Ar naudingos šaldytos daržovės?

Daug atliktų mokslinių tyrimų liudija, kad užšaldytos daržovės, vaisiais
ar kiti produktai išsaugo maistingąsias medžiagas. Kiek naudingųjų medžiagų
išlieka šaldytuose produktuose, priklauso ir nuo to, kokiu būdu jie užšaldyti.

Maisto pramonėje produktai dažniausiai užšaldomi itin žemoje – minus 20-40°C –
temperatūroje. Jeigu tokiu būdu užšaldomi prinokę surinkti vaisiai ar daržovės,
jie bus naudingesni nei ilgai laikytos “šviežios” daržovės, kurios nuimamos dar
neprinokusios, kad geriau išlaikytų transportavimą.

Tokiu būdu užšaldytus produktus galima laikyti ilgiau nei metus. Tačiau taisyklė
viena – tokioje pat žemoje temperatūroje. Kai tokie maisto produktai iš
pramoninių šaldytuvų persikelia į mūsiškius, juo suvartoti reikėtų per mėnesį.

Namų sąlygomis užšaldytas daržoves ar vaisius šaldiklyje galima laikyti ne
ilgiau kaip 4-6 mėnesius.

Užšaldyti vaisiai, uogos ir daržovės laikomi 18 laipsnių šalčio temperatūroje.
Labai svarbu, kad ši temperatūra būtų stabili. Namų sąlygomis tokia temperatūra
palaikoma tik šaldiklyje. Taip laikant nepakinta maistinė ir biologinė produkto
vertė.

Gerai laikosi užšaldyti žalieji žirneliai, šparaginės pupelės, įvairūs kopūstai
(žiediniai, briuseliniai), brokoliai, špinatai, morkos, netgi žalumynai –
rūgštynės, špinatai. Šaldyti galima ir sveikas, ir supjaustytas daržoves.

Nerekomenduojama šaldyti bulvių, nes pakinta jų konsistencija, jos pasidaro
saldžios. Šaldytos daržovės nelabai tinka mišrainėms, tačiau puikiai tinka
sriuboms ir antriesiems patiekalams. Atšildyti pomidorai tinka tik padažams ir
sriuboms, o, pavyzdžiui, agurkai gali būti panaudoti ir šviežioms salotoms,
tačiau jie laikomi supjaustyti griežinėliais.

Produkto kokybei labai svarbu ir jo atšildymo būdas. Mėsą geriausia atšildyti
žemoje temperatūroje, pavyzdžiui, kambario temperatūroje. Taip mažiausiai
pakinta jos biologinė vertė. Vaisiams ir uogoms atšildyti labiausiai tinka
aukšta temperatūra.