Antradienį įsigaliojo nauja vaistų receptų išrašymo tvarka – gydytojai receptuose nurodys tik bendrinį pavadinimą, o konkretų vaistą parinks vaistininkas. Buvęs sveikatos ministras Konstantinas Romualdas Dobrovolskis sako, kad dėl to susidarys eilės vaistinėse bei iškils klausimų dėl tinkamų vaistų siūlymo.

„Tai lyg svorio centro perkėlimas – dabar medikai visada kaltinami, jog išrašinėdami vaistus užsiima korupcija, tai dabar šie kaltinamai persikels farmacininkams, nes šių ir farmacininkų skaičius yra panašus. Taip pat padidės vaistinių darbuotojų darbas ir atsiras didelės eilės vaistinės“, – antradienį spaudos konferencijoje Seime šnekėjo K. Dobrovolskis.

Jis kėlė klausimą, kaip farmacininkai, nežinodami paciento ligos istorijos, galima jam skirti vaistus – tam reikia keletą metų ruošti tiek farmacininkus, tiek gydytojus, tiek pacientus.

„Kas atsakingas, jei žmogus taip besigydydamas susižalos? Gydytojas pats nežinos, kokius vaistus įsigys žmogus. Toks reguliavimas žmones privers gydytis patiems – nei vaistininkai, nei gydytojai už juos nebus atsakingi“, – šnekėjo Naujosios Sąjungos pirmininkas Artūras Paulauskas.

Anot K. Dobrovolskio, šiuo metu tokia sistema galioja Danijoje ir dar keliose Europos valstybėse.

Alfa.lt primena, kad nuo šiandien gydytojai išrašydami kompensuojamuosius ir nekompensuojamuosius vaistų receptus, juose privalės nurodyti ne konkretaus gamintojo prekinį, o tik bendrinį vaisto pavadinimą.

Vyriausybė tokiu sprendimu siekia paskatinti vaistų gamintojų konkurenciją, mažinti galimą medikų finansinį suinteresuotumą bei suteikti pacientams platesnę galimybę rinktis reikiamą vaistą.

Alfa.lt