Česnakas – natūralus antibiotikas

Apie česnakus rašyta ir kalbėta jau labai daug, tačiau būtų keista, jei savo
rubrikoje Superdaržovė nepaminėtume šio natūralaus antibiotiko ir
pikantiško prieskonio.

Peršalimo ligos ypač puola žiemą ir pavasarį, tada vis dažniau griebiamės
česnako – dedame į patiekalus, valgome su duona ar tiesiog gaminame įvairias
užpiltines. Kuo naudingas česnakas ir kaip geriausia jį vartoti?

Istorijos keliais

Manoma, kad česnakai kilę iš Pietų Azijos. Remiantis tyrinėjimais, pirmasis
rastas rašytinis šaltinis apie česnaką – Dioskorido raštai (apie 50-70 m.). Ši
daržovė buvo plačiai vartojama senovės Egipte žaizdoms, infekcijoms, augliams
gydyti. Buvo manoma, kad česnakai didina darbingumą, tad jų duodavo valgyti
vergams, kad šie greičiau dirbtų, būtų stipresni ir nesirgtų. Česnakai labai
vertinti ir senovės Romoje – manyta, kad jie suteikia ne tik jėgų, bet ir
drąsos.

Apskritai ir Europos šalyse, ir Kinijoje česnakai laikyti vos ne stebuklingu
vaistu nuo įvairių ligų. Juos netgi nešiodavo pakabintus ant kaklo, kad
apsaugotų nuo choleros, maro, šiltinės.

Be to, ši daržovė siejama su mistika – kaip ir kiti aitraus kvapo augalai ji
buvo naudojama demonams, piktosioms dvasioms ar vampyrams nubaidyti.

Kuo naudingi

Česnakuose yra vitamino C, PP, B grupės vitaminų, karoteno, mineralinių
medžiagų, angliavandenių, šiek tiek ląstelienos, baltymų, daugybė cheminių
elementų – kalio, fosforo, geležies, sieros, jodo. Vertingiausi – eteriniai
aliejai. Būtent dėl jų česnakai tokie aitrūs. Eteriniai aliejai suteikia ne tik
stiprų kvapą, skonį, bet ir veikia kaip antiseptikai. Beje, jau pats valgomojo
česnako lotyniškas pavadinimas Allium sativum L. atskleidžia jo skonio savybes –
allium kilo iš keltų kalbos žodžio all, o tai reiškia „deginantis".

Avicena, persų gydytojas ir mokslininkas (X a.), siūlė česnaką valgyti nuo visų
ligų. Ir dabar natūralios medicinos atstovai tikina, kad ši daržovė skatina
išsiskirti prakaitą, šlapimą, mažina karščiavimą, kraujo spaudimą, cholesterolio
kiekį, skystina kraują, malšina galvos skausmus, gerina miegą, virškinimą. Netgi
sakoma, kad česnakai užkerta kelia vėžiui, o kartais ir suardo jau esančias
vėžines ląsteles. Patariama per dieną suvalgyti bent skiltelę česnako, kad
perpus sumažėtų vėžio rizika.

Medikų nuomonė

Ne visi medikai sutinka su išgirtosiomis česnakų savybėmis. Nors jie neabejoja
šios daržovės nauda, tačiau vaistu nuo visų ligų nelaiko. Ir perspėja būti
atsargiems, nes padauginus česnakų galima ne padėti sau, o pakenkti. Žinoma,
viena skiltelė žalos nepadarys, tačiau padauginti nereikėtų. Medikai siūlo
atkreipti dėmesį į keletą dalykų.

● Kai kurie mokslininkai skelbia, kad česnakai neturi poveikio cholesteroliui,
mažai veikia kraujo spaudimą ir gliukozės kiekį kraujyje.

● Daug česnakų nereikėtų vartoti prieš operacijas, nes jie skystina kraują, tad
yra rizika nukraujuoti.

● Didelis česnakų kiekis gali sukelti virškinamojo trakto negalavimų, pykinimą,
vidurių pūtimą, turėti neigiamos įtakos kepenų veiklai.

● Be abejo, daug česnako nereikėtų valgyti laukiantis ir žindant kūdikį, sergant
inkstų ligomis, taip pat tada, jei vartojami kraujo krešėjimą mažinantys
vaistai.

