Ar dėl mėnesinių skausmo verta kreiptis į gydytoją?

Dismenorėja – tai mėnesinių ciklo sutrikimas, kuriam būdingas įvairaus intensyvumo skausmingumas per menstruacijas. Vienos moterys „tomis dienomis“ jaučia lengvą maudimą, tuo tarpu kitoms dėl labai intensyvių skausmų ir lydinčių simptomų sutrinka normalus darbingumas. Kadangi tai gana didelė fizinės, emocinės ir socialinės sveikatos problema, jos nereikėtų ignoruoti. Kokie simptomai būdingi dismenorėjai? Kada būtina kreiptis į gydytoją?

Kokie simptomai būdingi dismenorėjai?

Be spazminio pobūdžio apatinės pilvo dalies skausmo gali pasireikšti ir kiti simptomai. Nuo pirminės dismenorėjos (jai nebūdingos jokios organinės patologijos) kenčiančios moterys gali skųstis pykinimu, vėmimu, nerimu, skausmo plitimu į kitas sritis. Ne taip jau ir retai skundžiamasi bendru silpnumu ir nuovargiu bei stipriu galvos skausmu, kuris gali priminti net migreninį. Itin sunkiais atvejais gali net pakilti kūno temperatūra, sutrikti sąmonė – moteris gali nualpti. Apie antrinę dismenorėją, kai jau yra kažkokių fizinių pakitimų, gali pranešti papildomi simptomai, pavyzdžiui, netipinis kraujavimas ciklo viduryje, skausmai ne tik per menstruacijas ar pakitusios išskyros iš makšties, skausmas lytinių santykių metu. Pajutus tokius ir panašius simptomus geriau nedelsti ir kreiptis į gydytoją, nes tai gali būti kai kurių ligų, kurioms reikalingas gydymas, požymiai.

Kaip dažnai moterys skundžiasi skausmingomis mėnesinėmis?

Pirminė dismenorėja arba skausmingos mėnesinės yra bene dažniausias ginekologinis skundas, girdimas iš jaunų, reprodukcinio amžiaus moterų. Manoma, kad lengvus ar vidutinio sunkumo skausmus per mėnesines jaučia net apie 70-90 proc. paauglių ir jaunų moterų. Teigiama, kad apie 10 proc. moterų jaučia tokius intensyvius skausmus, kad joms tomis dienomis tampa neįmanoma nei mokytis, nei dirbti. Vyresniame amžiuje pirminės dismenorėjos atvejų mažėja, tačiau daugėja antrinės dismenorėjos atvejų. Tokiu atveju skausmai atsiranda jau dėl kokios nors ginekologinės ar dubens organų patologijos, pavyzdžiui, gimdoje aptinkama miomų. Vis dėlto antrinė dismenorėja gali būti diagnozuojama ir visai jaunoms moterims, pavyzdžiui, stebimos kokios nors įgimtos lyties organų anomalijos, trukdančios normaliai gimdos audinių kraujotakai ar atsidalijančių audinių pašalinimui.

Kodėl būtina gydyti skausmingas mėnesines?

Įvairūs tyrimai rodo, kad skausmingos mėnesinės daro neigiamą įtaką ne tik fizinei, bet ir emocinei bei socialinei moters gerovei. Taigi skausmingos mėnesinės kenkia normaliai gyvenimo kokybei, darbingumui, judrumui, socialiniam moters aktyvumui. Itin stiprius menstruacijų skausmus patiriančioms moterims tenka gyventi pagal ciklo kalendorių ir „tomis dienomis“ net atsisakyti kai kurių svarbių planų.

Gaila, bet tik labai nedidelė dalis moterų dėl šios problemos konsultuojasi su šios srities specialistais. Dažnai klaidingai manoma, kad kentėti mėnesinių skausmus yra normalu. Nors pirminė dismenorėja kaip mėnesinių ciklo sutrikimas paprastai nėra pavojinga, tačiau antrinė dismenorėja su savo priežastimis arba pirminės dismenorėjos sukeliamos komplikacijos gali būti kur kas pavojingesnės. Tarkime, moteris jaučia intensyvius skausmus, dėl to labai išgyvena, labai gausiai kraujuoja – ji gali nusilpti ne tik emociškai, bet ir fiziškai.

Kada būtina kreiptis į gydytoją?

Dėl skausmingų mėnesinių į gydytoją kreiptis tikrai verta. Jei tai tik maudimas ir jis kamuoja vos kelias valandas per mėnesį, tuomet per daug nerimauti nereikėtų. Tačiau jei skausmas gana intensyvus, trukdantis normaliai kasdienei veiklai, lydimas kitų simptomų, tuomet labai vertėtų pasikonsultuoti su šios srities specialistu arba bent jau su šeimos gydytoju. Pirminės dismenorėjos gydyme labai svarbią vietą užima nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo, pavyzdžiui, deksketoprofenas (Dolmen). Kai kurioms moterims šie vaistai gali būti neveiksmingi, tuomet svarstoma hormoninės farmakoterapijos galimybė, ypač jei moteris pageidauja apsaugos nuo neplanuoto nėštumo. Gydytojas būtinai įvertins, ar nėra kokios nors ginekologinės patologijos, dėl kurios galėtų kilti nemalonių simptomų. Savigyda užsiimti nerekomenduojama, nes nesaikingai vartojami analgetikai gali sukelti medikamentinį galvos skausmą – tuomet pakliūnama į užburtą ratą. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

Farmacininkė Rūtelė Foktienė