Turiu dvi dukras, auginau jas viena. Vyresnioji jau ištekėjusi, jai dvidešimt treji. Gyvename visi kartu. Bėda ta, kad ji gydytojų manymu, negali pastoti, o pastojusi išnešioti vaiko dėl to, kad kadaise ją, penkiolikmetę paauglę, priverčiau daryti abortą. O dabar jaunesnioji, jai tik šešiolika, pastojo. Bijau dukrą versti daryti abortą, bet nenoriu, kad tokia jauna susigadintų sau gyvenimą.

Z.Atsako specialistė
Vilniaus Šeškinės poliklinikos gydytoja akušerė ginekologė Vilma Vasjanova:

– Visai nesvarbu, kiek mergaitei metų, dešimt ar daugiau, jei vyksta ovuliacijos, mergaitė gali pastoti. Kita vertus, tai nebūtinai reiškia, kad mergina pastos. Pastojimą lemia ne tik fiziologinės, bet ir dauguma kitų sąlygų, kaip asmeniniai, socialiniai faktoriai, aplinka ir kiti.

Mokslininkai, analizuojantys šią problemą, sako, kad ne kiekviena, o tik tam tikra paauglė pastoja. Tos tam tikro elgesio paauglės dažniausiai gyvena nepilnose šeimose, arba auga apleistos, neprižiūrėtos, be dėmesio ir visaip nelaimingos. Jos anksti pradeda lytinius santykius, nežino arba neturi, už ką nusipirkti priemonių nuo nepageidaujamo nėštumo.

Nėštumo diagnozę paauglės priima skirtingai. Vienas ištinka šokas, kitas abejingumas, baimė, pyktis, laimė, džiaugsmas, ar įvairios šių emocijų kombinacijos. Kai kurios mamos čia pat, kabinete, jau pradeda ,,auklėti”, o yra pasitaikę, kad čia pat ir apsikumščiuotų. Dažnai nuovokaus ginekologo konsultacija padeda tinkama linkme nukreipti visą tolesnį tokios mergaitės gyvenimą. Daugybę kartų buvau liudininkė, kai mergaitės sėkmingai ištekėjo, pagimdė ir augina mylimus vaikus. Teisingas konsultavimas turėtų padėti paauglei apsispręsti dėl gimdymo ar nėštumo nutraukimo bei pakreipti paauglės nusistatymą į vieną ar kitą pusę. Juk, pavyzdžiui, paauglė nebūtinai gali norėti nėštumą nutraukti. Kitos tiki, kad kūdikis padės sucementuoti tarpusavio santykius su vaikinu.

Pagal įstatymus, paauglė iki šešiolikos metų gydymo įstaigoje turi lankytis su vienu iš tėvų ar globėjų, dažniausiai mama.

Priežiūros ir ištyrimo tvarka panaši, kaip daugumai nėščiųjų, tik vizitų kiek daugiau. Įprasti vizitai maždaug septyni – devyni, paauglėms dažnesni. Literatūroje pateikiama aiškių įrodymų, kad kuo geresnė, intensyvesnė, kokybiškesnė paauglės nėštumo priežiūra, tuo geriau ji išnešioja ir pagimdo. Turiu pasakyti, kad nusprendusios nėštumą nešioti, paauglės yra puikios pacientės. Svarbu jas palaikyti ir skirti daugiau dėmesio, nei vyresnio amžiaus nėščiajai. Deja, Lietuvoje dar neturime gerai organizuotos psichologinės tarnybos, kur paauglės nėščiosios, būsimo vaiko tėvas ir net nėščios paauglės tėvai gautų profesionalią psichologinę pagalbą. Todėl visas krūvis tenka šeimos gydytojui ar akušeriui ginekologui, priklausomai nuo to, kur paauglė lankosi nėštumo metu.
 

Lietuvos sveikata