Eglė Dagienė, Inga Leonavičiūtė,

Didesnių mokesčių vaistams su nerimu laukia ne tik vaistų gamintojai, tiekėjai, vaistininkai, bet ir ligoniai. Kiek pinigų už tuos pačius vaistus mokėsime kitąmet, kai jie bus apmokestinti 19 proc. pridėtinės vertės mokesčiu, galime tik spėlioti.

Visos šiuo metu galiojančios pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos kitąmet bus panaikintos, įskaitant ir lengvatas medicininės paskirties vaistams. Šiuo metu ir kompensuojamiesiems, ir kitiems vaistams taikomas 5 proc. PVM tarifas. Taigi, teoriškai už vaistus nuo kitų metų pradžios turėtume mokėti 14 proc. daugiau.

Tiesa, kai kurie koalicijos partneriai siūlo sukurti vaistų kompensavimo mechanizmą nepasiturinčiai gyvenantiems žmonėms. Tačiau tai – tik kalbos. Viena aišku, kad toks planas kirs per kiekvieno iš mūsų kišenę.

Gero maisto neįperka

Politikų ketinimai kitąmet didinti PVM vaistams ne tik sukėlė Suvalkijos gyventojų nerimą, bet ir privertė susimąstyti, kaip reikėtų išgyventi, jeigu tikrai taip nutiktų.

„Kai pagalvoju, jog gali pabrangti vaistai – plaukai šiaušiasi. Tai būtų tikras gyventojų genocidas“, – „Mano Suvalkijai“ sakė Jurbarko miesto gyventoja Ona Čirvinskienė.

Ne tik ji, bet ir jos vyras yra neįgalūs, abu netekę po 60 proc. darbingumo.

„Netgi būtiniems kompensuojamiems vaistams drauge su vyru kas mėnesį išleidžiame po 200 litų. Tačiau vien tik kompensuojamų vaistų nepakanka – dar tiek pat išleidžiame nekompensuojamiems. Aš dažniausiai perku kraujo spaudimą mažinančius bei širdies darbą gerinančius vaistus. Vyrui dažniausiai reikalingi vaistai skrandžio gydymui“, – pasakojo O. Čirvinskienė, pridurdama, kad jeigu ji su sutuoktiniu galėtų maitintis taip, kaip, atsižvelgdami į ligas, rekomenduoja medikai, tai tikriausiai vaistų jiems apskritai nereikėtų.

„Tačiau tuomet net vyro gaunamos pašalpos, kuri yra kelis kartus didesnė už manąją, neužtektų vienam asmeniui, mat sveiki ir ekologiški maisto produktai yra brangūs“, – kalbėjo pašnekovė.

Pasak O. Čirvinskienės, politikams nereikėtų pamiršti to, kad dauguma chroniškomis ir kitomis ligomis sergančių ligonių jau dabar, vaistams dar nepabrangus, nesimėgauja prabanga.

„Mes su vyru gyvename bute be jokių patogumų, mokame ne pačius didžiausius mokesčius, tačiau gaunamų pajamų vos užtenka pragyvenimui, apie kažkokį pinigų pasitaupymą negali būti ir kalbos“, – sakė moteris.

Onutės teigimu, sergantiesiems pinigų reikia ne tik vaistams.

„Štai, pavyzdžiui, šią savaitę vyksiu į Kauną pas kardiologą. Reikia nusipirkti visokių tyrimams reikalingų priemonių, taip pat kainuos kelionė“, – paaiškino ji.

Paklausta, ar neketinanti dar prieš Naujuosius apsirūpinti vaistų atsargomis, giliai atsidususi O. Čirvinskienė atsakė, jog tam tiesiog neturinti pinigų. „Bandysiu įsigyti analogiškų kontrabandinių vaistų, pargabentų iš Rusijos“, – problemos sprendimo neslėpė moteris.

