Daugumai lietuvių vis dar naudojantis pasenusiais ir kenksmingais buitinių žaizdų gydymo ir priežiūros metodais, medikai imasi ryžtingų priemonių – balandžio mėnesį didžiuosiuose šalies miestuose vyks Lietuvos žaizdų asociacijos inicijuota šviečiamoji kampanija, kurios metu gyventojai bus supažindinami, kaip teisingai suteikti pirmąją pagalbą susižeidus.

Anot Lietuvos žaizdų asociacijos prezidento prof. Ryčio Rimdeikos, atlikti tyrimai rodo, jog nepaisant smulkių žaizdų ir nudegimų gydymo metodų nuolatinio tobulėjimo, Lietuva šioje srityje stebėtinai archajiška – dauguma gyventojų vis dar naudoja netinkamas gydymo priemones, kurios sunkina žaizdų gijimą, skatina randų formavimąsi, o kai kuriais atvejais sukelia komplikacijas.

Lietuvos žaizdų asociacijos užsakymu š.m. kovo mėn. atlikto tyrimo duomenimis, net 80 proc. Lietuvos gyventojų klaidingai įsitikinę, jog ūmias buitines žaizdas reikia dezinfekuoti, o nudegimus trečdalis apklaustųjų gydytų riebalais, 17 proc. kiaušinio baltymu. Labiausiai specialistus glumina faktai, kad net 7 proc. gyventojų žaizdas barsto soda arba vis dar naudoja tokias „liaudies medicinos” priemones kaip kiškio taukai, vazelinas, kiaulės tulžis ir net klijai.

Anot prof. R. Rimdeikos, akivaizdu, jog dar nedaugelis žino, jog močiučių laikų priemonės – spiritas, jodas ar briliantinė žaluma, taip pat riebalai, tepami ant nudegimų, – tik dar labiau traumuoja žaizdą, didina skausmą ir trukdo žaizdoms užgyti. „Tokios klaidos itin skaudžiai atsiliepia vaikams, kurie buitiniams sužeidimams yra ypač jautrūs – netinkamai suteikus pirmą pagalbą, galima sulaukti ir liūdnų pasekmių”, – perspėja medikas.

Balandį paskelbusi „Žaizdų ir nudegimų priežiūros mėnesiu”, Lietuvos žaizdų asociacija sieks paneigti egzistuojančius mitus ir pakeisti klaidingus gyventojų įpročius.

Apie tinkamos žaizdų ir nudegimų priežiūros svarbą miestiečius susimąstyti paragins šviečiamosios kampanijos simbolis – sostinės angelus sukūrusio Vaido Ramoškos skulptūra „Popa”, kuri bus pastatyta sostinės Odminių skvere. Vėliau ji keliaus ir į kitus didžiuosius šalies miestus.

Svarbiausia akcijos „Žaizdų ir nudegimų priežiūros mėnuo” iniciatyva – pagrindinėse Vilniaus ir Kauno vaikų žaidimų aikštelėse apsilankysianti mobilioji „Curiosin” komanda. Keturi indėnais persirengę „Lietuvos studentų medikų sąjungos” atstovai pademonstruos susirinkusiems, kaip padėti sužeistam meškinui. Kol vaikai ant popieriaus bandys pavaizduoti savo mėgstamiausius žaidimus, komandos nariai tėvams pasakos apie žaizdas ir jų priežiūrą, dalins informacinę medžiagą, atsakinės į rūpimus klausimus.

Kampaniją lydės ir lauko reklamos stendai, kuriuose bus paneigiami populiariausi žaizdų gydymo mitai. Balandį pradės veikti internetinė svetainė www.zaizda.lt, kurioje visą reikalingą informaciją apie žaizdų ir nudegimų gydymą atras tėvai ir auklės.

Praėjusiais metais Lietuvos žaizdų asociacija su Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugija rengė pirmosios pagalbos kursus auklėms, kurių metu joms buvo aiškinama, kaip tinkamai elgtis susižeidus ar nusideginus prižiūrimam vaikui. Bendradarbiaujant su miestų savivaldybėmis, taip pat organizuoti seminarai apie žaizdas mokyklų ir darželių darbuotojams, jų metų dalintos informacinės knygelės tėvams bei šviečiamieji komiksai vaikams. Apie šiuolaikinius žaizdų gydymo metodus sužinojo ir gatvės krepšinio mėgėjai bei ekstremalaus sporto entuziastai – populiariuose „Orange virus” ir „Cili in action” renginiuose įrengtose pirmosios pagalbos palapinėse.