Dantų implantavimas ir protezavimas: kuo šios procedūros panašios ir kuo – skiriasi?

Dantų implantavimas ir dantų protezavimas yra dvi svarbios, o neretu atveju – glaudžiai susijusios procedūros, kurios leidžia išspręsti itin sudėtingas odontologines problemas. Nepaisant jų populiarumo, daugelis žmonių apie protezavimą ir implantaciją iki šiol žino nepakankamai, o kartais šiuos du gydymo metodus net painioja tarpusavyje.

Dantų implantavimo ir protezavimo procedūras bei jų svarbą aptaria klinikos „32:Balti“ specialistai.

Dantų protezavimas

Dažnas stereotipas apie dantų protezus – jie nepatogūs ir aktualūs nebent senjorams. Tai mitas, kuris šiandien yra labai toli nuo tiesos. Protezavimas yra labai platus terminas, kuris apima skirtingus atvejus:

  • Estetinių defektų koregavimas – jeigu netenkina dantų išvaizda, spalva ar forma, gali būti atliekamas estetinis protezavimas laminatėmis. Tai plonos bemetalės keramikos plokštelės, kurios suteikia šypsenai pageidaujamą estetiką.
  • Pažeistų dantų atkūrimas – kartais, po patirtos traumos, atlikto endodontinio (šaknų kanalo) ar kito gydymo netenkama daug danties masės. Tokiu atveju dantų protezavimas vainikėliais yra puiki išeitis. Restauracijos apsaugo suplonėjusias, nutrupėjusias danties sienas, sustiprina ir išsaugo likusį dantį.
  • Prarastų dantų atkūrimas – netekus dantų, šie gali būti atkuriami išimamais protezais, kurie fiksuojami ant likusių dantų arba ant dantenų. Deja, išimami protezai dažnai kelia diskomfortą, dirgina dantenas, atrodo nenatūraliai, todėl dauguma gydytojų šio metodo nerekomenduoja. Netekus vieno, kelių ar visų dantų verta apsvarstyti kur kas patogesnį, efektyvesnį ir ilgaamžiškesnį metodą – dantų implantaciją.

Dantų protezavimo konsultacijai registruokitės adresu – vilnius.32balti.lt/lt/paslaugos/dantu-protezavimas

Dantų implantavimas

Tai procedūra, kuri atliekama netekus vieno, kelių ar visų dantų. Skirtingai nei išimami dantų protezai, implantai tarnauja kaip dantų šaknų pakaitalas, todėl galutinis rezultatas išvaizda ir pojūčiais niekuo nesiskiria nuo natūralių dantų. Implantai suteikia patikima atramą dantų restauracijoms, padeda išvengti žandikaulio kaulo tirpimo ir atkuria net 80-100 proc. kramtymo funkcijos.

Dantų implantacijai klinikoje „32:Balti“ naudojami vieni populiariausių pasaulyje, šveicariški Straumann bei braziliški Neodent implantai, pagaminti iš titano ar kitų su organizmu idealiai suderinamų medžiagų. Šie Europos Sąjungoje sertifikuoti implantai turi išskirtinius, net 97-99 proc. prigijimo rodiklius, jiems suteikiama viso gyvenimo garantija.

Jeigu netekote vieno ar kelių dantų ir norite juos atkurti kokybiškais implantais, „32:Balti“ burnos chirurgas Mindaugas Pranskūnas kviečia registruotis į nemokamą konsultaciją dėl dantų implantų įsriegimo.

Dantų implantacija ir protezavimas derinami kartu

Nors protezavimas ir implantacija yra skirtingos procedūros, nesuklysime pasakę, kad jos glaudžiai susijusios tarpusavyje. Pasirinkus dantų implantavimą, pacientui atliekamas dantų protezavimas ant implantų. Tai gali būti danties vainikėlis, vainikėlių tiltas ar plokštelė.

Priklausomai nuo situacijos, klinikoje 32balti.lt gali būti taikomas:

  1. Momentinis dantų protezavimas ant implantų. Jeigu paciento klinikinė situacija yra tinkama, dantų protezavimas laikinu protezu (vainikėliu, dantų tiltu arba plokštele) yra atliekamas iš karto įsriegus implantą. Nuolatiniai protezai tvirtinami po kelių mėnesių, kai implantai pilnai prigyja.
  2. Atidėtas (tradicinis) dantų protezavimas ant implantų. Kartais paciento klinikinė situacija nėra palanki protezavimui iš karto po implantacijos procedūros. Tuomet laukiama, kol į buvusio danties vietą įsriegtas implantas pilnai prigyja prie kaulo ir tvirtinamas nuolatinis dantų vainikėlis ar kita restauracija.

Implantacijos procedūroms naudojami protezai kiekvienam pacientui gaminami individualiai, dantų technikų laboratorijoje. Naudojamos tokios aukšto lygio medžiagos, kaip cirkonio oksidas arba bemetalė keramika, kurios protezams suteikia nepriekaištingą išvaizdą, patvarumą ir ilgaamžiškumą.