
Žemės,
lazdynų, migdolų ar graikinius riešutus lietuviai naudoja tiek įvairiems
patiekalams ruošti, tiek užkandžiauti. Visi puikiai žinome jų teikiamą naudą –
riešutuose gausu baltymų, mineralų, vitaminų, nesočiųjų riebalų rūgščių ir
skaidulų, kurios mažina cholesterolio kiekį kraujyje ir padeda išvengti
daugelio širdies ligų.
O
ar teko girdėti apie brazilinės bertoletijos vaisius – bertoletijas? Pasak specialistų,
šie riešutai labiausiai vertinami dėl juose esančio seleno, kurio dienos normą
gauname suvalgę vos dvi bertoletijas.
Atkeliauja iš Pietų Amerikos
Brazilinės
bertoletijos – tai 30-45 m aukščio medžiai, augantys Pietų Amerikos regione.
Bertoletijomis vadinami riešutai yra 4-5 cm ilgio šių medžių sėklos.
Ilgą
laiką bertoletijos augo Amazonės miškuose, Pietų Amerikoje. XVI amžiaus
pradžioje portugalai atvežė šiuos riešutus į Europą. XVIII a pabaigoje vokiečių
botanikas Alexander von Humboldt, grįžęs iš mokslinės ekspedicijos Pietų
Amerikoje ir surinkęs daugybę augalų pavyzdžių, pavadino šiuos riešutus
bertoletijomis – savo draugo chemiko Claude Louis Berthollet garbei.
Pasak
didžiausios Pabaltijyje riešutų ir džiovintų vaisių importuotojos, bendrovės
„Arimex“ vadovo Audriaus Janiūno, bertoletijos į Lietuvą šiuo metu atkeliauja
iš Bolivijos, kur jų derlius yra nuimamas gruodžio-kovo mėnesiais.
„Šiuos
riešutus iš Bolivijos pradėjome importuoti pačioje savo veiklos pradžioje, o
nuo 2007 metų jau turime
nuolatiniame savo asortimente. Iš visų šalių, kuriose prekiaujame šiais
riešutais, Lietuvoje jie yra vieni populiariausių. Bertoletijas taip pat mėgsta
suomiai ir latviai“, – pasakoja A. Janiūnas.
Vertinami dėl seleno gausos
Gydytoja
dietologė Aušra Jauniškytė-Ingelevičienė pasakoja, kad bertoletijos, dar
vadinamos „braziliniais riešutais“, yra labai vertinamos dėl seleno gausos –
šio elemento bertoletijose randama daugiausiai iš visų riešutų.
„Selenas
yra labai svarbus mineralas ir antioksidantas, dalyvaujantis laisvųjų radikalų
nukenksminimo procese. Jis taip pat stiprina imunitetą bei skydliaukės veiklą,
mažina uždegiminius procesus“, – sako A. Jauniškytė-Ingelevičienė.
2007
metais Indianos universiteto atliktas pagyvenusių žmonių tyrimas parodė, kad
tie senjorai, kurie su maistu gaudavo pakankamai seleno, pasižymėjo geresnėmis
kognityvinėmis funkcijomis lyginant su tais, kurių organizme šio elemento
trūko.
„Tai
parodo, kad selenas svarbus ir smegenų veiklai. Šis elementas taip pat didina
darbingumą, gerina nuotaiką, padeda įveikti depresiją, suteikia energijos ir
žvalumo“, – teigia gydytoja.
Užtikrina spermatogenezę,
plaukų, nagų stiprumą
Anot
gydytojos, įdomu tai, kad selenas taip pat taip pat skatina spermatozoidų
gamybą, gerina jų judėjimą. Jis reikalingas testosterono gamybai, kuris skatina
spermos gamybą, reguliuoja lytinį potraukį.
„Dalyvaudamas
baltymų sintezėje, selenas sąlygoja vaisingumą. Ypač jis svarbus vyrų spermos
baltymų kokybei“, – sako gydytoja.
Tuo
tarpu moterims, anot jos, selenas padeda stiprinti plaukus, nagus, užtikrinti
odos stangrumą.
Gausu vitaminų ir mineralų
Pasak
A. Jauniškytės-Ingelevičienės, bertoletijų riešutai taip pat turi pakankamai
vitamino E ir B grupės vitaminų. Juose taip pat yra mineralų: kalcio, magnio,
kalio, cinko.
„Šiuolaikinis
žmogus su maistu magnio gauna labai mažai, o jo šiuose riešutuose yra daugiau
negu kituose produktuose. Įprastai magnio randama žmogaus organizme, tačiau
patirdami stresą, jo daug netenkame. Laikinas magnio trūkumas pasireiškia dirglumu,
nuotaikos svyravimais, tačiau ilgalaikis gali sukelti cukrinį diabetą, širdies
ir kraujagyslių ligas“, – pasakoja gydytoja dietologė.
Jos
teigimu, magnis taip pat mažina uždegimą, saugo nuo ligų. Tuo tarpu kiti
mineralai, randami bertoletijose, tokie kaip kalcis ar cinkas, reikalingi
kaulams stiprinti ar odos ligoms, žaizdoms gydyti.
Parai užtenka vos dviejų
riešutų
Pasak
gydytojos, teigiama, kad vos du bertoletijų riešutai užtikrina žmogaus dienos
seleno normą.
„Apskritai,
reikia pažymėti, kad norint gauti skirtingų naudingųjų medžiagų, nereikėtų
prisirišti prie vienos rūšies riešutų. Riešutų įvairovė skatina vitaminų
įvairovę organizme, tad rekomenduojama valgyti skirtingų riešutų, tačiau jais
nepiktnaudžiauti“, – apibendrina A. Jauniškytė-Ingelevičienė.