Šaltuoju metų laiku padaugėja įvairių traumų

Šaltasis metų laikas – darbymetis traumatologijos skyriuose, nes šiuo laikotarpiu labai padaugėja pačių įvairiausių nelaimingų atsitikimų – paslydimų, griuvimų, sumušimų, išnirimų ir lūžių. Gerai, jei atsiperkama nesunkiu sumušimu, tačiau kaip atpažinti, kad jau reikalinga rimtesnė pagalba? Kaip suteikti pirmąją pagalbą, kad ji padėtų, o ne pakenktų? Tokią informaciją naudinga žinoti kiekvienam, tad dalinamės ja ir su Jumis.

Minkštųjų audinių sumušimai – dažniausiai pasitaikančios traumos

Jei susimušus nestebima jokių atvirų žaizdų, deformacijų ar nėra judrumo sutrikimų, tuomet tikėtina, apsiribota būtent sumušimu. Sumušimui būdingas skausmas dažniausiai yra silpnas arba vidutinio stiprumo, tinimas paprastai nėra stiprus, o pažeista vieta parausta, gali atsirasti kraujosruvų. Daugiau dėmesio reikėtų skirti stuburo ir galvos traumoms – dėl jų geriausia visuomet pasikonsultuoti su gydytojais, nors sumušimas gali atrodyti ir nestiprus.

Pirmoji pagalba susimušus minkštuosius audinius – šalčio terapija. Puikiai tiks specialūs ledo kompresai arba į švarų audeklą suvyniotas ledo kubelių maišelis, arba bet koks šaldytas maisto produktas. Iš pradžių pažeista vieta šaldoma po 10-15 minučių. Ši procedūra kartojama keletą kartų per dieną pirmąsias 2-3 paras. Jei skausmas tęsiasi toliau, tuomet gali būti rekomenduojamas pažeistos vietos šildymas. Sumuštą vietą reikia patausoti, pasaugoti ir stebėti jos gijimą.

Jei kamuoja vidutinio stiprumo skausmas, tuomet rekomenduojamomis dozėmis galima išgerti nesteroidinių vaistų nuo uždegimo (NVNU), pavyzdžiui, deksketoprofeno (Dolmen). Dolmen yra vaistas skausmui malšinti, priklausantis būtent NVNU grupei. Dolmen vartojamas trumpalaikiam simptominiam lengvo ir vidutinio stiprumo ūminiam skausmui, tokiam kaip raumenų, sąnarių ir kaulų skausmui, skausmingų mėnesinių (dismenorėjos), dantų skausmui malšinti. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

Tinkami ir išoriškai vartojami vaistiniai preparatai, kurie priklausomai nuo juose esančių veikliųjų medžiagų pažeistą vietą gali šaldyti, šildyti, gerinti audinių kraujotaką, mažinti skausmą, tinimą, paraudimą ir kitus uždegiminius procesus. Svarbu nedaryti dažnai pasitaikančios klaidos – sumuštą vietą pirmosiomis paromis reikia šaldyti, jokiais būdais ne šildyti,. Šiluma pirmosiomis dienomis po sumušimo tik paskatina uždegiminius procesus ir tokius simptomus kaip skausmas, tinimas, paraudimas. Kraujosruvoms greičiau išsiskirstyti padeda geliai su heparino natrio druska.

Patyrus rimtesnę traumą geriau nedelsiant kreiptis į medikus

Apie rimtesnes traumas, pavyzdžiui, išnirusį sąnarį ar lūžusį kaulą praneša šie požymiai:

  • Labai stiprus, aštrus, „plėšiančio“ pobūdžio skausmas;
  • Skausmas stiprėja judinant pažeistą galūnę ar vietą;
  • Stebimos sąnarių ar galūnių deformacijos;
  • Pasireiškia stiprus ir greitas tinimas;
  • Asmuo negali pajudinti galūnės ar pažeistos vietos;
  • Atviro lūžio pažeidimai nesunkiai pastebimi plika akimi. Matoma atvira žaizda, gali būti matomi aštrūs kaulų lūžgaliai ir įvairūs audiniai.

Įtariant sąnario išnirimą būtina kreiptis į medikus.  Išnirusį sąnarį į vietą gali atstatyti tik patyręs specialistas. Rekomenduojama šaldyti pažeistą vietą, jei įmanoma, galūnę galima šiek tiek kilstelėti (taip sumažinamas staigus tinimas, tačiau per prievartą to daryti negalima). Nukentėjusįjį reikėtų kuo skubiau ir kuo saugiau pristatyti į gydymo įstaigą.

Jei įtariamas uždaro pobūdžio kaulo lūžis, tuomet pažeistą vietą taip pat patariama šaldyti. Kitas svarbus patarimas – pasistengti įtvirtinti lūžusią vietą, kad ji taptų stabili. Tuomet lūžgaliai negalės judėti ir papildomai pažeisti aplink esančius minkštuosius audinius. Taip pat neturėtų judėti ir sąnariai į abi puses nuo lūžusios vietos. Lūžusios vietos įtvirtinimui puikiai tiks plokštesni ir ilgesni daiktai, taip pat prireiks ir švaraus audinio arba binto. Pirmiausiai reikėtų audiniu ar bintu apvynioti įtvirtinimui skirtus daiktus ir tik tuomet juos tvirtinti prie tos vietos, kur įtariamas lūžis. Svarbus patarimas – lūžusios vietos negalima kraipyti ir judinti, nes tai gali tik dar labiau pakenkti. Nukentėjusįjį reikėtų kuo skubiau ir kuo saugiau pristatyti į gydymo įstaigą.

Atviro lūžio atveju svarbiausia veiksmingai stabdyti kraujavimą ir stengtis įtvirtinti lūžusią vietą neliečiant žaizdos ir kaulų lūžgalių ar kitų audinių. Nukentėjusįjį reikėtų kuo skubiau ir kuo saugiau pristatyti į gydymo įstaigą.