Ar žinote, ką valgyti paūmėjus…

…skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligei, lėtiniam gastritui,
padidėjus sekreto rūgštingumui.

Draudžiama valgyti: ruginę ir kitokią šviežią duoną, koncentruotus
sultinius, barščius, šiupinius, keptus ir aštrius patiekalus, rūkytus,
marinuotus ir sūdytus gaminius, kietai išvirtus ir keptus kiaušinius,
baltagūžius kopūstus, agurkus, ridikus, ridikėlius, rūgštynes, špinatus,
svogūnus, pupeles, grybus.
Sveika valgyti: padžiovintą kvietinę duoną, sausą biskvitą,
sausainius, kruopų ir pertrintas daržovių sriubas, virtą neriebią mėsą, nuluptą
žuvį, pieną, grietinėlę, nerūgštų kefyrą, varškę, saikingai – grietinę,
pertrintas košes, bulves, morkas, burokėlius,pertrintus saldžius vaisus bei
uogas.
Dietologo patarimai. Negalima valgyti žalių, nepertrintų vaisių ir
daržovių. Geriausia valgyti virtą, šutintą arba pertrintą maistą. Tik jokiu būdu
ne keptą. Esant nestipriam paūmėjimui, galima kartais pasimėgauti apkeptais, bet
nepaskrudintais patiekalais.

…lėtiniam gastritui, sumažėjus sekreto rūgštingumui

Draudžiama valgyti: ruginę ir kitokią šviežią duoną, pieniškas,
žirnių, pupelių sriubas, riebią mėsą, žuvį, kietai išvirtus kiaušinius,
svogūnus, ridikėlius, saldžiuosius pipirus, agurkus, česnakus, rūkytus ir
sūdytus gaminius, marinatus, konservus, aštrius ir riebius patiekalus,
garstyčias, krienus, pipirus, turinčius storą žievelę vaisius ir uogas.
Sveika valgyti: padžiovintą kvietinę duoną, daržovių nuovire arba
liesame mėsos ar žuvies sultinyje išvirtas sriubas, įvairių kruopų (išskyrus
kviečius) košes, virtus makaronus, bulves, aguročius, morkas, burokėlius,
žiedinius kopūstus, petražolių, krapų, salierų lapus, kefyrą, pasukas ir kitus
rūgštaus pieno produktus.
Dietologo patarimai. Ši dieta tinka esant nestipriam gastrito paūmėjimui.
Šiuo atveju galima valgyti ne tik pertrintą ir virtą maistą, bet ir apkeptą ar
net keptą. Daržoves geriausia pertrinti arba labai smulkiai supjaustyti.