Vos įkvėpęs pirmąjį oro gurkšnį naujagimis pabando apžiūrėti aplinką, į kurią pateko. Bet štai dar vienas netikėtumas: pasaulis atrodo išsiliejęs ir… aukštyn kojom! Bet mažos akutės viską kuo puikiausiai perpranta – regos aparatas formuojasi drauge su kūdikiu.

Dar vienas mažylio laukiantis sunkumas – negebėjimas fokusuoti žvilgsnio, tai yra tiksliai apžiūrėti jokių objektų. Vos naujagimis pabando užfiksuoti žvilgsnį ties kokiu nors daiktu, tai viena, tai kita akutė “nuklysta” į šoną. Bet ir tai – nieko baisaus, nedidelio laipsnio žvairumas pirmą gyvenimo mėnesį – natūralus reiškinys.
Fokusuoti žvilgsnį ir sekti judantį daiktą naujagimis pradeda mokytis iš karto – juk būtent regėjimas jam suteikia 90 proc. informacijos iš aplinkos. Tačiau išties tai sugebės padaryti tik pirmo mėnesio pabaigoje.
Pirmaisiais gyvenimo mėnesiais kūdikiai jautriausiai reaguoja į geltoną ir žalią spalvą, o žydri, salotiniai ir rusvi atspalviai ramina naujagimio nervų sistemą.
Regos sistema galutinai susiformuos tik apie trečiuosius metus.

Saugokite akutes!
Kad nepakenktumėte naujagimio akims, žaisliukus kabinkite ne arčiau, nei per ištiestos kūdikio rankutės atstumą. Kadangi visi kūdikiai turi įgimtą toliaregystę, pernelyg arti prikištus žaisliukus jiems apžiūrinėti sunku ir nepatogu.
Saugokite kūdikio akutes nuo tiesioginių UV spindulių. Nuo pernelyg ryškios tiesioginės šviesos gali pradėti formuotis net katarakta.
Naujagimis dar neturi apsauginio reflekso, kad priartėjus prie akučių kokiam nors daiktui instinktyviai užsimerktų. Taigi būkite atidūs rengdami kūdikį ar žaisdami su juo – neužkliudykite akyčių.

Lietuvos sveikata