Kentės pensininkai ir bedarbiai

Dėl galimo vaistų pabrangimo būgštauja ne tik pensinio amžiaus žmonės ar invalidai. Smalininkų miestelyje (Jurbarko r.) gyvenanti jauna mama Kristina Naujokaitė, auginanti mažametį sūnelį Arminą, prisipažino nerimaujanti ne juokais. Nuolatinio darbo netu

Kristinos pajamos per mėnesį – vos 300 litų. Iš jų apie 100 litų ji kas mėnesį išleidžia dažnai sirguliuojančio vaiko vaistams bei vitaminams.

„Vasarą yra šviežių vaisių ir daržovių, žiemą – sunkiau. O kainos, pastebėjau, kuo tolyn – tuo baisyn. Jeigu jos dar kils, net neįsivaizduoju, ką reikės daryti“, – kalbėjo jauna mama.

Nieko gero vaistų pabranginime neįžvelgia ir vaistininkai. Kaip sakė Vilkaviškyje esančioje vaistinėje „Camelia“ dirbanti farmakotechnikė Ilona Andriušienė, jos manymu, PVM padidinimas vaistams didžiausią įtaką turės pensinio amžiaus bei nedirbantiems žmonėms.

„Nors dar nėra aišku, kuria linkme viskas pakryps, tie žmonės, kuriems reikalingi tam tikri vaistai, vis tiek bus priversti juos įsigyti“, – teigė ji.

Anot I. Andriušienės, žmonės jau ir šiuo metu nėra linkę pirkti vaistų nesant būtinybės.

„Pavieniai atvejai, kai vaistų perkama atsargai. Dažniausiai tai būna įvairūs nuskausminantys, priešuždegiminiai vaistai ar vaistai nuo peršalimo. Neracionaliai dabar vartojami gal tik maisto papildai. Jiems pabrangus, visų pirma turėtų sumažėti būtent jų pirkimas“, – įsitikinusi moteris.

Pasak Šakiuose esančioje A. Pečiulio įmonėje dirbančio veterinarijos gydytojo Jono Bernoto, kai kuriems šalies gyventojams vaistų pabranginimas gali atsirūgti dvigubai, mat padidėjus PVM vaistams, pabrangtų ne tik žmonėms skirti vaistai, bet ir vaistai gyvuliams – taigi ūkininkai ypač nukentėtų. „Vaistai neperkami be reikalo, o tuo labiau taip elgtis nebūdinga suvalkiečiams, – pusiau juokais, pusiau rimtai kalbėjo vyras. – Manau, kad jiems pabrangus, pirmiausiai bus atsisakyta produkciją gerinančių vitaminų bei mineralų, o perkami tik būtiniausi vaistai – skirti tam, jog gyvulys nenugaištų.“

Vaistų pirkimas sumažėtų

Pasak farmacijos įmonės „Berlin Chemie Menarini Baltic“ Lietuvos padalinio vadovo Petro Letautos, yra įvairiausių kompensacinių mechanizmų ir priemonių sumažinti vaistų brangimą.

„Norėčiau tikėti, jog Vyriausybė priims protingų sprendimų tiek kompensuojamiems, tiek nereceptiniams ir nekompensuojamiems receptiniams vaistams. Tai, kad 14 proc. padidės PVM, dar nereiškia, kad ir vaistai tiek pabrangs. Žinoma, jie brangs, didės ir priemokos. Bet yra būdų amortizuoti tą brangimą“, – įsitikinęs pašnekovas.

Ar, šoktelėjus kainoms, sumažės vaistų pirkimas? Tikėtina, tačiau gyvybiškai būtinus medikamentus žmonės pirko ir pirks, tam išleisdami gal net paskutinius pinigus. Skaudžiausia, kad bus pažeistas pats neturtingiausias visuomenės sluoksnis bei ligoti vyresniojo amžiaus žmonės.

