Ar žaibiškos dietos padeda greitai sulieknėti?

Laukia šventė, pobūvis, pasimatymas? Net didžiausios skeptikės kartais
pasiryžta susiimti ir per savaitę atsikratyti nuotaiką gadinančių kilogramų.
Tada pernykštė suknelė gulės kaip nulieta ir nebraškės per siūles, bus smagu
rinktis naują kostiumėlį, o vakarėlyje nereikės sėdėti įtraukus pilvą… Tik
kaip išsirinkti tikrai veiksmingą būdą, kuris šią viziją pavers realybe?

Danguolė Kiškienė

Konsultavo gydytoja dietologė Edita Gavelienė

Labiausiai įkvepia vadinamosios monodietos – jos žada, kad per kelias dienas
palengvėsite nuo 1,5 iki 3 kg. Monodietų yra įvairiausių, jų bendras bruožas tas,
kad valgyti galima tik vieną kurį nors maisto produktą: grikius, kopūstus,
ryžius, kefyrą, greipfrutus ar net šokoladą (deja, jo leidžiama tik 100 g per
dieną…). Vargu ar monodietomis galima pavadinti daržovių sriubos ar vaisių
salotų dietas – juk šiems patiekalams pagaminti reikia bent kelių produktų.
Tačiau žadama, kad ir jų laikydamosi pasieksime tokių pačių džiuginančių
rezultatų – svoris staigiai sumažės. Visų šių trumpalaikių dietų esmė vienoda –
gauname mažai kalorijų! Kaip jas bepavadintume, kalorijų kiekis neviršija 800,
todėl kilogramai ir tirpsta.

Pateisinama priežastis

„Trumpalaikės dietos pateisinamos tik vieninteliu atveju, – sako gydytoja
dietologė Edita Gavelienė, – kai norite išlaikyti pasiektą normalų svorį, tačiau
šis nelabai paklūsta ir po truputėlį didėja. Tada griežtesnė 3 ar 5 dienų dieta
padeda jį sutramdyti. Bet praėjus toms kelioms dienoms reikia grįžti prie tokios
mitybos, kokia padėjo pasiekti pageidaujamą svorį. Norint labiau suliesėti
tokios dietos netinka. Valgiaraštis, į kurį įtrauktų produktų kaloringumas
nesiekia 1200 kcal, nėra geras – negauname būtinųjų maisto medžiagų. Taigi nors
liemuo plonėja, organizmas badauja, o dietos besilaikantis žmogus nepasiekia
svarbiausio tikslo – pakeisti mitybos įpročius ir sulieknėti VISAM LAIKUI!

Jei griežta dieta užsitęsia bent 10 dienų, sulėtėja medžiagų apykaita – kitaip
sakant, sumažėja kalorijų poreikis. O jis ir taip nėra didelis, jei esate
linkusi priaugti svorio. Tad ilgiau pabadavus tenka arba dar labiau riboti
maisto kiekį nei iki dietos, arba numesti kilogramai grįžta su kaupu. Ir telieka
nusivylimas visomis dietomis ir savimi…“

Greipfrutai ar grikiai?

Ar yra skirtumas, kokį produktą rinktis laikantis „žaibiškos“ dietos – gal vieni
lieknina geriau nei kiti? Pasak Editos Gavelienės, nėra nei stebuklingai
liekninančio produkto, nei skirtumo, ar valgysite daržoves, ar pieno produktus,
ar kruopas. Būtų pravartu pagalvoti, kokių maisto produktų mažiausiai valgote,
ir atsižvelgiant į tai rinktis: jei nedažnai maitinatės košėmis – valgykite jas,
jei stinga vaisių – šiais ir mėgaukitės.

„Jaunos moterys ar paauglės dažnai laikosi griežtos dietos – suvalgo salotų lapą,
gabalėlį jautienos, šaukštą varškės ir dar valgiaraštį papildo saldainių
batonėliais. Visų pirma reikia atsisakyti mums nebūtinų produktų – riebaluose
gamintų ir saldžių patiekalų“, – pataria gydytoja dietologė.

Sunku ištverti alkį…

Bet kuri griežta dieta labai vargina, nes kamuoja alkis. Kas geriausiai slopina
apetitą -individualus dalykas. Vieniems apmalšinti kirminą padeda obuolys,
kitiems vaisiai tik dar didesnį alkį sukelia.

Režimas – šventas reikalas. Alkis kankina ne tik dėl to, kad gauname
mažai kalorijų – valgymo režimas taip pat turi įtakos. Netgi valgant vien sriubą
ar daržoves režimą galima reguliuoti. Jau nekalbant apie tai, kad jo būtina
laikytis kasdien, nepamirštant ne tik pusryčių, bet ir priešpiečių, pavakarių.
Skrandis ištuštėja maždaug per tris keturias valandas, tad toks laiko tarpas
turėtų praeiti ir tarp valgymų. Jei įstengiate laiku pavalgyti, alkio jausmas
nekamuos. O kai labai ribojate kalorijas ir vis tiek praalkstate anksčiau laiko,
pabandykite atsigerti vandens ar arbatos.

Apie valgymo kultūrą. Kitas veiksmingas būdas sutramdyti apetitą – lėtai
valgyti. Taip labiau pasisotiname, tad ir maisto reikia mažiau. Tik, žinoma,
nelengva išmokti mėgautis kiekvienu kąsniu ir valgymui skirti pakankamai laiko…

Raminamoji apgaulė. Kai laikomės griežtos dietos, žiūrėdamos į pustuštę
lėkštę š anksto esame pasmerktos jautis alkanos. Gal tada verčiau rinktis tokią
dietą, kurios laikantis būtų galima valgyti daržoves, o ne vištieną (kad gautume
tiek pat kalorijų, šių produktų kiekis gerokai skirsis).

