Kaip pranešė Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras, Singapūre, Kinijoje ir Vietname sparčiai plinta Enterovirusas 71 (EV71). Užregistruoti tūkstančiai šio viruso sukelti infekcijos bei 26 mirties atvejai. Daugumos susirgusiųjų amžius yra iki 2 metų. Susirgimai EV71 infekcija šiuo metu užregistruoti 6 Kinijos provincijose (Anhui, Zhejiang, Henan, Hubei, Jiangxi ir Guangdong). EV71 infekcijos protrūkiai yra Singapūre ir Vietname, tačiau išsamesnės informacijos iš minėtų šalių nėra.

Labai patogeniško Enteroviruso 71 infekcija dažniausiai vaikams pasireiškia karščiavimu, pūslelėmis ir opomis burnoje, rankų bei kojų bėrimu. Todėl ši liga dar vadinama rankų, kojų ir burnos liga. Kiek rečiau, tačiau EV71 gali būti sunkių centrinės nervų sistemos ligų (meningito ir meningoencefalito) bei paralyžiaus priežastimi.

Slaptasis ligos laikotarpis po užsikrėtimo trunka nuo 2 dienų iki 2 savaičių, paprastai 3–7 dienos. Enterovirusas 71 paprastai plinta oro lašeliniu būdu, taip pat per tiesioginį kontaktą su ligonio biologinėmis išskyromis iš burnos bei išmatomis. Išmatose virusas gali būti randamas keletą savaičių po pasveikimo.

Pirmą kartą Enterovirusas 71 buvo išskirtas iš ligonio su neurologiniais požymiais klinikinės medžiagos 1969 m. Kalifornijoje. Profilaktiniais skiepais sumažinus sergamumą poliomielitu, Enterovirusas 71 tapo pagrindine vaikų sunkių neurologinių ligų priežastimi.

Nuo 1980 metų mažesni ar didesni EV71 infekcijos protrūkiai kildavo įvairiose Azijos šalyse – Malaizijoje, Japonijoje, Kinijoje, Singapūre. Didžiausias protrūkis 1998 m. buvo Taivanyje. Protrūkio metu buvo užregistruota daugiau nei 129 tūkstančiai susirgimų atvejų, apie 400 sunkių komplikacijų ir daugiau nei 80 mirties atvejų.

Vakcinos prieš EV71 nėra, taip pat nėra ir efektyvių priešvirusinių vaistų šios infekcijos gydymui bei profilaktikai. Pagrindinės profilaktikos priemonė – sanitarija ir higiena. Kad išvengti užsikrėtimo būtina dažnai ir kruopščiai plauti rankas su muilu, ypatingai po kontakto su ligonio seilėmis bei išmatomis, pasinaudojus tualetu ir prieš valgį. Užterštus paviršius ir aplinkos daiktus patariama valyti valikliais su chloru.

Asmenims, keliaujantiems į šiuo metu EV71 plitimo teritorijas, patariama vengti tiesioginio kontakto su ligoniais ir laikytis asmeninės higienos.

Daugiau informacijos:
Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centras
Tel. (8 5) 215 9273, ulpkc@ulpkc.lt
www.ulpkc.lt