Viena blogiausių sistemų

Pasak P. Letautos, Lietuvoje vaistų kainos yra vienos mažiausių Europoje.

„Įdomu, kaip bus su ligoninėmis. Dabar jos pirkdavo pačius pigiausius vaistus, o kai jie pabrangs, vargu, ar juos įpirks“, – teigė pašnekovas ir pridūrė, jog pagrindinė blogybė yra tai, jog mūsų šalies sveikatos apsaugos finansavimas – vienas blogiausių Europoje.

„Lietuvoje susiformavo tradicija – gyventi iš labdarų. Į ligonines veždavo padėvėtas lovas, labdaringus vaistus. Prisimenu, kai pats dirbau chirurgu, tuomet visi siūlai buvo labdariniai. Dabar atėjo laikas, kai viską ligoninė turi įsigyti pati. Lėšų reikia žymiai daugiau, o jų niekas neduoda“, – pasakojo P. Letauta.

Lietuva Europos kontekste, pasak P. Letautos, atsiduria paskutinėse vietose lėšų

sveikatos apsaugai, atžvilgiu.

„Pavyzdžiui, Estija palaipsniui didina PVM, dabar pakėlė iki 9 proc. Tačiau daugelyje šalių yra nulinis PVM tarifas vaistams. Esmė ta, kad mūsų valstybė iš vienos kišenės paima, į kitą įdeda. Paimama iš pačių neturtingiausių“, – teigė farmacijos įmonės Lietuvos padalinio vadovas.

Laukia nerimaudami

Kaip bus su kompensuojamais vaistais ir kaip pakis jų bazinės kainos, Valstybinės ligonių kasos (VLK) prie Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai atsisakė komentuoti, kol nėra galutinio Vyriausybės sprendimo šiuo klausimu.

„Mes ir patys nerimaujame, kaip čia viskas bus ir kaip valdžia nuspręs. Beje, dar nėra patvirtintas Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetas. Nuo jo irgi priklausys, kaip bus su kompensuojamais vaistais. Vis dar laukiame“, – kalbėjo VLK atstovas spaudai Kazys Žilėnas.

PVM kompensuojamiesiems vaistams šiuo metu yra įskaičiuotas į tą kainos dalį, kuri dengiama iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto. Bet ar PVM padidėjus iki 19 proc., PSDF biudžetas bus pajėgus amortizuoti papildomas išlaidas, dar nėra aišku.

Kaip saugiai laikyti vaistus?

 Visi vaistai turi būti laikomi originaliose pakuotėse. Skirtingų vaistų negalima sudėti į vieną buteliuką, nes galite supainioti medikamentus. Be to, gali pasireikšti jų sąveika, todėl jie nebetiks vartoti.

Daugelį vaistų galima saugiai laikyti kambario temperatūroje, tamsioje arba nuo saulės spindulių apsaugotoje vietoje. Kai kuriuos vaistus reikia laikyti šaldytuve, bet, pavyzdžiui, tam tikri skysčiai, skirti kosulio slopinimui, laikomi šaldytuve gali užšalti. Net jeigu vaisto instrukcijoje nurodyta, kad jį reikia laikyti šaldytuve, nereiškia, kad jį turite laikyti šaldymo kameroje.

Viena iš netinkamiausių vietų vaistų saugojimui vonios kambario spintelėje. Pirmiausia – todėl, kad juos lengvai gali pasiekti maži vaikai. Antra, vaistams kenkia temperatūros pokyčiai, drėgmė.

Nelaikykite jau nevartojamų receptinių vaistų. Po gydymosi kurso likusius vaistus išpilkite į klozetą, sunaikinkite tuščią vaistų buteliuką. Reguliariai patikrinkite ir valykite savo vaistinėlę, išmeskite vaistus, kurių galiojimo terminas pasibaigęs ar skirtus trumpalaikiam vartojimui. Šie vaistai gali būti pavojingi vaikams.

„Mano Suvalkija“