Tyrėjai atskleidė mechanizmą, kurio dėka ląstelės įjungia ir išjungia p53 geną, atsakingą už auglių vystymąsi. Anot tyrėjų, šis atradimas turės labai didelę reikšmę diagnozuojant bei gydant vėžinius susirgimus.

Tyrimą atliko Singapūro ir Dundee universiteto mokslininkai. P53 genas atrastas prieš 30 metų. P53 atlieka gyvybišką funkciją žmogaus organizme. Būtent šis genas pažeistoms ląstelėms duoda komandą nusižudyti arba tuo metu, kai organizmas sutvarko pažeistas ląsteles, sustabdo šių ląstelių dalijimosi procesą. Pusė vėžinių susirgimų kyla dėl p53 geno pažeidimo ar neveiklumo. Esant tokiai situacijai pažeistos ląstelės gali laisvai dalytis ir formuoti auglius.

Paskutinio tyrimo metu mokslininkai panaudojo genetinį triuką, kurio dėka įjungus geną p53 zebro žuvytė švytėdavo žaliai. Tokiu būdu mokslininkai tyrė geno reguliavimo mechanizmus. Nustatyta, kad p53 genas ne tik atsakingas už stabilaus p53 baltymo gamybą, bet ir alternatyvų baltymo p53, žinomo kaip izoforma, genetinį pakitimą – taip vadinamą „valdymo jungiklį“. Įprastai zebra žuvelė, turinti tokį patį p53 geną kaip žmonės, gali pakelti mažas radiacijos dozes, pažeidžiančias DNR. Tuomet p53 genas atstato padarytus pažeidimus. Tačiau pašalinus izoforminį jungiklį nustatyta, kad organizmas neatlikdavo ląstelių remonto darbų ir po radiacijos dozės žuvelės numirdavo. Tokiu būdu mokslininkams pavyko įrodyti, kad jungiklis vaidina pagrindinį vaidmenį įjungiant p53 geną, inicijuojantį ląstelių atstatymo darbus.
 

iMed