Ar Lietuva – širdies ir kraujagyslių ligų kraštas?

Šiemet vienas labiausiai mokslinės auditorijos vertinamų žurnalų „Circulation“
nemažai vietos savo puslapiuose skiria Lietuvai. „Pasaulis atkreipė į mus
dėmesį, nes Lietuvoje mirštamumas nuo insulto ir koronarinės širdies ligos yra
pats didžiausias Europoje, – sako Lietuvos širdies asociacijos prezidentas,
Vilniaus universiteto Santariškių klinikų Kardiologijos ir intensyvios terapijos
skyrius vedėjas, gydytojas kardiologas Pranas Šerpytis. – Kasmet nustatome
vidutiniškai po 16 000 insulto ir 7 000 miokardo infarkto atvejų. Šis skaičius
nuolat didėja ir, spėju, dėl mūsų gyvenimo būdo dar didės.“

Širdies ligos ir cholesterolis
„Padidėjus kraujyje cholesterolio kiekiui, kad ir 1 proc., širdies infarkto
rizika didėja, – sako doc. P. Šerpytis, – todėl jo kiekį svarbu nuolat sekti,
ypač vyresniems kaip 45 metų vyrams ir vyresnėms kaip 55 metų moterims.
Turbūt ne kartą teko girdėti apie „gerąjį“ ir „blogąjį“ cholesterolį. Mažo
tankio cholesterolis – tai „blogasis“: jis įsiskverbia į kraujagyslių sieneles,
ten oksiduojasi ir spartina aterosklerozę.
Didelio tankio cholesterolis – „gerasis“ – padeda organizmui mažinti „blogojo“
cholesterolio kiekį kraujyje, pastarąjį suriša, nuneša į kepenis ir pašalina su
tulžimi per žarnyną.
Cholesterolio kiekis kraujyje priklauso nuo daugelio priežasčių, tačiau
dažniausiai per daug jo yra riebų maistą valgančių, mažai judančių, nutukusių
žmonių kraujyje. 2007 metais KMUK Kardiologijos skyriaus atlikto tyrimo metu
nustatyta, kad 8 iš 10 suaugusių žmonių Lietuvoje cholesterolio kiekis yra
padidėjęs.

Omega 3, 6 ir 9 rūgščių nauda organizmui
„Labai svarbu, ką mes valgome, – sako kardiologas P. Šerpytis, – organizmui
būtinų „gerųjų“ riebalų suvalgome dvidešimt kartų mažiau nei mūsų seneliai.
Tačiau žalingų riebalų su maistu suvartojame nuo 20 iki 100 kartų daugiau nei
suvartodavo jie.
Sveikatai naudingi polinesotieji riebalai (omega 3, 6 ir 9 rūgštys) yra puiki
profilaktinė priemonė – ankstyvoje stadijoje stabdo aterosklerozinės plokštelės
formavimąsi, todėl gali apsaugoti nuo aterosklerozės, o kartu ir nuo koronarinės
širdies ligos. Omega 3, 6 ir 9 riebalų rūgštys mažina cholesterolio kiekį,
kraujo spaudimą ir krešėjimą, palaiko arterijų sienelių elastingumą ir
reguliuoja širdies ritmą.“

Cardiosterol – subalansuotas Omega 3, 6 ir 9 rūgščių santykis
• Omega 3, 6 ir 9 rūgštys saugo nuo kraujagyslių ir širdies ligų, palaiko
audinių ir kapiliarų elastingumą.
• Tyrimais nustatyta, kad maisto papilde Cardiosterol esančios Omega 3, 6 ir 9
rūgštys sumažina cholesterolio kiekį kraujyje iki 27 proc.
• Cardiosterol veikia ir kaip antioksidantas, lėtina organizmo senėjimo
procesus.
• Kapsules saugu vartoti ir su kitais preparatais.

Cardiosterol
Kraujotakai gerinti

Maisto papildas
Sudėtis. Vienoje kapsulėje yra 50 mg Omega 3, 50 mg Omega 6, 50 mg Omega 9, 10
mg vitamino E, 10 mg Co-Q10.
Vartojimas. Po 1-2 kapsules per dieną.
Gamintojas. Alta Care Laboratoires, Prancūzija.
Cardiosterol 30 kaps. kaina vaistinėje apie 30 Lt.