Pavasaris, šildo saulutė, net šešėlyje šiluma viršija dvidešimtį laipsnių. Kam šautų į galvą tokiu metų laiku sirgti? Neįtikėtina, bet pavasarį ypač padaugėja susirgimų angina. Kai oras pasidaro šiltas kaip vasarą, nustojame saugotis, todėl ir susergame angina – įšilusius perpučia skersvėjis, atsigeriame šaltų gėrimų, vakarojame per lengvai apsirengę, o gegužės naktys dar šaltos. Žinoma, angina pirmiausia griebia tuos, kurių imunitetas silpnesnis. 

Mikrobai laukia momento
Anginą sukelia beta hemolizinis streptokokas – bakterija, kuri dauginasi tonzilėse (gomuriniuose migdoluose). ikrobai lindi tonzilių tarpeliuose lyg kišenėse, kur puikiai jaučiasi, tarsi gyventų šiltnamyje, o kai peršąlame, pradeda aktyviai daugintis. „Tonzilės – tarsi vartai į mūsų kvėpavimo takus, bet kartu ir barjeras, sulaikantis su įkvepiamu oru patenkančią infekciją. Jei infekcija itin aktyvi arba organizmas nusilpęs, prasideda angina – tonzilių uždegimas“, – sako Santariškių šeimos medicinos centro, UAB „Euroklinika“ gydytoja Daiva Trimonienė. Angina užpuola tada, kai nusilpsta imunitetas. Kartais nereikia net skersvėjo, anginą sukeliančią bakteriją gali „paskolinti“ kitas sergantis žmogus. Užsikrėsti galima per seiles, todėl su sergančiaisiais geriau nesibučiuoti, negerti iš to paties puodelio, nevalgyti tuo pačiu šaukštu. 

Savaime nepraeina
Angina – ne tik tonzilių, tai bend ra organizmo liga. Sergant ne tik skauda gerklę, bet ir pakyla temperatūra, kamuoja bloga savijauta. Tonzilės patinsta, ant jų gali atsirasti gelsvų taškelių, baltų apnašų. Padidėja limfmazgiai, skauda galvą, sąnarius, raumenis, o temperatūra gali būti netgi labai aukšta – iki 40 laipsnių. Vaikai nuo anginos gali pradėti vemti, jiems skauda pilvą. Įtardamas anginą, gydytojas padaro visus reikalingus tyrimus. Jeigu nustato, kad ligą sukėlė beta hemolizinis streptokokas, būtinai skiria antibiotikų. Anginos gydytis patiems negalima, jeigu ji lieka neišgydyta, ne tik pasikartos kas kelis mėnesius, bet gali prasidėti dar rimtesnės komplikacijos – sąnarių arba širdies raumens uždegimas. Juk mikrobai niekur nesitraukia, jie savo juodą darbą dirba toliau. Streptokoką įveikia 10 dienų antibiotikų kursas. Anginą gerai gydo mums gerai pažįstamas penicilinas. Paprastai tokius vaistus gydytojai ir išrašo. Mažiems vaikams tonzilės būna padidėjusios ir dėl virusinių susirgimų, tokiu atveju gydytojas nebūtinai skiria antibiotikus, bet apie tai turi spręsti tik jis pats, padaręs kraujo tyrimą. Šeimos gydytoja D.Trimonienė sako, kad anginos jokiu būdu negalima gydytis patiems – patinusios tonzilės gali būti ir kitų susirgimų priežastis (infekcinės mononukleozės, skarlatinos, difterijos). Blogiausia, kad žmonės dažnai nepaiso gydytojo nurodymų: anginos sukeltas silpnumas greitai praeina, tad pajutę pagerėjimą pacientai neišgeria visų paskirtų antibiotikų. Vėliau nesunaikintas streptokokas gali sukelti dar rimtesnių komplikacijų. Vėl pakyla temperatūra, antibiotikų kursą reikia pradėti iš naujo arba skubiai šalinti tonziles, kad būtų sunaikintas infekcijos židinys.

Ar būtina šalinti tonziles?
Pastaruoju metu į tonzilių šalinimą žiūrima vis skeptiškiau, bandoma infekciją sunaikinti įvairiais kitais būdais. Kiekvienas ligonis – kitoks, kiekvieno gydymas yra individualus, tačiau būna atvejų, kai tonziles tenka šalinti be jokių abejonių. Pagrindinė priežastis – ligos dažnumas. Jei pūlinga angina vargina ne mažiau kaip du tris kartus per metus, gydytojai pataria tonziles šalinti, nes jos jau neatlieka jokios apsauginės funkcijos, o atvirkščiai – palaiko lėtinę infekciją, todėl organizmas verčiamas gaminti antikūnus. Kai antikūnų kraujyje pasidaro pernelyg daug, jie ima veikti atvirkščiai – pradeda ardyti itin jautrų širdies, inkstų, sąnarių audinį. Taip prasideda lėtinės, sunkiai išgydomos ligos, kurios kartais tęsiasi metų metus.
 

iMed