+0
-1
-1

Literatūroje apie sveiką mitybą galima rasti įvairių nuomonių apie pieno produktus. Vieni sveikos gyvensenos specialistai teigia, kad pienas yra gyvybiškai svarbus, kiti uždraudžia jį vartoti, nors pienas ir jo produktai yra neatsiejama mūsų mitybos dalis.

Nuo pat mažens girdime, kad pienas reikalingas mūsų augantiems kaulams, sveikiems dantukams. Daugelis mamų visokiais būdais bando įkalbinti mažylį suvalgyti varškytės, jogurtuko ar sausus pusryčius pagardinti pieno šlakeliu.

Tik ar visuomet reiktų taip primygtinai skatinti vartoti pieno produktus?



Moksliniai tyrimai parodė, kad žmonės, kurie valgo subalansuotą maistą, įskaitant neriebius pieno produktus, sumažina ir tam tikrų rūšių vėžio riziką. Švedų atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo vyrai, parodė, kad „vyrams, kurie kasdien gėrė 1,5 stiklinės ar daugiau pieno, kolorektalinio (storosios žarnos) vėžio rizika buvo 33 % mažesnė nei tų, kurie vartojo mažai pieno“. Tęsiamas tyrimas parodė, kad kalcis, o taip pat ir kiti piene esantys elementai, veikė kaip potencialūs apsauginiai elementai.

Atliekant kitą tyrimą nustatyta, kad norvegų moterims, kurios gėrė pieną ir vaikystėje, ir būdamos suaugusios, krūties vėžio rizika buvo daug mažesnė, nei toms, kurios pieno negėrė. Šie tyrimai patvirtina, kaip svarbu diegti gerus valgymo įpročius, pvz., ir vaikystėje, ir visą gyvenimą nuolat vartojant pieno produktus.

Pienas ir pieno produktai turi daug kalcio, o tai yra maistinga medžiaga, labai svarbi kaulams ir dantims. Kaulai suformuoja kūno karkasą, todėl žmogus gali sėdėti, stovėti ir judėti. Vaikų ir paauglių kaulai auga greičiau nei kokiame nors kitame gyvenimo tarpsnyje, todėl norint užtikrinti kaulų stiprumą, svarbu maitinantis vartoti daug kalcio. Tai galima padaryti nuolat geriant pieną ar valgant pieno produktus.

Pieno ir rauginto pieno produktai – rūgpienis, jogurtas, kefyras ir t.t. tikrai negali pakenkti sveikatai. Juose nėra laktozės, kurią rūgimo proceso metu neutralizuoja bakterijos ir grybeliai. Tokie produktai kur kas greičiau ir geriau pasisavinami nei pienas, jie organizme suvirškinami maždaug per valandą.

Pieno ir rauginto pieno produktai turi šarminantį veikimą, pasižymi didelia maistine verte. Juose yra daug vitaminų, mikroelementų. Jiems virškinti nereikia daug energijos, jie neperkrauna virškinamojo trakto.

Prieš

Apie 40 proc. (o kai kuriuose reionuose ir daugiau) suaugusiųjų neįsisavina pieno cukraus – laktozės. Net keli gurkšneliai pieno jiems gali sukelti pilvo pūtimą, o kartais – ir stiprius apsinuodijimus. Nes tokiems žmonėms trūksta laktozę skaidančio fermento, nesuskaidytas cukrus yra veikiamas mikroorganizmų. Kurie intensyviai daugindamiesi ir taip gyvuodami sukelia pilvo pūtimą, gausų dujų išsiskyrimą, o taip pat išskiria toksinus, kuriais ir apnuodijamas žmogaus organizmas.

Be to, suaugusiems žmonėms didelis pieno produktų kiekis gali sutrikdyti kalcio apykaitą. Be to, nuo didelio kiekio pieno produktų padidėja šlakų kiekis, nes minėtuose produktuose yra daug baltymų, ir taip silpninama imuninė sistema.

Brandesnio amžiaus žmonių organizmuose nėra pieno cukrų skaidančio fermento, todėl jiems pieną reikėtų gerti saikingai.

Ledai, glaistyti sūreliai, sūriai nėra labai naudingi žmogaus organizmui. Ypač šiuos produktus reikėtų riboti vaikams ir seneliams. Nes leduose yra saldiklių ir priedų, kurių reikėtų vengti. Taip pat dauguma ledų yra labai riebūs, todėl juos reikėtų keisti varške ar varškės kremu.

Organizmo reakcijos į vieną ar kitą produktą – normalus fiziologinis reiškinys. Jeigu jūs tiesiog mėgstate pieną ir jo produktus – nevaržykite savęs, vadinasi jie jums reikalingi ir naudingi. Na o jei pieno gurkšnelį reikia gerti pro sukąstus dantis – verčiau atsisakykite, ne veltui organizmas priešinasi.
 

Ar naudingi organizmui pieno produktai?