Neregys ir vietos bendruomenė – tokią temą šiais metais Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga (LASS) pasirinko minėdama Tarptautinę baltosios lazdelės dieną.

Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga vienija beveik 7000 regėjimo neįgaliųjų. Daugiau negu pusė asociacijos narių (apie 60 proc.) gyvena rajonų centruose, mažuose miesteliuose, kaimuose ar vienkiemiuose.

Spalio 15-ąją, minint Tarptautinę baltosios lazdelės dieną, ir bus stengiamasi atkreipti vietos seniūnijų, rajonų savivaldybių, bendruomenių bei žiniasklaidos dėmesį į atokiuose rajonuose, mažuose miesteliuose bei kaimo vietovėse gyvenančių aklųjų ir silpnaregių poreikius.

Ar juos pasiekia informacija, būtiniausios socialinės paslaugos, techninės pagalbos priemonės, ar regėjimo neįgaliesiems prieinama gyvybiškai būtina oftalmologų pagalba, transportas, ar šiems žmonėms negresia socialinė atskirtis – į šiuos ir dar daugelį kitų klausimų atsakymų bus ieškoma tiesiogiai bendraujant su regėjimo neįgaliaisiais, vietos seniūnijų ir rajono savivaldybių bei globos ir rūpybos centrų atstovais, LASS atsakingais specialistais ir vadovais.

Šalies regionų centruose ir rajonų filialuose spalio mėnesį vyksta projektas „Kitas gyvenimas”. Jo metu šalies rajonuose organizuojami vakarai, susitikimai, diskusijos, parodos, spaudos konferencijos. Į visus šiuos renginius stengiamasi įtraukti vietos seniūnijas, rajonų savivaldybes, LASS regionų bei socialinių paslaugų centrus.

Tarptautinės baltosios lazdelės dienos proga, kaip ir kasmet, visuose šalies regionuose vyks daugybė įvairių renginių visuomenei. Tradicinės, 10-osios Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos dienos „Susitikimai” šiais metais surengtos Raseiniuose. Jų metu Raseinių rajono kultūros centre veikė informacinė-reklaminė ekspozicija apie LASS veiklą bei aklųjų švietimą, buvo demonstruojamos pagrindinės techninės pagalbos priemonės, veikė dailiųjų amatų meistrų ir tautodailininkų kūrybos darbų paroda, koncertavo Kauno, Raseinių bei Panevėžio geriausi meno mėgėjų kolektyvai ir atlikėjai.

Į Tarptautinei baltosios lazdelės dienai skirtą koncertą „Rožės daina” pirmadienį pakvies choras „Vilnius”. Nuotaikingas renginys vyks Vilniaus rotušėje, dalyvaus Lietuvos vokalo žvaigždės ir Povilo Jaramino bei Jaroslavo Cechanovičiaus instrumentinė grupė, skambės Algimanto Raudonikio dainos.