Autoritetingas britų sveikatos apsaugos specialistas Britanijoje rodomoje laidoje „BBC Newsnight“ pareiškė, jog vaikų valgymo sutrikimai nepakankamai rimtai vertinami, o todėl neskiriamas reikiamas gydymas, praneša BBC. Profesoriaus Bryano Lasko teigimu, valgymo sutrikimais suserga jau jaunesni, nei 10 m. vaikai. 

 

Jo tyrimas rodo, kad polinkį į anoreksiją dažnai nulemia genai. Medikas pabrėžė, kad reikia kuo anksčiau užkirsti kelią šiai ligai. Naujausiais duomenimis, Didžiojoje Britanijoje valgymo sutrikimų gydymas valstybei per metus atsieina 1,26 mlrd. svarų (5,5 mlrd. Lt). Na o dėl išlaidų mažinimo medicinos srityje tenka apriboti gydymą, o belaukiant turinčių valgymo sutrikimų žmonių būklė dar paaštrėja.

Miršta daugiau nei nuo alkoholio ir narkotikų

Anoreksija – pavojingiausia iš psichinių ligų, nuo jos miršta daugiau žmonių, nei nuo alkoholio, narkotikų ir depresijos. Nuo anoreksijos pasveiksta tik maždaug pusė ligonių.

Naujas profesoriaus B. Lasko tyrimas susiejo anoreksiją su genetika. Medikai ištyrė nedidelę smegenų dalį – galinių smegenų skiltį (lot. insula). Magnetinio rezonanso tyrimai parodė, kad sergančiųjų anoreksija minėta smegenų dalis yra neaktyvi. Profesoriaus teigimu, galinių smegenų skilties nefunkcionalumas turi padarinių visam organizmui.

B. Laskas įsitikinęs, kad anoreksija stipriai susijusi su genetiniu veiksniu, todėl reikėtų keisti požiūrį į jos gydymą.

„Iki šiol manyta, kad suserga tik vidurinės klasės mergaitės. Nieko panašaus. <… Tai kur kas sunkesnė liga, nei anksčiau manyta“, – sakė jis.

Sirgo 30 metų

Rosemary Marston 30 metų sirgo anoreksija. Paauglystėje ji pasižymėjo perfekcionizmu ir nuolat siekė tobulumo. „Turėjau polinkį į anoreksiją. Lieknėjimas buvo mano arkliukas. Vieniems sekasi sporte, o aš buvau tinkama kandidatė susirgti“, – dalijasi mintimis moteris.

Be to, sveikimas po anoreksijos yra ilgas, sudėtingas procesas.
Profesoriaus B. Lasko įsitikimu, medikai turėtų galvoti ne apie svorio didinimą, o kaip pašalinti gilumines ligos priežastis.

Lietuvos sveikata