Be atvangos ir nuovargio veide po biurą zujantys darbuotojai – dažnas kino ar serialų vaizdelis. Jie gražūs ir sveiki. O kaip realybėje? Medikai įvardija tris pagrindines problemas, dėl kurių į juos kreipiasi biuruose dirbantys žmonės.

Nugaros skausmas
Nemaža dalis mūsų visą dieną praleidžiame sėdėdami prie kompiuterio. Tokia poza stuburui nėra natūrali, ypač kai sėdime palinkę prie monitoriaus.
Ką daryti?
Pirmiausia – patogi darbo kėdė. Kompiuterio monitorius turėtų stovėti priešais, jokiu būdu ne stalo krašte, nes tuomet jūs sėdėsite persisukęs, o tai tik dar labiau žalos stuburą. Bent kas kelias valandas pasivaikščiokite po biurą. Jeigu turite galimybę, minutę kitą pastovėkite atsirėmę į sieną.

Nesugebėjimas susikaupti
Retai kuriam biure dirbančiajam pavyksta pasinaudoti romano “Vėjo nublokšti” herojės Skarlet O’Hara žodžiais: “Apie tai aš pagalvosiu rytoj”. Šiandienis gyvenimas iš dirbančių žmonių neretai reikalauja neatidėliotinų sprendimų. Būtent todėl stresai yra neišvengiamas biuro gyvenimo faktorius.
Ką daryti?
Galima vartoti maisto papildų, kurie padeda įveikti stresą. O streso profilaktikai tinka viskas: meditacija, sportas, šokiai, kita mėgstama veikla. Svarbiausia, kad tai teiktų malonumą.
Beje, Pasaulio sveikatos organizacija skelbia, kad stresas yra pagrindinė labiausiai paplitusių 7 ligų (gastrito, opaligės, infarkto, insulto, reumatoidinio artrito, bronchų astmos) priežastis.

Skausmas sėdint
Kraujavimas, nemalonūs pojūčiai išangėje, skausmas, išangės išskyros ir niežulys bei kiti hemorojus/4357″>hemorojaus simptomai yra nejudraus gyvenimo būdo pasekmė. Todėl neoficiali statistika ir byloja, kad hemorojus gresia 8 iš 10 sėdimą darbą dirbančių žmonių.
Ką daryti?
Pirmiausia – nesigėdinti kreiptis į gydytoją. Šiuolaikinė medicina pajėgi įveikti ligą, o jei kreipiamasi anksti, sustabdyti jos formavimąsi.
Na, o ligos profilaktikai pakanka nesudėtingų dalykų: sureguliuoti mitybą (daugiau vartoti produktų su skaidulinėmis medžiagomis: javainių, rupios duonos, košių, sėlenų, daržovių; pakankamai gerti skysčių; nepiktnaudžiauti aštriu, marinuotu maistu; alkoholio vartoti saikingai). Darbo metu daryti pertraukėles pasivaikščiojimui. Vietoje to, kad skambintumėte kitame skyriuje dirbančiam kolegai, nueikite pas jį. Tai bus ir puiki venų varikozės, kuri taip pat yra dažna sėdimą darbą dirbančiųjų liga, profilaktika.

Lietuvos sveikata