Daktaro Haaso aktyvumo dieta

Pasak šios dietos autoriaus, amerikiečių dietologo Roberto Haaso, ji taikoma
ne tiek norint sulieknėti, kiek siekiant palaikyti puikią fizinę formą,
paskatinti protinį aktyvumą ir padidinti savo intelektualines galimybes. Iš
pradžių manyta, kad ja apskritai naudosis tik sportininkai.

Pirmoji pakopa

Pirmoji šios dietos pakopa būtina tiems, kurių kraujyje užfiksuotas padidėjęs
cholesterino lygis. Šiems žmonėms rekomenduojami tokie produktai:

• Bulvės
• Avižiniai dribsniai
• Virti makaronai
• Sumažinto riebumo pienas ir jo produktai
• Vištiena
• Žuvis
• Vaisiai ir daržovės, salotos be riebaus padažo

Pirmosios pakopos valgiaraštį sudaro apie 60-80 proc. angliavandenių, 5-10
mažamolekulinio cukraus, 10-15 proc. baltymų ir 5-20 proc. riebalų. Ši pakopa
trunka 4 savaites, per kurias cholesterino kiekis kraujyje turėtų
susinormalizuoti.

Antroji pakopa

Kitaip, nei pirmoji, rekomenduoja į valgiaraštį įtraukti ir neriebią mėsą,
porcijas galima pagardinti trupučiu (iki 2 šaukštų per dieną) majonezo, aliejaus
arba margarino.

Trečioji pakopa

Ji prasideda tuomet, kai visi paciento sveikatos rodikliai tampa normalūs – tai
parodo ir medicininiai tyrimai, ir jo paties savijauta. Šios pakopos tikslas –
išlaikyti pasiektus rezultatus. Joje kaitaliojama pirmosios ir antrosios pakopos
mityba.

Laikantis šios dietos rekomenduojama nuolat vartoti maisto papildus, kuriuose
yra medžiagų apykaitą ir centrinės nervų sistemos veiklą stimuliuojančių
medžiagų. Tai L-karnitinas, chrompikolinatas, kai kurie vitaminai ir mineralai.
Taip pat patariama kasdien išgerti po keletą puodelių žaliosios arbatos.

Per dieną suvartojamų kalorijų kiekis, priklausomai nuo pakopos, yra nuo 1000
iki 2000 kcal.

Nepaisant to, kad ši dieta nuo pat pradžių nebuvo apskaičiuota svorio metimui,
pirmoji ir antroji jos pakopa per 2 mėnesius leidžia atsikratyti 8-10 kg.

Specialistų vertinimu, ši dieta pakankamai saugi ir efektyvi, bet daugumai
žmonių pernelyg sudėtinga. Pirmojoje pakopoje beveik visiškai atsisakoma mėsos
(išskyrus vištieną) – o tai kai kuriems žmonėms gali pasirodyti itin sunku.

Antroji ir trečioji pakopa žada kiek įvairesnį meniu, čia jau galima rasti visų
svarbiausių rūšių maistingųjų medžiagų, tačiau gali pasireikšti kalcio trūkumas,
mat pieno produktų vartojimas labai apribotas.