Š.m. birželio 1 dieną jau šeštą kartą visoje Lietuvoje rengiama vienos dienos akcija „Gimiau nerūkantis“. Akcijos metu, marškinėliais su užrašu „Gimiau nerūkanti/ is“ bus apdovanoti gegužės 31 dieną (Pasaulinę dieną be tabako) gimę naujagimiai. Akcija vyks Lietuvos miestų gimdymo namuose.
Pirmą kartą tokia akcija buvo surengta 2002 m. Kauno mieste, o vėliau tapo nacionaline.

Akcijos tikslas atkreipti visuomenės dėmesį į labiausiai paplitusią narkomanijos rūšį – rūkymą ir į labiausiai pažeidžiamą visuomenės dalį – vaikus. Turbūt nedaug rastumėme Lietuvoje tėvų, kurie sąmoningai siektų savo vaikų ligos ar ankstyvos mirties. Nepaisant to retas tėvas ar mama susimąsto, kokį poveikį vaikui gali turėti rūkymas šalia jo, jau nekalbant apie rūkymą nėštumo metu. Jau yra įrodyta, kad rūkančių mamų vaikai dažniau serga peršalimo ligomis, bronchitu, bronchine astma. Sociologiniai tyrimai rodo, kad rūkančių tėvų vaikams sunkiau sekasi mokytis. Augdami vaikai perima tėvų elgesio modelį ir patys dažniau pradeda rūkyti. Vaikai, kurių mamos rūko nėštumo metu, dažniau gimsta prieš laiką ir mažesnio svorio. Šie vaikai dvigubai dažniau miršta nuo staigios kūdikių mirties sindromo.
Rūkymo sukeltos ligos Lietuvai kasmet kainuoja apie 7000 gyvybių. Todėl akcijos organizatoriai, matydami vis labiau visuomenėje, o ypač tarp moterų, plintantį rūkymą, siekia informuoti visuomenę ir paraginti ją saugoti savo vaikų ir savo sveikatą.