1-2 iš 100 mokyklinio amžiaus vaikų bijo, stengiasi išvengti ar atsisako eiti į mokyklą dėl mokyklos baimės.
Mokyklos baimei būdingi simptomai:
– skrandžio ir galvos skausmai,
– pykinimas, vėmimas,
viduriavimas,
– nuovargis, irzlumas.
– Simptomai atsiranda ryte ir pablogėja, kai reikia eiti į mokyklą. Kitu laiku vaikas jaučiasi gerai.

Baimę lengviau nugalėti, jei jai nepasiduodi. Tėvai turėtų ne barti vaiką, o optimistiškai nusiteikę jį patikinti, kad grįžęs iš mokyklos jis jausis geriau. Pats sunkiausias laikas – rytas, kai tėveliams prireiks tvirtybės. Specialistai pataria rytais neklausti vaiko, kaip jis jaučiasi, nes tai tik padrąsins atžalą skųstis. Jei vaikas jaučiasi pakankamai gerai, kad liktų namie, reiškia, gali eiti ir į mokyklą. Jei nesate pakankamai tikras dėl vaiko sveikatos, įspėkite mokytoją, kad jei simptomai pablogės, nukreiptų į mokyklos medicinos kabinetą.

Pasitelkite į pagalbą mokyklos personalą. Padeda pokalbis su klasės auklėtoja ir bendradarbiavimas su mokyklos mediku. Pakalbėkite su vaiku apie jo problemas ir mokyklos baimę laisvu laiku. Vaikai, bijantys eiti į mokyklą, dažniausiai yra linkę laiką leisti su tėvais, žaisti namie, būti vieni. Padėkite vaikui daugiau laiko praleisti su vienmečiais.

Jei vaiką versite kasdien eiti į mokyklą, mokyklos baimė tęsis 1-2 savaites. Iš kitos pusės, jei kasdien nereikalaujama eiti į mokyklą, fiziniai simptomai ir siekimas likti namie stiprės. Kuo ilgiau vaikas liks namie, tuo sunkiau bus grąžinti jį į mokyklą. Mokyklos baimė yra gydoma individualia ir šeimos psichoterapija, svarbu gydymą pradėti laiku.

Svarbu
Jei mokyklos baimė nepraeina per dvi savaites, padedant vaikui aukščiau išvardintais būdais, jei kartojasi nebe pirmą kartą, jei vaikas turi ir kitų baimių, pagalbos vertėtų kreiptis į specialistą (psichologą arba psichoterapeutą).

Lietuvos sveikata