštelių sukeltas širdį „maitinančių“ kraujagyslių susiaurėjimas) sutrinka arterinio kraujo pritekėjimas į tam tikras širdies sritis ir joms kurį laiką trūksta deguonies. Šis sindromas pasireiškia priepuoliniais skausmais, kurie gali plisti tam tikromis kryptimis ir veržimo, spaudimo, nemalonaus diskomforto pojūčiu krūtinėje. Pirmą kartą krūtinės angina kaip klinikinis sindromas aprašyta dar 18 amžiaus antroje pusėje, tačiau neabejojama, kad šis sindromas žmones kamuoja nuo pačių seniausių laikų.

Kaip atpažįstama krūtinės angina? Pateikiame 6 klausimus apie krūtinės anginos priepuolių pobūdį

Krūtinės anginai būdingi tam tikri simptomai. Jie tarp skirtingų asmenų gali skirtis, tačiau tam pačiam asmeniui kiekvienas priepuolis pasireiškia vis tais pačiais simptomais. Negydoma liga linkusi progresuoti, tarkime, jei priepuolinius skausmus širdies plote anksčiau sukėlė tik didesnis nei įprasta fizinis krūvis, ligai vystantis toliau tokius krūtinės anginos priepuolius gali išprovokuoti jau žmogui įprastas fizinis krūvis, kol galiausiai priepuoliai pradeda varginti net ir ramybės būsenoje. Taigi kokie bendrieji požymiai būdingi krūtinės anginai?

  • Kokie pojūčiai kamuoja priepuolio metu? Dauguma pacientų teigia, kad priepuoliai dažniausiai atsiranda didesnės fizinės ir (arba) nervinės įtampos metu. Būdingas sunkumo, veržimo ir gniaužimo jausmas krūtinėje. Gali būti juntamas deginimas, tirpimas, diskomfortas, sunkumas krūtinės srityje. Kai kurie jaučia dusulį, smaugimą, mirties baimę. Labiau pažengusiai krūtinės anginai būdingi priepuoliai net ir ramybės būsenoje.
  • Kiek laiko trunka priepuolis? Vidutinė angininio skausmo priepuolio trukmė – nuo pusės minutės iki penkių minučių. Rečiau skausmas trunka 15-20 minučių. Jei skausmas trunka ilgiau kaip 15 minučių ir glicerolio trinitratas (nitroglicerinas) jo neslopina, tuomet tai jau gali būti ūminis miokardo infarktas, kai širdies raumenyje prasideda negrįžtami pokyčiai dėl išemijos.
  • Kur plinta skausmas? Pastebėta, kad skausmas gali plisti ta tikromis tipinėmis kryptimis. Įprasčiausias plitimo kelias – vidiniu kairiosios rankos paviršiumi. Skausmas gali plisti net iki kairės rankos riešo ar pirštų. Būna, kad skausmas plinta į petį, žandikaulį, kaklą. Rečiau skausmas plinta į dešinę pusę ar į dantis.
  • Kokia skausmo lokacija? Įprasčiausia juntamo skausmo vieta – sritys už krūtinkaulio arba aplink jį. Įprasčiau skausmą jausti kairėje krūtinkaulio pusėje, kartais ji jaučiamas iš abiejų pusių ar tik dešinėje pusėje.
  • Kas išprovokuoja krūtinės anginos priepuolį? Teigiama, kad dažniausiai angininių skausmų pasireiškimą sukelia įvairaus pobūdžio įtampa – fizinis krūvis, nervinė įtampa (stresas) ar kt. Pastebėta, kad krūtinės anginos priepuolių pasireiškimui įtakos gali turėti ir persivalgymas, šaltas oras ar vanduo, emocijų pokyčiai, lytinis susijaudinimas, rūkymas ir kt. Padažnėjus širdies susitraukimams, didėja ir širdies raumens deguonies poreikis. Viskas, kas padažnina širdies susitraukimus, gali išprovokuoti ir krūtinės anginos skausmą.
  • Kas slopina skausmą ir diskomfortą? Krūtinės anginos skausmas praeina pašalinus provokuojantį veiksnį, pavyzdžiui, sustabdžius didelį fizinį krūvį ar nusiraminus. Be to, itin veiksmingai ūminį krūtinės anginos skausmą slopina glicerolio trinitratas, visiems geriau žinomas kaip nitroglicerinas. Jo tabletės dedamos po liežuviu. Taip pat yra ir kitų farmacinių formų, pavyzdžiui, kartais vartojami infuzinis tirpalas ar poliežuvinis purškalas, pailginto atpalaidavimo tabletės. Ši vaistinė medžiaga mažina širdies prieškrūvį ir pokrūvį, todėl mažėja miokardo deguonies poreikis. Be to, nitroglicerinas plečia širdies vainikines kraujagysles ir taip pagerėja išeminių širdies sričių kraujotaka. Jei jis neveiksminga, o skausmas tęsiasi ilgai, jau galima įtarti ūminį miokardo infarktą. Tad tokių skausmų geriau neignoruoti ir kreiptis į gydytoją – naujais vaistiniais preparatais tinkamai gydoma krūtinės angina gali būti sėkmingai kontroliuojama.