Pasiklausius žmonių nuomonių, antibiotikai jiems tiktų nuo daugelio negalavimų ir ligų – slogos, peršalimo, viduriavimo ar net dantų skausmo. Siekiant apriboti neracionalų antibiotikų skyrimą ir vartojimą, norint išvengti antibiotikams atsparių bakterijų išsivystymo, ši vaistų grupė jau kurį laiką priklauso receptinių vaistų grupei. Tai reiškia, kad jų gali skirti tik gydytojas.

 

Atrodytų, jokios problemos nebeliko – įvertinę paciento būklę ir indikacijas, antibiotikų skiria tik gydytojai, nurodydami kiek kartų per dieną reikia gerti vaistų.

Tačiau pasirodo, kad net ir diferencijuotai paskirti vaistai gali neduoti reikiamo rezultato, nes pacientai netinkamai juos vartoja…


Tyrimai rodo, kad tikrai daugelis žmonių nesilaiko paskirto antibiotikų vartojimo režimo. Antibiotikai yra tokia vaistų grupė, kad vartojimo ritmo būtina griežtai laikytis, kad organizme visą laiką būtų pakankama vaisto koncentracija.

Būna, kad, vos tik pasijutę geriau, pacientai nutraukia antibiotikų vartojimą. Antibiotikai skiriami tam tikrais gydymo kursais ir savo nuožiūra jo keisti negalima, kitaip liga gali vėl atsinaujinti.

Gali būti netinkamai paruoštos antibiotikų suspensijos, skirtos vaikams. Paprastai tai būna buteliukas su milteliais, kuriuos reikia skiesti atitinkamu virinto ir atvėsinto vandens kiekiu. Svarbu tiksliai išsiaiškinti, kiek vandens pilti, – tai parašyta instrukcijoje. Netinkamai pagamintoje suspensijoje vaisto dozė gali būti per didelė arba per maža.

Prieš

Gali būti, kad daliai pacientų gydymas antibiotikais neefektyvus dėl netinkamo jų vartojimo. Tačiau tikrai dažnai jie būna neveiksmingi todėl, kad antibakteriniai preparatai būna skiriami nenustačius tikrojo ligos sukėlėjo. Norint nustatyti tikrąjį ligos sukėlėją, turi būti imamas pasėlis iš uždegimo židinio ir daroma antibiotikograma. Rezultatų reikia laukti 3–4 paras, gauta informacija yra labai vertinga tolesniam gydymui patikslinti. Tačiau pradžioje gydymas dažnai paskiriamas „aklai“, spėjimo būdu.

Pasikartojusi liga, pakartotinis gydymas, užsitęsęs sveikimo periodas – tai ne tik sveikatos, bet ir socialinė problema (daugiau skiriama lėšų gydymui, nedarbingumui apmokėti), todėl tikrai verta laikytis visų nurodytų antibiotikų vartojimo instrukcijų ir nesavivaliauti.
 

Antibiotikai tampa neveiksmingi dėl netinkamo jų vartojimo