Kokia mama savo dukrai šaltuoju metų laiku nėra sakiusi: “Ar apsimausi galų gale šiltesnes pėdkelnes… Nesisek trumpo sijono per tokį šaltį?..” Vargu ar dukra tada paklausė protingo patarimo. Ir tik tada, kai į tualetą “mažu reikalu” reikia lakstyti dažniau, kai kamuoja perštintis skausmas, dukra pagalvos, kad mama vis dėlto buvo teisi…

 

Deginimas ir aštrus skausmas šlapinantis, dažnas lakstymas į tualetą dėl menkučio šlapimo kiekio, skausmai pilvo apačioje – cistitas (šlapimo takų uždegimas) išties nemaloni liga.

Tiesa, laiku diagnozuotas jis kuo puikiausiai išgydomas. Tačiau prieš imantis savigydos vis dėlto būtina pasitarti su gydytoju ir atlikti reikiamus tyrimus, kad būtų patvirtinta tiksli diagnozė ir ligos sukėlėjas. Mat nežinant tikrojo ligos sukėlėjo visai nesunku išgydyti ne tai, ką reikėtų, tokiu atveju cistitas gali tapti lėtine liga, kuri vis atsinaujins vos atsiradus ją provokuojančiam faktoriui – pvz., net ir nesmarkiai persišaldžius.

Nustatęs ligą gydytojas iš karto skirs antibakterinių vaistų, kuriuos reikės gerti 7-10 dienų, rekomenduos dietą, kurios metu nepageidaujami kepti, aštrūs patiekalai, marinuoti produktai, bei lovos režimą – tol, kol liausis varginę aštrūs skausmai.


Kaip apsisaugoti:
– Šaltasis metų laikas – netinkamas metas vaikytis madų, todėl renkitės pagal oro sąlygas ir tai padės jums išvengti peršalimo.
– Rūpinkitės lytinių organų higiena: mėnesinių metu dažniau keiskite įklotus ir tamponus, atlikusi gamtinius reikalus lytinius organus ir išangę valykis tik judesiu iš priekio atgal.
– Išsigydyk visus lėtinius uždegimus: anginą, lėtinį tonzilitą; lankykitės pas odontologą, kad dantyse neatsirastų ėduonies židinių.
– Jei dirbate sėdimą darbą, kas valandą padarykite 5-10 min. pertrauką. Jos metu pastoviniuokite, pasivaikščiokite.
– Nekentėkite, jei norite į tualetą. Moterys, pripratusios kentėti ir sulaikyti šlapimą, šlapimtakių infekcijomis suserga dažniau nei tos, kurios dažniau nueina į tualetą “profilaktiškai”.
– Nepiktnaudžiaukite vonia su putomis. Aromatingose vonios putose gausu cheminių priedų, kurie gali sudirginti lytinius organus ir išprovokuoti infekciją.

Lietuvos sveikata