Pastaruoju metu vis perskaitau, kad Lietuvoje daugėja nevaisingų šeimų. Pati auginu du vaikučius ir pastoti nebuvo lengva, tačiau po ilgų mėginimų pavyko natūraliai, be medikų įsikišimo. Tačiau susimąsčiau, ar tai nepaveldima? Gal galiu kaip nors apsaugoti savo mergytę ir berniuką, kad ateityje jiems nekiltų tokių problemų?
Elzė

Atsako specialistė:

Vaisingumo centro vadovė gydytoja Gražina Bogdanskienė:

– Tikimybės, kad jei tėvam sunkiai sekėsi pastoti, tokios pat bėdos pasikartos ir vaikams, yra. Tačiau to galima ir išvengti.

Jeigu auginama mergaitė, reikia žiūrėti, kada prasideda jos menstruacijos, kiek tuomet jai metų. Jeigu menstruacijų nėra iki septyniolikos metų, 99 proc. atvejų tokios merginos turi hormoninių problemų, dėl kurių joms ateityje bus sunku pastoti. Todėl būtina kuo anksčiau išsiaiškinti hormoninius sutrikimus, nes jie sudaro 30 proc. nevaisingumo priežasčių, kurios priklauso nuo moterų.

Kitas dalykas, į ką reikėtų atkreipti dėmesį – tai lytiniu keliu plintančios infekcijos. Mūsų požiūris į lytinius santykius pasikeitė ne į gerąją pusę. Nenoriu moralizuoti, tačiau merginos turėtų galvoti apie šias infekcijas, kuriomis gali užsikrėsti lytiniu keliu, santykiaujant be prezervatyvo. Lytiškai plintančios infekcijos tampa ne tik nevaisingumo, tačiau gali būti ir gimdos kaklelio vėžio priežastis. Chlamidijos ir ureaplazmos sukelia kiaušintakių nepraeinamumą. Jeigu dar infekcija kartojasi, kiaušintakiai, vaizdžiai sakant, susiklijuoja taip, kad mes paskui jų niekaip neatklijuosim.

Kai susiformuoja tokia liga, pastojimas natūraliu būdu tampa neįmanomas. Žodžiu, moterims reikia rūpintis kiaušintakių sveikata, tiksliau, jų praeinamumu.

Vyrams taip pat reikia saugotis lytiškai plintančių infekcijų, nes jos sukelia prostatos uždegimus. Nuo pirmųjų berniuko gyvenimo dienų, reikia stebėti, ar nusileido berniuko sėklidės. Jeigu sėklidės yra nenusilei- dusios  ir jos neoperuojamos vaikų amžiuje, tokie vyrai ateityje bus nevaisingi.
Vyrams taip pat patariu saugoti savo sėklides ne ką mažiau nei akis. Sėklidžių trauma sukelia jų vandenę ir spermatozoidų gamyba sutrinka.

Lietuvos sveikata

Lytinės ligos

testas—nestumas-ir-sportas/56259″>Testas – nėštumas ir sportas