Česnakai – ne tik maistui

Turbūt bene visi žino, kad česnakai labai tinka marinatams, konservams gaminti,
žuvų, mėsos valgiams pagardinti – maistui suteikia pikantiško skonio (tik juos
reikėtų dėti baigiant gaminti). Beje, švieži česnakai kur kas naudingesni nei
pakepinti – išlieka daugiau gydomųjų medžiagų. Tačiau šią daržovę tinka naudoti
ne tik virtuvėje.

● Džiovintų laiškų ir lukštų užpilu galima purkšti medelius, rožes nuo kenkėjų
(10 l vandens – 100 g užpilo).
● Česnakų tinktūra naudojama nuo pleiskanų, taip pat plaukų šaknims stiprinti.

● Česnakais galima pabandyti išnaikinti karpas – kasdien patrinkite perpjauta
skiltele. Taip pat tinka ir česnakų sultys arba sutrinta skiltelė su sviestu.

Receptai

Česnakų tinktūra

Sumaišykite vieną dalį česnakų su trimis dalimis spirito (40 ° stiprumo). Šiltai
palaikę apie savaitę nukoškite.

Česnakų ir aliejaus mišinys

Sutrinkite dvi česnakų galvutes, užpilkite dviem stiklinėmis nerafinuoto
aliejaus, išmaišykite ir palaikykite šaldytuve. Tada įpilkite šaukštelį citrinų
sulčių, išmaišykite. Tokį mišinį vartokite prieš valgį tris kartus per dieną po
šaukštelį. Geriausia – du mėnesius. Liaudies medicinos šalininkai teigia, kad
taip paruošti česnakai padeda esant širdies spazmams ir gydant galvos smegenų
kraujagyslių ligas.

Česnakai – nuo kosulio

Į dvi stiklines pieno įdėkite keturias česnakų skilteles ir pavirkite apie 10
minučių. Nukoškite. Vartokite šiltą po pusę stiklinės keturis kartus per dieną.
Bet ne ilgiau kaip 5 dienas!

Česnakų užpilas

Šaukštelį susmulkintų česnakų užpilkite dviem stiklinėmis virintu nekarštu
vandeniu, palaikykite apie valandą, tada nukoškite. Vartokite po valgio tris
kartus per dieną po pusę stiklinės.

500 metų senumo receptas

Manoma, kad taip česnakus ruošė dar prieš pusę tūkstančio metų… Šis mišinys
grąžina jėgas, šalina nuovargį, gerina savijautą, miegą. Poveikis pajuntamas
maždaug po 10 dienų.

4 citrinų sultis išspauskite į stiklainį, įdėkite 400 g sutrintų česnakų,
išmaišykite, uždenkite plona medžiaga ir palaikykite parą tamsioje vietoje.

Česnakų pasta su bazilikais
1 kg česnakų apipilkite verdančiu, tada – šaltu vandeniu. Nulupkite, sutrinkite
virtuviniu kombainu, įberkite apie 50 g druskos, įdėkite bazilikų, įpilkite 300
g aliejaus ir išmaišykite.

Marinuoti česnakai
2 kg česnakų, 1 l vandens, 70 g druskos, 100 ml obuolių acto.

Reikės maždaug 2 kg česnakų – nulupkite tik viršutinį lukštą, nupjaukite stiebą
ir šakneles. Nuplaukite šaltu vandeniu ir sudėkite į pakaitintą stiklainį.
Pagaminkite marinatą iš vandenyje ištirpintos druskos (1 l vandens – 70 g
druskos) ir 100 ml obuolių acto. Užpilkite juo česnakus ir laikykite tamsioje
vietoje kambario temperatūroje.

Bazilikų padažas su česnakais
2 susmulkintas česnakų skilteles, 150 ml gero alyvuogių aliejaus, 25 g riešutų
(žemės, graikinių) arba pinijų sėklų ir 2 saujas špinatų lapų sutrinkite
virtuviniu kombainu, įberkite druskos, pipirų. Sumaišykite su 50 g sutarkuoto
parmezano, užpilkite truputį alyvuogių aliejaus.

Verta žinoti…

Česnakus reikėtų sugrūsti, susmulkinti ar tiesiog sukramtyti – tada juose esanti
medžiaga alijinas virsta glicinu ir organizmui suteikia daugiau naudos. Be to,
tyrimais nustatyta, kad jei nuluptą česnaką palaikysime 15 minučių ir tada
įdėsime į verdantį valgį, išliks kai kurios jo gydomosios savybės, kurios
verdant paprastai prarandamos.

Beje, jei nemėgstate aštraus česnakų kvapo, valgykite juos su šviežiomis
petražolėmis – šios panaikina aitrumą.