Atsargiai: reklamos triukas!

„Nepatarčiau žavėtis dietomis, pavadintomis garsių žmonių vardais, pavyzdžiui.
Dažniausiai tai tėra reklaminiai triukai. Žmonės, kuriems gyvenimo šaltinis yra
jų kūnas, grožis, išvaizda, paprastai turi ne tik asmeninius trenerius, bet ir
laikosi specialiai jiems sudarytų maitinimosi programų. Jei žvaigždė turi
sulieknėti, tai nėra vien skurdi dieta, bet visos gyvensenos „surikiavimas“,
įvairios procedūros, treniruotės ir specialistų priežiūra“, – perspėja dietologė.

Kam reikalinga iškrovos diena

Net po pačios sėkmingiausios dietos numesti kilogramai taip ir taikosi sugrįžti.
Išsaugoti dailias linijas padeda profilaktikos priemonė – iškrovos diena. Ją
protingiausia daryti kartą per savaitę. Negalima badauti! Jei apskritai
nevalgome, organizmui tai ne į naudą, nes šiek tiek maisto jam būtina gauti.

Iškrovos dieną su maistu reikėtų gauti 500-700 kcal. Rekomenduojama
valgyti vienos rūšies maistą. Jei esate vidutinio ar aukšto ūgio ir mankštinatės,
vaisių galite neriboti – valgykite kiek norite, nes leistino kilokalorijų kiekio
neviršysite. Be abejo, galite valgyti daržoves – tik be riebių padažų. Tinka ir
varškė, duona, net mėsa, pasukos ar kefyras.

Iškrovos diena praverčia ir po sotaus vakarėlio. Tik tokiu atveju „nukirpti“
kalorijas reikėtų ne kitą, o dar kitą dieną.

3 MONODIETŲ pasiūlymai

1. Ryžiai

Ryžiuose, ypač neapdorotuose, yra medžiagų, dėl kurių iš organizmo pašalinami
skysčiai ir šlakai. Geriausiai organizmą valo rudieji arba laukiniai ryžiai.
Žinoma, galima valgyti ir baltus ilgagrūdžius. Ryžių nereikia sūdyti, nes druska
sulaiko vandenį organizme. O svarbiausia – būtina daug gerti. Ne tik mineralinį
vandenį, bet ir žolelių arbatas.

* Pusryčiai. Ryžiai su vynuogėmis. Išvirkite 50 g ryžių. 80 g baltųjų ar
raudonųjų vynuogių perpjaukite per pusę, sumaišykite su ryžiais, pagardinkite
žiupsneliu cinamono ir trupučiu medaus.

* Priešpiečiai. Ryžiai su obuoliais. Išvirkite 50 g ryžių, smulkiai
supjaustykite 2 obuolius. Troškinkite juos įpylę pusės citrinos sulčių.
Sumaišykite su ryžiais ir paskaninkite šaukšteliu medaus.

* Pietūs. Ryžiai su pomidorais. Išvirkite 60 g ryžių. 2 pomidorus
nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite odelę, supjaustykite ir troškinkite 5
minutes nedideliame kiekyje vandens. Pomidorus sumaišykite su ryžiais,
pagardinkite bazilikais.

* Pavakariai. Pusė mažo ananaso ar panašus kiekis kitokių vaisių.

* Vakarienė. Ryžiai su žiediniu kopūstu. Išvirkite 50 g ryžių, 200 g
žiedinio kopūsto išskaidykite žiedynais, apvirkite nedideliame kiekyje vandens.
Sumaišykite su ryžiais, apibarstykite smulkiai supjaustytomis petražolėmis ir
krapais.

2. Kiaušiniai

Greitai sulieknėti padeda vadinamosios angliškos dietos. Laikantis kiaušinių ir
greipfrutų dietos per tris dienas įmanoma numesti 1,5 kg.

* Pusryčiai. Pusė greipfruto, kietai virtas kiaušinis, skrebutis, kava ar
arbata su citrina.

* Pietūs. Pusė greipfruto, du kietai virti kiaušiniai, kava ar arbata su
citrina.

* Vakarienė. Pusė greipfruto, du kietai virti kiaušiniai, žolelių arbata.

3. Varškė

Šis pieno produktas gerai įsisavinamas, be to, su juo galima pagaminti įvairių
patiekalų derinių, tad valgis nenusibos. Liesa varškė nekaloringa, ją valgydamos
gauname pakankamai baltymų, o tai svarbu raumenims. Rinkitės liesus produktus,
venkite riebios varškės, nors ji ir skanesnė. O jeigu nesate didelė varškės
mėgėja, ją galite pakeisti kefyru arba jogurtu.

* Pusryčiai. 1 duonelę su saulėgrąžomis aptepkite 1 valgomuoju šaukštu
liesos varškės, uždėkite porą griežinėlių agurko.

* Priešpiečiai. 3 valgomuosius šaukštus liesos varškės išmaišykite
įpylusios truputį mineralinio vandens ir įbėrusios prieskoninių žolelių.

* Pietūs. Varškė su bulvėmis: 200 g virtų bulvių pagardinkite varškės
padažu. Jį paruošite 250 g liesos varškės sumaišiusios su trupučiu mineralinio
vandens. Druską pakeiskite šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis.

* Pavakariai. 1 tarkuotą morką sumaišykite su 1 valgomuoju šaukštu liesos
varškės ir prieskoninėmis žolelėmis.

* Vakarienė. Agurkų, paprikos, ridikėlių, morkų salotos. Galite suvalgyti
1 virtą kiaušinį. Padažą pagaminkite iš 2 valgomųjų šaukštų liesos varškės,
išmaišytos su mineraliniu vandeniu, citrinos sultimis, petražolėmis, pipirais.