Visos asmens sveikatos priežiūros įstaigos privalo teikti nemokamą būtinąją pagalbą žmonėms, net jei jie nėra prisirašę toje įstaigoje. Šiandien spaudoje aprašytu atveju, kuomet Palangoje besiilsėjusios moters vaikui Palangos poliklinikos darbuotojai atsisakė išplauti akis nuo pribirusio smėlio, o poilsiautojai buvo pasiūlyta kreiptis į privačiai dirbantį okulistą, medikai pasielgė neteisėtai ir aplaidžiai. Į akis patekus smėliui, bet kuris šeimos gydytojas, dirbantis poliklinikoje, turėjo apžiūrėti pacientą ir suteikti jam būtinas paslaugas, nes tokios pobūdžio paslaugos Šeimos gydytojo medicinos normoje yra numatytos.

„Netoleruotinas medikų elgesys, kada, siekiant pridengti savo neveiklumą ar dangstantis dar net neprasidėjusia sveikatos sistemos pertvarka, atsisakoma pacientui suteikti būtinąją pagalbą. Ragintume žmones aktyviau pasidomėti savo teisėmis sveikatos apsaugos sistemoje. Nežinojimas ir gimdo situacijas, kuomet kai kurie medikai leidžia sau atsainiai ir nepagarbiai elgtis su į jais pagalbos besikreipiančiais pacientais", – sako sveikatos apsaugos viceministrė Nora Ribokienė.
Kiekviena asmens sveikatos priežiūros įstaiga pagal kompetenciją privalo užtikrinti (suteikti ir organizuoti) būtinąją medicinos pagalbą, t.y. jei asmuo kreipiasi į sveikatos priežiūros įstaigą dėl būtinosios medicinos pagalbos, gydytojas privalo pagal savo kompetenciją suteikti pacientui paslaugas, o jeigu to padaryti negali, pacientas turi būti siunčiamas gydytojo specialisto konsultacijai ar į kitą sveikatos priežiūros įstaigą. Visos šios procedūros turi būti atliekamos nemokamai.

SAM